Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Tenisová dovolená na Floridě

napsal briza 24.01.2012

Termín: Leden 2012. Délka letu: 11 hodin. Teplota na místě: 20–30 C, nebe bez mráčku. Bradenton: 60 tis. obyvatel. Ceny ubytování: $800 – $3.000 za měsíc. Auto: bezpomnínečně nutné, pronájem $600 – $1500 za měsíc. Supermarket: WalMart v místě. Fastfood: je jich spousta a všude. Tenisový klub: G.T. Bray (30 kurtů, posilovna, bazén, …), členství $43 za měsíc a hraj kolik chceš. Pláž: 5 km od tenisu. Shopping Mall: Elenton (10 km). Nejbližší větší město: Tampa (70 km), Miami (370 km).

S přítelkyní Ivetou Gerlovou jsme se začátkem ledna vypravili za velkou louži na Floridu, abychom zde strávili měsíční dovolenou a v rámci toho zahráli 2 turnaje žen.

Letěli jsme z Vídně do Düsseldorfu a odsud do Fort Myers (150 km od Bradentonu). Let celkem příjemně utekl, pustil jsem si Foresta Gumpa, Uprchlíka a Porotu. Měl jsem trochu smůlu, protože ženská za mnou asi 5 hodin hrála Solitaire, takže 5 hodin ťukala do obrazovky a tedy i do mého sedadla.

Po příletu jsme 2 hodiny čekali na imigračním, protože na 150 lidí z našeho letadla otevřeli Američani pouze 5 přepážek a každého člověka se vyptávali tak 5 minut (včetně otisků prstů). Na letišti nás (v zimních bundách) vyzvedl kamarád (v tričku a kraťasech) a autem odvezl do Bradentonu.

Florida – Bradenton

V Bradentonu bydlíme v domě, který nám půjčil náš známý z Čech, takže nájem platíme pouze symbolický. Ve stejné ulici jako my bydlí i Aleš Kodat a ještě další Češi. Je to klidná čtvrť s domečky. Každý dům má 3–5 pokojů a vlastní bazén. Reálná cena pronájmu takového domu na měsíc s 5 pokoji se pohybuje kolem $3.000, ale v takovém domě může bydlet až 10 lidí. Levněji vyjde apartmán pro (4 lidi) se dvěmi ložnicemi, obývacím pokojem a kuchyní, který se dá pořídit za $800. Několik domů tady o ulici vedle je na prodej a (pro představu) stojí $300.000.

Bez auta se tu nedá existovat. Hromadná doprava tu nějaká je, ale nikdo pořádně neví, jak funguje a kdy ty autobusy jezdí. Všichni tu jezdí autem, není divu, benzín tu stojí asi 18 Kč/litr. Pronájem auta je ale celkem drahý. Pojištění našeho auta vypůjčeného od kamaráda vyšlo na $600. A pokud půjdete do půjčovny, tak vás to všechno celkem (bez benzínu) vyjde klidně až na $1.500.

Florida – Bradenton – WalMart

Jídlo se dá dobře nakupovat ve WalMartu, který je 1 km od tenisu G.T. Bray. Mají tam všechno a k mé velké spokojenosti i lahvovou Plzeň. Ceny jídla jsou vesměs stejné jako u nás nebo o něco málo nižší. Ve WalMartu jsme koupili i tenisáky Penn, dóza se 3 míči za $2.18.

Když by člověk nechtěl doma vařit, což je případ asi všech američanů, tak může využít služeb tisíce různých fastfoodů. Je tu mekáč, Taco Bell, Donkin Donuts, Burger King, Applebees, Pizza Hut, …

Florida – Bradenton – G.T. Bray

Tenisový klub G.T. Bray je mětský sportovní klub. Je tu několik fotbalových hřišť, tenisové kurty, plavecký bazén (50m), posilovna, U rampa pro skejťáky, … Členství v klubu stojí $43 na měsíc a v rámci toho můžete využívat hard-kurty, posilovnu, bazén + všechno další. Pokud však chcete hrát na antukových dvorcích (zelená antuka), zaplatíte $86, protože údržba je náročnější (kropení, zametání). Mají i denní poplatek, který je za hard-kurty $5 a za antukové $10 a platí „zaplať a hraj kolik chceš“. Po zaplacení poplatku můžete hrát klidně 3-krát denně (pokud je volno) nebo být celý den v posilovně a na bazénu. Kurty si rezervujete na recepci a to nejdéle na 6 dní dopředu. Večer kolem 17:30 hod. (stmívá se kolem 18 hod.) rozsvítí světla na všech kurtech a může se hrát dál. Světla svítí na všech kurtech, i na těch, kde už nikdo nehraje. Klub je rozlehlý, kurty jsou nádherné, posilovna má nejmodernější stroje.

