Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za Pardubickou juniorkou 2023

napsal briza 04.08.2023

Vítězem 96. ročníku Pardubické juniorky se stal Jakub Filip (2005, TK Sparta Praha), který ve finále porazil Petra Brunclíka (2006, TK Sparta Praha) 6:4, 2:6, 6:3. V kategorii dívek titul mistryně ČR v kategorii starších dorostenek získala Kristýna Tomajková (2005, TK Agrofert Prostějov), která ve finále porazila Lauru Samsonovou (2008, TK Sparta Praha) 6:2, 6:3. Čtyřhru chlapců vyhráli Denis Peták (2006, TK Sparta Praha) a Petr Brunclík (2006, TK Sparta Praha). Čtyřhru dívek vyhrály Lucie Urbanová (2006, TK Agrofert Prostějov) a Magdaléna Smékalová (2006, TK Agrofert Prostějov).

Kristýna Tomajková

Finále chlapců
Ve finále se utkal třetí (Filip) a čvrtý (Brunclík) nasazený hráč. Oba jsou ze stejného klubu, dobře se znají. Proto bylo překvapivé, že Brunclík hrál Filipovi více do jeho výborného bekhendu a ten ho hnal. Filip Brunclíka brejknul na 4:2, hlasitě se povzbudil a set nakonec dohrál 6:4.
Ve druhém setu Filip vedl 2:1, ale pak začal prohrávat delší výměny, které do té doby spíše vyhrával. Začal být netrpělivý, nedařily se mu stopbaly a druhý set mu rychle utekl na 2:6.
Ve třetím setu jako první získal brejk Filip a Brunclíka to úplně zdrblo. Přestal být aktivní a odcouval daleko za základní čáru a dal hodně prostoru Filipovi tvořit. Ten nabídnutou šancí nepohrdnul a zápas získal pro sebe.

Finále dívek
Kristýna Tomajková vstoupila do finále aktivně a to je u ní půlka úspěchu. Naopak Laura byla velmi nervózní a snažila se tlačit ale na jistotu. Taky vám to zní jako nesmysl? On to taky nesmysl je. Očekávalo se, že Samsonová bude zabíjet pomalé druhé servisy Tomajkové, ale returny nebyly důrazné a navíc ani umístěné. Tomajková si vybudovala pohodlný náskok 4:0, který udržela a set dohrála 6:2.
Ve druhém setu Samsonová přidala razanci, ale nervozita jí nedovolovala dohrávat ani velmi snadné míče, které si připravila dobrými útoky. Tomajková hrála to svoje a soustředěným výkonem dokráčela k vysněnému titulu. Kristýna se po proměněném mečbolu celá rozzářila.

Příběh turnaje
Vrchní rozhodčí spolu s ředitelem turnaje nastavili jasný přístup k hráčům, kteří se nevhodně chovali na dvorci. Pokud tito hráči své zápasy vyhráli, tak další zápas si nezahráli na „prémiových“ dvorcích (centrální dvorec a dvorec č.7), přestože vyslovili přání hrát na centru nebo sedmičce. A tak se stalo, že nejvýše nasazený hrál druhé kolo na dvorci č.6 a devátý nasazený na dvorci č.1.

Nejlepší zápas
Nejlepším zápasem v kategorii chlapců byl osmifinálový duel Brunclíka s Kučerou 6:3, 5:7, 6:4. Byl to tenis vysoké úrovně. Když Kučera dostal Brunclíka do kleští, tak si ho vodil liftovanými údery z rohu do rohu. Brunclík se výborně bránil liftem i čopem. Škoda, že Kučera v posledním gemu, kdy na servisu prohrával 4:5, vymyslel 4 blbosti (přechod servis-síť, dvojchybu, chybu z prvního míče po servisu a ještě jednu dvojchybu). Kučera hrál výborně, umí čistě trefovat míče a výborně hraje obranný forhend po doklouznutí na pravou nohu.

