Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za Pardubickou juniorkou 2011

napsal briza 14.08.2011

84. ročník Pardubické juniorky zná své vítěze – nejvýše nasazené Adama Pavláska (1994, TK Agrofert Prostějov) a Jesiku Malečkovou (1994, I.ČLTK Praha). Oba vítězové odvraceli v Pardubicích mečboly (Pavlásek ve finále, Malečková v semifinále), což znamená kromě jiného i to, že v jejich závěsu máme další stejně kvalitní hráče a hráčky.

Pardubická juniorka

Vítěz turnaje
Adam Pavlásek (1994, TK Agrofert Prostějov) jako nejvýše nasazený hráč (ITF ranking 29) prošel do finále poměrně snadno, což v minulosti nevěštilo nic dobrého. Vzpomeňme na Majšajdra, který ve finále prohrál s Košlerem, na Školoudíka, který vyhořel ve finále s Kameníkem nebo Kutáče, kterého ve finále překvapil Maršoun. A přesně to se málem stalo i Adamu Pavláskovi, který byl jeden míč od vyřazení Václavem Šafránkem. Odvrácený mečbol ve finále byl viděn naposledy v Pardubicích v roce 1998, kdy Dája Bedáňová odvrátila dva mečboly Dominiky Luzarové. Adam Pavlásek hrál celý turnaj solidně a ve finále to bylo podobné. Adam je komplexní hráč a mohl by mnohem více využívat všech svých zbraní a především být celkově důraznější. Adam si dobře připraví pozici, ale pak někdy překvapivě nepřijde ten smrtící úder, který by výměnu rozhodl. Technicky jsou Adamovy údery absolutně čisté, což je jedním z předpokladů pro dlouhou tenisovou kariéru.

Finalista
Václav Šafránek (1994, TC Brno) odehrál fantastický turnaj. Ve všech zápasech vnutil soupeřům svoji hru. Ve finále byl míč od zisku titulu, což je strašně kruté. Získal si však sympatie sličných hostesek, které se s ním chtěly na památku i vyfotografovat. Venca dobře švihá, nebojím se, že by se neprosadil na Futurech. Uvidíme, kde bude jeho výkonnostní strop. Venco, přijeď za rok do Pardubic! Jesika loni taky ve finále prohrála a letos už má titul. A tuším, že Michal Tabara skončil dvakrát ve finále a vyhrál až na třetí pokus.

Vítězka turnaje
Jesika Malečková (1994, I.ČLTK Praha), loňská finalistka, nejvýše nasazená hráčka letos (ITF ranking 20) měla složitou cestu do finále. Musela porazit Martincovou, Matouškovou, Krejčíkovou. Všechno velmi dobré a talentované hráčky. Jesika ukázala, že umí hrát tenis, že umí vyhrávat i téměř prohrané zápasy. Většinou se stává, že když hráčka prohrává, začne se zlobit, její výkon jde dolů a i když se zlobit přestane, tak už nedokáže svůj výkon zvednout zpět nahoru a nakonec prohraje. Jesika v zápasech s Matouškovou a Krejčíkovou ukázala tu jedinečnou schopnost se vrátit do zápasu. Její hlad po vítězství ji dokope k výkonu, kterým zápas otočí a soupeřku nakonec porazí. To se moc nedá naučit, buď to máte nebo ne. Jesika má ještě rezervy v technice úderů, na kterých musí zapracovat, aby nemusela zápasy vyhrávat jen svou bojovností, protože to pak stojí hlavu hodně sil.

Finalistka
Klára Fabíková (1993, TC MJ-Tenis) přes rozpačité výkony cestou do finále podala ve finále v prvním setu skvělý výkon. Dobře servírovala a Jesiku k ničemu nepustila. Její údery měly potřebnou délku i razanci. Je vidět, že umí hrát velice dobře. Klára má dobré fyzické parametry pro silový tenis a pokud bude zdravá, mohla by se prosadit i na mezinárodních turnajích žen.

