Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za Pardubickou juniorkou 2010

napsal briza 16.08.2010

Máme za sebou 83. ročník Pardubické juniorky, který lze označit jako hodnotný. Ve dvouhře chlapců zvítězila zkušenost, zvítězil Lukáš Vrňák. V kategorii dívek vyhrála Tereza Smitková, průměrné výkony v předešlých kolech ve finále obrátila v bezchybný výkon. Na turnaji se vyprofilovala nekterá zajímavá jména a troufám si tvrdit, že jsou mezi nimi takoví, jenž mají „zákus“. A to je v tenise důležité, možná to nejdůležitější.

Vrňák, Kunčík

Vítěz turnaje
Lukáš Vrňák je naprosto zaslouženým vítězem turnaje. Lukáš celou Juniorku podával vyrovnané výkony a když se dostal do tempa, tak už se hrálo o to, kolik Lukáš soupeři povolí gemů. Ve výměně byl ze všech borců nejlepší. Když soupeř zahrál dobrý úhel, vrátil se mu ještě lepší. Když zatlačil Lukášovi do bekhendu, dostal zpátky dlouhý bekhend kros ukázkově zahraný z levé nohy. Forhend Vrnda umí krásně ošetřit liftem, ale umí i přibrousit především na returnu. Lukáš Vrňák je komplexní hráč, kterému možná chybí lepší servis. I když je Vrnda menšího vzrůstu, mohl by mít lepší kick-serve, což umí např. Podobně vysoký Jakub Lustyk. Nicméně mistrovský titul v kategorii chlapců je v dobrých rukou.

Tereza Smitková vyhrála Pardubickou juniorku, ale nemám úplně pocit, že se bude prosazovat na turnajích žen. Musí ještě dozrát a hodně na sobě pracovat. Tereza má dobrou techniku, umí hrát rychle, ale to už dnes umí kdekdo a když chcete vyhrávat na ženském okruhu potřebujete něco navíc. Hradecká má servis, Zakopalová je rychlá na nohou, Bára Strýcová má čop, volej a stopbal. Tereza má před sebou ještě dlouhou cestu.

Překvapení turnaje
Pavel Krček, kdo to je? Poprvé jsem zaregistroval Pavla Krčka na halovém mistrovství dorostenců v Praze na Štvanici, kde mě nijak neoslnil. Ale nachnulo mě, co předvedl v červenci na Spartě ITF4. Hodně dobře servíroval a hrál rychle z obou stran, bez respektu. Pavel má dobrou techniku, takže i když „váží 40 kilo i s postelí“, tak mu to letí pekelně. Zápas s Honzou Kunčíkem 6:4, 6:7(2), 6:7(10) patřil k ozdobám letošní Juniorky. Pavle, jen tak dál.

Adam Pavlásek je ve svých 16-ti letech už komplexní hráč. Umí všechno a teď už potřebuje pouze více zápasových zkušeností, aby vyhrával vyrovnané zápasy. Otočil zápas s Jaloviecem z 1:5 ve třetím setu a v dalším kole porazil Rumlera. S Hadravou mu utekl druhý set, ale třetí už si pohlídal. Mě připadalo, že Adamovi se nedaří udržet koncentraci celý zápas, ale na tom se dá taky pracovat. Každopádně, příjemné překvapení turnaje. Pavlásek už teď je dobrý hráč a bude ještě mnohem lepší (když bude na sobě pracovat).

Pavel Mojha prohrál až v semifinále na cetrálním dvorci proti Lukáši Vrňákovi a určitě to byl pro něj zatím největší tenisový úspěch. Pavel byl černým koněm turnaje a to se potvrdilo. Bylo by zajímavé, kdyby v semifinále narazil na Honzu Kunčíka, protože jeho hra by právě na ofenzivně laděného mohla platit. Pavel se hodně zlepšil a ještě se zlepšovat může.

Nezapomeňme na Jana Hradského, který prohrál s Vrňákem v osmičce, ale nehrál vůbec špatně. Byl agresivní a přesný na servisu a na bekhendu. Během prvních 4 gemů nasbíral Hradský asi 10 winnerů a ospalý Vrňák neměl moc co hrát. Za stavu 0:4 však spící šelma zasekla první drápek a Hradský začal pochybovat o zisku první sady. Přestal si věřit a začal s Vrňákem vyměňovat, což byl jeho pohřeb 5:7, 4:6. Nicméně ukázal ostatním, jak na Vrňáka: servírovat a hrát max. na 3 údery.

Tereza Martincová na Juniroce ukázala, jak hodně se může hráč za rok zlepšit. Tereza je velice nebezpečná z forhendu a dobře se pohybuje. Na Juniorce porazila Kunčíkovou, Dvořákovou a Závodskou. Nestačila na Jesiku Malečkovou, které skrečovala pro zranění kolena. Tereza je velice ambiciózní, hodně zakouslá a odhodlaná udělat pro bod téměř všechno, což se často nelíbí soupeřkám a nemusí se líbit ani rozhodčím. Trochu tenisový Michael Schumacher :-) Ale proč ne? Důležité jsou výsledky, ostatní jsou kecy.

Monika Svobodová, nenápadná, skromná dívka, která se na kurtě promění v bojovnici rvoucí se o každý bod. Monika hrála odvážný, rychlý tenis. Pěkně švihala, dobře se pohybolavala a šla si pro body sama.

Marieta Vágnerová mě osobně velmi mile překvapila, když vybojovala zápas ve druhém kole proti Goláňové 3:6, 6:3, 6:4 a v osmičce potrápila Jesiku Malečkovou. Marieta velice dobře pohybem pokryla dvorec a liftovanými míči odrážela útoky Malečkové.

