Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Tenisovyblog.cz: Jak vybrat tenisový výplet

napsal briza 07.06.2020

Jak už napovídá název článku, jedná se o velice diskutabilní téma, neboť správný výběr tenisového výpletu může ovlivnit naši hru mnohem více, než si myslíme. V dnešní době je na trhu spousta různých výpletů, téměř každá značka nabízí několik druhů výpletů, které se liší použitým materiálem, technologií a samozřejmě i průměrem. Pojdmě si v rychlosti představit základní rozdělení tenisových výpletů.

Jak vybírat výplet

Druhy tenisových výpletů

Syntetické struny
Mezi syntetickými strunami najdeme nejširší škálu různých výpletů. Dělíme je na tři skupiny, a to na monovlákna, multivklákna a spletená vlákna. Syntetické struny jsou jednoznačně mezi tenisty nejpoužívanější a to zejména díky svým dobrým vlastnostem (pružnost, cit, přesnost). Určitě jsou vhodné pro všechny úrovně, od začátečníka až po pokročilého či závodního hráče. Syntetické struny jsou oblíbené také díky přiměřené ceně.

Polyesterové struny
Tento typ výpletu je vhodný pro hráče hrající na vyšší úrovni, výplet je v porovnání s ostatními druhy méně pružný (“méně to o něj letí”), ale zaručuje maximální přesnost úderů. Někteří hráči sáhnou po struně z polyesteru i díky její delší trvanlivosti, protože polyesterový výplet vydrží déle než syntetické, či přírodní struny.

Přirodní struny
Jedná se o struny vyráběné z přirodních materiálů, nejčastěji se používají na jejich výrobu hovězí střívka. Přírodní struny patří mezi nejlepší struny na trhu, jsou velice komfortní, ale jsou to zároveň nejdražší výplety. Používají je jak profesionálové, rekreační hráči, tak i lidé, kteří mají problémy s různými zranění ( např.: tenisový loket). Struny z přirodních střev vynikají především skvělým citem pro míč a pružností. Velkou výhodou je, že při úderu přenáší méně vibrací a nárazů z rakety a tím šetří ruku hráče.
Nevýhodou přírodních výpletů je krátká životnost a jejich vysoká cena.

Kombinace výpletů
Další možností je kombinace dvou různých výpletů – tzv. hybridní výplet. Většinou se výplety kombinují za účelem dosáhnout co nejlepší vlastnosti výpletu.

Průměry a síla napětí tenisových výpletu
Velkou roli určitě hraje průměr tenisového výpletu a síla napětí strun. Průměry výpletů se pohybují od 0,8mm až do 1,6mm. Nejvíce hráčů používá výplet s průměrem 1,20 – 1,30mm. Platí, že čím silnější průměr výpletu, tím déle vydrží, ale ztrací na vlastnostech výpletu (pružnost, síla, cit).

Síla napětí strun je hodně individuální. Nejčastěji se používá mezi 22–26 kilo. Měkčí výplety jsou lepší spíše pro začátečníky, naopak zkušenější hráči volí tvrdší výplety pro lepší cit a přesnost.

Celý článek: https://www.tenisovyblog.cz/…sove-rakete/

28



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)