Překvapení turnaje
V kategorii chlapců nikdo nenasazený výrazně nezazářil, ale pár hráčů svým výkonem mile překvapilo.
Mladý Kryštof Jánošík (1995, Severočeská tenisová o.s.) hrál slušně a 2 kola na Pardubické juniorce jsou pro něj skvělý výsledek.
Dobře hrál i David Poljak (1996, TK SC OSTRAVA), ve druhém kole měl ale Vencu Šafránka, který byl nad jeho síly. David za poslední rok výkonnostně hodně vyrostl a příští rok by určitě mohl mít ambice na čtvrtfinále.
Líbil se mi František Polánka (1994, TCF PURUM Mariánské Lázně),kterého jsem zatím nikdy hrát neviděl. Polánka hraje silový tenis, velice dobře servírují a pěkně švihá. Umí stopbal, rád si dojde pro volej. Jestli se ještě zlepší bude to takový ten hráč, který když chytne formu, tak porazí kohokoli stylem, že ho vystřílí z kurtu. Polánka bohužel už ve druhém kole šel na druhého nasazeného Marka Jaloviece, který prvních pár gemů byl hodně překvapený výkonem soupeře, ale postupem času ukázal svoji zkušenost a taktickou vyzrálost a nedal Polánkovi šanci.
David Šimůnek (1993, I.ČLTK Praha) postoupil do čtvrtfinále, což je jistě pro Davida dobrý výsledek. V zápase s Markem Jaloviecem ukázal, že může porazit i lepší hráče, jen to chce trošku více klidu při zakončení výměn. Ale na antuce dobře zakončit míč proti dobré obraně Jaloviece je těžké.
David Prokop (1993, Severočeská tenisová o.s.) porazil nebezpečného Pavla Štauberta a byl vyrovnaným soupeřem Jaloviecovi při své premiéře na centrkurtu v Pardubicích.

Mezi dívkami zazářila Barbora Štefková (1995, TO TJ Milo Olomouc), která prošla do čtvrtfinále a mohla jít i dál. Chybělo pár míčů, aby porazila Kláru Fabíkovou. Štefková překvapila nejen svými výsledky, ale i předvedenou hrou. Technicky má velice dobře zvládnuté údery, umí si výměnu dobře vystavět i zakončit. Rezervy jsou na servisu a v pohybu, ale to se dá všechno zlepšit a z Báry může být velice dobrá hráčka jak na antuku, tak na rychlejší povrchy.
Postup Kateřiny Siniakové (1996, TK Sparta Praha) do semifinále není asi úplně překvapením. Kateřina v Pardubicích ukázala své přednosti: rychlost, bojovnost, zkušenost. Zápas s Brůchovou otočila z 0:3 ve třetí sadě.
Karolína Stuchlá (1994, TK Viamont Teplice) prošla do čtvrtfinále, což je pro ní jistě dobrý výsledek. Vybojovala dva vyrovnané zápasy (se Závodskou a se Slavíčkovou). Karolína plně využívá své výšky. Snaží se hrát rychle a rozhodovat výměny sama. Ve čtvrtfinále s mnohem zkušenější Siniakovou držela krok a kdyby vyhrála set, kdo ví, jak by to dopadlo.
Jana Matoušková (1993, TK PBtisk Bohutín) prošla přes Paterovou do čtvrtfinále, kde měla dobře rozehraný zápas s Jesikou Malečkovou. Je vidět, že když Jana chce, tak umí hrát disciplinovaně a takticky velmi dobře.
Alena Poletínová (1994, TK Sparta Praha) odehrála 4 dobré zápasy. Ve čtvrtfinále s Krejčíkovou hrála rovnocenou partii.

Zklamání turnaje
David Pavlík (1994, TK Sparta Praha) se v zápase s Patrikem Homolou zranil záda a musel ve třetí sadě krečovat. Je to škoda, protože jsem viděl jeho zápas s Davidem Krčmářem a toho svým mohutným tlakem vůbec k ničemu nepustil. Byl jsem zvědav, jak si s ním poradí ve čtvrtfinále Pavlásek, ale k tomuto duelu bohužel nedošlo.
Tereza Martincová (1994, I.ČLTK Praha) v zápase s Jesikou Malečkovou nepodala výkon, který by si představovala. Derby je vždycky zvláštní a tento zápas Tereze vůbec nevyšel. Uvidíme, jestli si Tereza najde čas příští rok a nepřijede proměnit do Pardubic svoji poslední šanci. Byla by sice zase nenasazená, ale když pojede vyhrát, tak je to přeci jedno, ne?
Veronika Závodská (1993, TK Neridé) přijela do Pardubic o 6 kilo hubenější, ale nevyšel jí hned první zápas s Karolínou Stuchlou, kde Veronika omdlela na kurtě, ale zápas dohrála. Zklamání je to pro Veroniku, ale u mě má velký respekt za bojovnost.
Aneta Dvořáková (1995, TK Sparta Praha) prohrála ve vyrovnaném zápase (s jasným výsledkem 2:6, 1:6) s Petrou Kubinovou. Aneta nehrála špatně, to Petra hrála lépe. Příští rok prý Aneta přijede znovu do Pardubic, aby prolomila smůlu, kterou tady má. V loňském roce prohrála s Terezou Martincovou ve druhém kole.