Veronika Závodská sice skončila ve čtvrtfinále, kde ji překřičela Tereza Martincová, ale skalp Kláry Fabíkové musíme ocenit. Klára Fabíková začala ofenzivně, ale jakmile Veronika Závodská pochytala pár projektilů soupeřky, tak se hra Fabíkové zpomalila a postupem času už Fabíková nebyla nebezpečná. Herní styl Veroniky Závodské je velice nepříjemný pro pravoruké soupeřky a Klára Fabíková tady vyhořela. V interview před zápasem Závodská vypadala, že bude bojovat pouze o gemy s Fabíkovou, ale nakonec vycítila příležitost a našla sílu dotáhnout zápas do vítězství. Tak se pozná hráč.

Diana Šumová překvapila více Terezu Smitkovou než ostatní svým výkonem. Tereza Smitková se nesrovnala s „vabank“ hrou své soupeřky a od prohry jí dělil třikrát pouze jediný fiftýn. Diana Šumová uhrála už pár bodů na turnajích žen, ale její herní styl je velmi psychicky náročný a když bude mít Diana špatný den, může prohrát i se slabšími soupeřkami. Každopádně na Juniorce příjemně překvapila.

Kristýna Hrabalová jako jediná z ročníku 1996 udělala na Juniorce kolo. Porazila Dominiku Paterovou, která měla zdravotní potíže. V dalším kole odehrála vyrovnaný zápas s Goláňovou. Za pár let může hrát Kristýna v Pardubicích o titul, i když to nebude mít lehké, ve svém ročníku má Roučkovou, Siniakovou a Cváčkovou.

Zklamání turnaje
Robert Rumler se na Juniorce nepotkal s ideální formou. Vůbec mu nešel bekhend obouruč a musel hrát většinu míčů na bekhendu čopem, který na druhou stranu nebyl vůbec špatný. Pavlásek však důrazně tlačil do „bekisu“ Rumlera a odměnou mu byl kratší míč, který zrychlil do forhendové strany nebo zařadil stopbal. Tento scénář, ze kterého se Rumler za celý zápas nevymanil, se mu stal osudným.

Klára Fabíková neměla štěstí na los, když ve svém úvodním zápase měla hrát s nebezpečnou Klárou Němečkovou. Ta ale onemocněla a bez boje vzdala, takže Klára Fabíková nastupovala v osmifinále proti Závodské aniž by odehrála jediný gem. Nerozehranost, pozice favoritky celého turnaje a nepříjemný styl Závodské se podepsaly pod konečnou prohru. Klára má ještě šanci příští rok přijet a bojovat o titul, ale uvidíme jestli to psychicky zvládne nebo jestli jako někteří jiní alibisticky a trochu nesmyslně dají přednost jinému turnaji ITF nebo nějakému nuznému turnaji žen.

Kázeňské prohřešky
I když si někdo z účastníků nějaké to pifko v Dýdy Bábě (bar na studentských kolejích) dal, pak se třeba i pozvracel na pokoji, tak musíme dodat, že to nebyl nikdo z těch, které si český tenis piplá jako nástupce Berdycha, Štěpánka nebo Benešové a Šafářové. Ti, kteří přijeli na Juniorku vyhrát, byste v barech marně hledali a to je dobře. Za oslavu přeci stojí až vítězství.

Závěrem A na závěr bych ještě rád ocenil hráče Salabu, který jezdí výhradně turnaje ITF a i přesto přijel na Juniorku. Jak se mi doneslo od hráčů, tak Salaba přijel proto, aby mu nikdo neříkal, že se bojí hrát s českými hráči a že jel radši někam do horoucích pekel na turnaj ITF. A Salaba hrál velice dobře, prohrál po velkém boji s Pavlem Krčkem a v deblu prohrál spolu s Hadravou téměř vyhraný zápas proti páru Vrňák, Beránek. Respekt pane Salaba.

Určitě doražte všichni na příští Juniorku, bude opět stát za to. Jeden týden v roce si jistě najdete čas poměřit se s nejlepšími českými hráči a hráčkami.

Kdyby se vám přecejen nechtělo s kůží na trh do Pardubic, tak zde mám pro vás nejčastější rádoby profesionální výmluvy, ze kterých si můžete vybrat
Juniorku nejedeme, už jezdíme turnaje dospělých.
Juniorku nejedu, jedu na turnaj ITF do Maďarska.
Juniorku nejedu, možná dostanu kartu na turnaj ITF v Žilině.
Juniorku nejedeme, teď jsem měli hodně turnajů, tak trenér říkal, že potřebuju odpočívat.

Věřím, že Pardubická juniorka 2011 bude zase kvalitně obsazena, že vítězové budou konkurenceschopní s tenisem dospělých a jejich jména budeme slýchávat z úst komentátorů tenisových přenosů.

Lukáš Březina

121



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



Adam Pavlásek používá

Wilson Blade 98 (18x20)


Určení závodní hráči
Typ švihu dlouhý nápřah / rychlý úder
Velikost hlavy 98 čt. palců/ 632 čt. cm
Délka 68.58 cm
Váha 304 g
Vyvážení 325 mm
Tvrdost 65
Šířka rámu 21.5mm / 21.5mm / 21.5mm
Složení Basalt
Typ gripu Wilson Sublime
Počet strun 18 x 20

Komentáře k raketě (1)

S touto raketou hrají také
Andreas Haider-Maurer |
POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)