Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za mistrovstvím ČR mužů a žen v Ostravě 2023

napsal briza 18.08.2023

72. ročník mistrovství ČR mužů a žen 2022 v Ostravě je za námi. Vítězem dvouhry mužů se stal Hynek Bartoň (2004, TK Sparta Praha), který ve finále porazil Jaroslava Pospíšila (1981, TK Neridé) 6:3, 6:0. Vítězkou dvouhry žen se stala Kristýna Tomajková (2005, TK Agrofert Prostějov), která ve finále porazila Simonu Wirglerovou (2004, TK Znojmo) 6:2, 6:0. Vítězi pánské čtyřhry se stali Michal Lušovský a Hynek Bartoň. Vítězkami dámské čtyřhry se staly Andrea Nová a Denisa Pospíšilová.

MČR mužů a žen 2023

FINÁLE
Bartoň – Pospíšil 6:3, 6:0
Bartoň sršel energií a brzy získal první brejk. Pospíšilovi se podařilo ztracený servis získat zpět, ale vyrovnaný stav dlouho nevydržel. Bartoň Pospíšila znovu brejknul tentokráte na 5:3 a set v poklidu doservíroval. V druhém setu se Pospíšil snažil přidat razanci, ale nefungovalo to. Bartoň byl dnes výrazně lepší. Největší rozdíl byl na servisu. I ve výměnách byl Bartoň lepší a navíc dokázal výměnu rozhodnout jedním monster-forhendem nebo propáleným bekhendem po lajně.

Tomajková – Wirglerová 6:2, 6:0
Pro Simonu Wirglerovou to bylo první velké finále a nervozita byla znát. Naopak Tomajková posílena úspěchem ve velkém pardubickém finále před 14 dny hrála klidně a soustředěně. Wirglerová brzy pochopila, že ve výměnách je bez šance, tak hledala příležitosti pro útok, ale Tomajková hrála dlouhé míče, ze kterých prostě útočit nešlo.

PŘÍBĚH TURNAJE
V souvislosti s turnajem se již několik let skloňuje jedno jméno – Jaroslav Pospíšil. On je vlastně již skoro maskotem turnaje. Letos nebyl nasazeným hráčem a v prvním kole ho čekal nasazený Antonín Štěpánek, kterého Pospíšil za 2 hodiny porazil 6:4, 6:3. Ve druhém kole ho čekal mladý Vrba, který v každém setu vedl, ale Pospíšil dokázal v tříhodinové bitvě zvítězit ve dvou setech 7:6(4), 6:4. Ve čtvrtfinále porazil Bauma, který sice vyhrál první set, ale 42-letý Pospíšil se pak dostal do svého tempa a další dva sety vyhrál 6:2, 6:2. Semifinále s Lušovským bylo pro Pospíšila překvapivě nejkratším a nejsnadnějším vítězstvím 6:2, 6:2. Lušovskému zápas nevyšel, jeho čistá federerovská technika neměla potřebný timing a byly z toho často chyby, i když častokrát pouze centimetrové.

NEJLEPŠÍ ZÁPAS TURNAJE
Pospíšil – Vrba 7:6(4), 6:4
Bylo velké vedro. Pospíšil přijel na druhé kolo proti Vrbovi rozbitý z předchozího zápasu se Štěpánkem. Pro Pospíšila, který trenérsky již několik let vede daviscupového reprezentanta Víta Kopřivu, to byl první turnaj letošní sezóny. V prvním setu Vrba vedl 5:2, ale 7 gemů hranné míče mladý Vrba už nedokázal forhendem zrychlovat a Pospíšil se i díky tomu vrátil do zápasu. Stáhl náskok a brejknul Vrbu na 6:5 a šel servírovat. To však zrovna dostal nové míče, které více vyhovovaly mladému dělostřelci. Set dospěl do tiebreaku, který nechytatelným prasátkem pro sebe rozhodl Pospíšil 7:6(4). Začátek druhého setu Vrba zase diktoval hru a získal vedení 3:0. Ale byla to stejná písnička jako v prvním setu. Míče ztratily rychlost a Pospíšil se vrátil do hry a nakonec zápas ukončil ve dvou setech 7:6(4), 6:4. Mladý Vrba odehrál velmi dobrý zápas, který však nezvládl takticky. Druhé servisy Pospíšila mířily do bekhendové strany servisového pole soupeře, Vrba chodil proti nim dopředu a naskakoval je bekhendem, returny však neměly razanci ani umístění, takže se skoro vždy šlo do výměny. Když by si Vrba počkal vzadu, oběhl to na forhend a pořádně to nakopnul, tak by byl Pospíšil těžce pod tlakem. Sám Jarda Pospíšil po zápase říkal, že naskakovaný bekhend return byl pro něj překvapením, protože Vrbův forhend je mimořádně rychlý a udělal by velkou škodu.

PŘÍJEMNÉ PŘEKVAPENÍ TURNAJE
Příjemným překvapením byly výkony mladého Hynka Bartoně, který loni v srpnu vyhrál Pardubickou juniorku a o měsíc na to na stejném dvorci i turnaj mužů dotovaný $25,000. V současné době je Hynek na pozici 577 žebříčku ATP a přesto přijel bojovat o titul mistra ČR v kategorii mužů. Hynek má sil na rozdávání, protože souběžně s mistrovstvím hrál i mezinárodní turnaj mužů v Polsku. Hynek udělal za poslední rok velký výkonnostní skok. Přidal na razanci, výborně servíruje, hraje více stopbalů. Okruh ATP je jen pro odvážné, tak mu přejme, ať dojde co nejdále.

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL
K závěrečnému ceremoniálu na ostravském mistrovství patří tradičně nejen vyhlášení mistrů ČR, ale i vítězů doprovodného turnaje v kategorii babytenis a vítězného družstva v kategorii minitenis. Vítězem turnaje jednotlivců v kategorii babytenis se stala Viola Pečonková (2014, TK SC Ostrava). Vítězným družstvem v kategorii minitenis se stalo družstvo TK PRECHEZA Přerov. Vítězům předal ceny prezident Českého tenisového svazu a Tennis Europe Ivo Kaderka, který v krátkém projevu pochválil dobrou práci ředitele mistrovství Martina Hynka, pod jehož vedením se mistrovství hraje v Ostravě od roku 2015.

Napsal: Lukáš Březina

DSC 5774 DSC 5955 DSC 5981 DSC 6058 DSC 5983 DSC 6088 
11



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)