Poznámka
Průběh letošní juniorky podle mého názoru výrazně ovlivnilo rozlosování. Nenasazená Martincová šla hned na první nasazenou Malečkovou. Lenka Kunčíková šla hned v osmifinále na Krejčíkovou. Tomáš Pitra šel v osmifinále na Šafránka a vyrovnaný zápas ukázal srovnatelnou výkonnost obou hráčů. Mladý David Poljak kdyby nešel ve druhém kole zrovna na Šafránka, mohl by udělat lepší výsledek.

Závěrem
Na juniorku letos přijela téměř kompletní česká juniorská špička. Obě finále byla vyrovnaná a nabídla divákům (bylo plné hlediště) krásnou podívanou. Juniorka ukázala, že máme tenisové talenty, které mají na to, aby se prosadili i mezi dospělými. Jsou zde hráči a hráčky nejen velmi talentovaní, ale máme také velké bojovníky. Z ročníku 93, 94, 95 by se mohli urodit noví daviscupoví reprezentanti a fedcupové reprezentantky. Uvidíme.

Pardubická juniorka 2012
Čekám, že se objeví konečně na Pardubické juniorce kompletní štvanické trio Routa, Staněk, Rohanová. Kdyby je doplnila ještě Tereza Martincová, bude mít Pardubická juniorka 2012 obrovský náboj. Jen pro inspiraci, letošní vítěz dostal ceny v hodnotě 40 tis. Kč, mimo jiné iPhone 4, iPad 2, hodinky Festina, … To myslím na Futuru nebo desítce nedávají :-) Celkem pořadatelé rozdali letos ceny v hodnotě 360 tis. Kč.

Lukáš Březina

Anna Rudolfová Pardubicka juniorka 2011 Tereza Martincová Pardubicka juniorka 2011 Barbora Michálková Čábela, Martincová, Eisner 
Finále
Pavlásek - Šafránek 3:6 7:5 6:1 Komentáře
Semifinále
Šafránek - Jaloviec 6:3 6:4 Komentáře
Pavlásek - Kobza 6:4 6:0 Komentáře
Čtvrtfinále
Pavlásek - Homola 6:0 6:0 Komentáře
Kobza - Šebesta 6:4 6:3 Komentáře
Šafránek - Prokop T. 7:6(4) 6:0 Komentáře
Jaloviec - Šimůnek 6:4 2:6 6:2 Komentáře
Posledních 16
Jaloviec - Prokop D. 4:6 6:4 6:2 Komentáře
Pavlik - Homola 7:6(8) 4:6 2:4 ret. Komentáře
Kobza - Jánošík 6:2 6:2 Komentáře
Finále
Malečková - Fabíková 4:6 6:4 6:3 Komentáře
Semifinále
Fabíková - Siniaková 7:6(4) 6:3 Komentáře
Malečková - Krejčíková 5:7 7:6(7) 6:0 Komentáře
Čtvrtfinále
Malečková - Matoušková 6:7(4) 6:4 6:0 Komentáře
Krejčíková - Poletínová 6:3 4:6 6:2 Komentáře
Siniaková - Stuchlá 6:4 6:2 Komentáře
Fabíková - Štefková 4:6 6:2 6:4 Komentáře
Posledních 16
Malečková - Rutarová 6:4 6:0 Komentáře
Kubinová - Siniaková 4:6 7:5 2:6 Komentáře
Kamínková - Štefková 6:2 3:6 2:6 Komentáře
98



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)