Kdo předvedl dobrý výkon?
Jakub Filip (2005, TK Sparta Praha) hrál celý turnaj dobře. Především jeho bekhend je velmi nebezpečná zbraň.
Petr Brunclík (2006, TK Sparta Praha) může přijet ještě příští rok a věřím, že přijede, protože v Pardubicích hrál moc dobře.
Jan Kusý (2005, LTC Modřany 2005) odehrál životní turnaj. Porazil Paroulka, Hrazdila a Kumstáta. Nestačil na Brunclíka.
Maxim Mrva (2007, TK Agrofert Prostějov) přejel Fáčka a Soukupa. Klimase neporazil tak jednoznačně. V semifinále mu nevyšel zápas s Filipem. Nemohl najít správný timing na základních úderech. Přestože Mrva po nepodařeném zápase prohlásil, že už do Pardubic nikdy nepojede, tak věříme, že změní svůj názor a nenechá cennou trofej tak levně svým rivalům.
Jan Klimas (2006, TK Tennispoint FM) předváděl zajímavý tenis postavený na dělovém servisu. Jeho překvapivé přechody k síti zatím ještě tolik bodů nepřinášejí, ale k jeho stylu se to hodí. Takže jen tak dál.
Denis Peták (2006, TK Sparta Praha) došel do čtvrtfinále, předváděl kvalitní tenis. Titul ze čtyřhry s Brunclíkem jistě potěšil, i když na fotce s trofejí to tak nevypadá.
Jakub Vrba (2005, TK Sparta Praha) umí hrát velmi důrazně, především z forhendu to žene. Porazil Kalinu v zápase s vysokou kvalitou tenisu.
Jan Kumstát (2007, TK Agrofert Prostějov) je klidný soustředěný hráč, který má výborný kick-servis a forhend. Příští rok bude jedním z favoritů na titul.
Adam Soukup (2006, I.ČLTK Praha) porazil nasazeného Valeše a prohrál s Mrvou. Rychlý forhend.
Radek Chodora (2007, TK Start Praha-Topolka) odehrál svůj životní turnaj. Porazil nasazeného Pazderu a ve třech setech prohrál s Klimasem. Pokud zrychlí servis, bude příští rok kousat ještě víc.

Dobře zahrál ještě např. Kalina, Čížek, Kučera, Hrazdil, Sklenička, Rosický, Bien, Chodura. Neviděl jsem hrát Doskočila.


Kristýna Tomajková (2005, TK Agrofert Prostějov) byla největší favoritkou a svou roli zvládla. Nejvíce jí potrápila Šílová a Paštiková.
Laura Samsonová (2008, TK Sparta Praha) zažila nevydařené finále, ale i to je dobrá (i když velmi trpká) zkušenost. A to je přesně to, co Lauře ještě chybí – zkušenosti. Laura herním stylem trochu připomíná Marii Sharapovu, která taky hrála oba základní údery hraje nejraději ze zavřeného postavení a místo smeče hraje liftovaný volej.
Nela Charvátová (2006, TK Most) má rychlou ruku. Porazila Forejtkovou a Urbanovou. Příští rok bude velmi nebezpečná.
Julie Paštiková (2008, TK Agrofert Prostějov) je zajímavá hráčka, která má svůj zajímavý styl. Dobře čte hru a využívá rychlosti míčů soupeřky. Porazila Slaměníkovou M. a Kovačkovou. Připadalo mi, že už má poraženou i Tomajkovou, ale ve třetím setu nesprávně zareagovala na zlepšený výkon Tomajkové, když začala hrát velké riziko.
Vendula Valdmannová (2007, TK PRECHEZA Přerov) je srdcem hráčka. Má asi nejlepší bekhend mezi českými juniorkami. Nebojí se hrát rychle. V zápase se Samsonovou předvedla velký obrat, který však úplně nedokonala.

Dobře zahrály Kovačková, Urbanová, Svobodová, sestry Slaměníkové, Ďulíková, Prici, Ticháčková, Šílová, …

Dovednostní soutěž
Letošní pátý ročník dovednostní soutěže „ČÁRA“ měla zatím rekordní účast 60 hráčů a hráček. Vyřazovacími boji do semifinále prošly dvě dívky (Tereza Krejčová a Magdaléna Smékalová) a dva chlapci (Radek Chodora a Jan Fáček). Finále však bylo už pouze v režii dívek. Tereza Krejčová prvním hodem poslala míček těsně od základní čáry a Magdaléna Smékalová měla jen mizivou šanci druhým hodem strhnout vítězství na svou stranu. Zázrak se nekonal a Tereza Krejčová se mohla začít radovat. V souboji o 3. místo Jan Fáček porazil Radka Chodoru. Vítězka Tereza Krejčová vyhrála sluchátka Apple Air Pods, které jí předal ředitel mistrovství Miroslav Máslo.

Závěrem
Letošní ročník byl velmi zajímavý, což bylo vidět i na přízni diváků. Letos jich do areálu LTC Pardubice našlo cestu zase o něco více než loni. Za rok by měla být hotová nová budova, která chybí Pardubické juniorce už dlouho. Stavební povolení už je na světě. Teď už jen sehnat peníze :-)

Tak zase za rok v Pardubicích.

Napsal: Lukáš Březina

Tereza Krejčová DSC 4075 DSC 4054 DSC 4780 DSC 4447 Tereza Krejčová 
7



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)