Florida – Bradenton – G.T. Bray

Po tenise můžete jet se vyvalit na pláž, která je asi 5 km od tenisu. Voda je studená, ale na pláži je příjemně, písek je pěkně vyhřátý.

Florida – Ellenton

Nakupování je kategorie sama pro sebe. Ženy, kterým nepatří kreditka do ruky, by sem ani neměly jezdit. Asi 10 km od Bradentonu je obrovský outlet s oficiálním názvem Premium Outlets Ellenton. Je tu přes dvě stovky obchodů včetně Tommy Hilfiger, Guess, Nike, Fossil, Aeropostale, Polo Raph Lauren, Calvin Klein, Lacoste, … A ceny, no řeknu vám to asi takto. Za to, kolik stojí v Praze na Chodově svetr Lacoste, tady koupíte takové svetry 3 (nebo 5 svetrů od Hilfigera). Byli jsme se podívat i v největším outletu na Floridě v Miami SawGrass Mills, ale nebylo to ono. Ceny byly horší než v Ellentonu a spousta lidí všude. Trochu mě mrzí, že tady ve všech obchodech se sportovním vybavením chybí tenisové zboží. Rakety nemají žádné, pouze rekreantské, mají 3 druhy míčů, hadry a boty taky téměř nic. Ale zato mají spoutu věcí na golf, běhání, basketbal.

Florida – Innisbrook
Florida – Plantation

Byli jsme na dvou turnajích, první blízko Tampy, jmenoval se Innisbrook a byl v nádherném golfovém resortu. Bylo tu asi 11 kurtů se zelenou antukou, budova tenisového klubu byla velká, ale chyběla tu restaurace nebo nějaká možnost si koupit něco k jídlu nebo pití. Druhý turnaj byl blízko Miami v Plantation. Klub se jmenoval Veltri Tennis Club a hraje se zde mimo jiné i jeden z nejprestižnějších juniorských turnajů Orange Bowl.

Florida – Miami
Florida – Miami
Florida – Miami

Odsud jsme vyrazili i do 50 km vzdáleného Miami. Ty výškové budovy, které člověk vidí v Kriminálce Miami jsou úchvatné. Ten den bylo 30 stupňů (17. ledna) a tak povinností bylo se podívat na nejznámější ulici v Miami, na Ocean Drive, kde jsou jen hotely, restaurace, ale hlavně obrovská pláž s bílým vyhřátým písečkem 50 m od hlavní ulice. Udiveně jsme zírali, jak v půlce ledna tady lidé bezstarostně v plavkách hrají beach volejbal nebo se prohánějí na kolečkových bruslích.

Florida – Bradenton – G.T. Bray

Vraťme se zpátky do Bradentonu (vyslovuj brejdentn). Bradenton je město důchodců, jsou všude a je jich hodně. Sluníčko po celý rok jim dělá dobře, což je vidět i na tenise. Kromě nás na antukových kurtech hrají jen důchodci, ale hrají jak padesátníci. A chodí samozřejmě i do posilovny, většinou na běžecký pás nebo na rotoped, ale i cvičí na strojích. Jednou jsem dělal leh-sedy na té šikmé lavici a po mě na to vlezla asi 80-letá babička, udělala 10 leh-sedů a šla na jiný stroj. To sluníčko dělá zázraky.

Noční život tady není žádný, je tu poblíž jeden sport bar, kde mají aspoň točenou Stellu Artois, ale to je víceméně vše. A něco jako diskotéka je nejblíže až v Tampě (70 km).

V zimě je tady ráj na zemi. V létě je tady prý vedro, ale zase pěkné koupání v moři.

Lukáš Březina

167



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



Iveta Gerlová používá

Wilson Steam 96


Určení středně pokročilí
Typ švihu střední nápřah / středně silný úder
Velikost hlavy 96 čt. palců/ 619 čt. cm
Délka 69.22 cm
Váha 289 g
Vyvážení 340 mm
Tvrdost 70
Šířka rámu 22.5mm / 22.5mm / 22.5mm
Složení Basalt
Typ gripu Wilson Sublime Grip
Počet strun 16 x 20

Komentáře k raketě (0)

S touto raketou hrají také
Lucie Hradecká |
POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)