Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

HMČR žen 2012: Nástup dravého mládí, absence zkušených žen

cztenis.cz napsal briza 19.11.2011

Rozjezd nové sezóny 2011/2012 začal zhurta a hned v půlce listopadu se uskutečnilo Halové Mistrovství ČR žen. Tradiční předvánoční termín byl pořadateli (TK Milten a společnost RC Sport) již podruhé posunut na půlku listopadu, aby nekolidoval s Extraligou družstev. Očekávala se hlavně účast juniorské elity doplněný zkušenými stálicemi z českých A turnajů. Výsledky.

Jesika Malečková

Pondělní kvalifikace lehce zklamala očekávání, jelikož se v Milovicích poprvé nenaplnila kvalifikace a zůstala dvě místa volná. Zasloužených postupů se dočkaly mladé hráčky, 15ti leté Roučková s Hrabalovou a o rok starší Rutarová s Hejlovou. Do hlavní soutěže se zaprezentovaly všechny přihlášené hráčky a vrchní rozhodčí Jaroslav Chmelík nemusel do pavouka zařazovat žádného „lucky loosera“. „Neopakovala se situace z loňského roka, kdy se několik hráček odhlásilo na poslední chvíli, když úspěšně zvládly kvalifikaci na turnajích okruhů ITF, hlavně na tom v Bratislavě.“ ře­kl.

Turnaj neměl žádného papírového favorita. Pokud by si los zavtipkoval, mohlo dojít i k zajímavým prvním kolům. Díky tomu,že se nehledí na klubovou příslušnost při losování, vznikla nám některá klubová derby hned na úvod. Štvanické derby Přádové s Rohanovou zcela ovládla mladší z nich. Další derby, tentokrát v barvách TK Neridé se konalo mezi Veronikou Závodskou a Monikou Tůmovou. Utkání bylo plné dlouhých výměn a pro oko diváka nebylo moc atraktivní. Veronika unikla z matchballu a vybojovala postup do dalšího kola. Překvapivě se trápila 3. nasazená Jana Jandová, která potřebovala 3 sety na porážku kvalifikantky Kristýny Hrabalové. Rovněž se čekal i hladší postup Terezy Smitkové přes Kláru Dohnalovou. Špatný dojem nezanechala ani Sandra Mateková, která až ve 3 setech podlehla Kláře Kopřivové. Ve zbylých zápasech se žádné extra velké překvapení nekonalo.

V druhém kole dostalo utkání Skočdopolová-Zálabská proti Rohanové přídomek „předčasné finále“. Petra vkročila do utkání na výbornou, zbytečně nekazila, určovala rytmus a Zuzana se nemohla chytnout. V druhém setu se zklidnila a začala přebírat tempo, rozdělovala míče pravá-levá a získala nadvládu nad druhou sadou. Stejný průběh měla i závěrečná sada a Zuzana se mohla zaslouženě radovat z postupu do čtvrtfinále. Suverénní výkony předvedly ve 2.kole i dvě nejvýše nasazené Krejsová s Matouškovou a stejným příkladem se řídilo i dravé mladí v podobě Smitkové, Malečkové, Siniakové i Martincové.

Čtvrtfinálová utkání přineslo hned několik zajímavých „repríz“ z minulosti. Petra Krejsová se utkala s Terezou Martincovou, v tomto složení se hrálo loňské finále Milten Trophy. Utkání bylo hodně vyrovnané a záleželo, kdo bude mít v koncovkách pevnější nervy. Martincová a „klid“ se ještě asi chvíli budou hledat, takže po bezmála třech hodinách odcházela z kurtu jako vítězka první nasazená Krejsová. Čtvrtfinále nám rovněž přineslo derby dvou posledních Pardubických Juniorek Smitkové s Malečkovou. V Pardubicích v roce 2010 se radovala z vítězství Tereza Smitková a Jesika měla motivaci ji tuto porážku vrátit. Soustředěný stabilní výkon Jesiky Malečkové ukázal, že se od posledního střetu hodně věcem přiučila. Šla sebevědomě za svým a přesnými údery po lajnách získávala bod za bodem. Po setech 7:5 a 6:3 si zajistila minimálně bronzovou medaili. Skočdopolová-Zálabská přešla přes druhou nasazenou až příliš snadno a mladá Siniaková podlehla zkušenější Kopřivové. Účast Kláry Kopřivové v semifinále bylo celkem příjemným překvapením turnaje. Nenápadným výkonem přešla přes Matekovou, Závodskou a Siniakovou. Semifinále však byla její konečná stanice, stopku jí zde vystavila Skočdopolová-Zálabská. Zuzana vypadala sice kolo od kola unavenější, ale přesnost úderů ji neopouštěla. Klára podlehla 2:6 a 4:6. V druhém semifinále se utkala obhájkyně titulu Petra Krejsová s Jesikou Malečkovou. Holky proti sobě hrály již loni ve druhém kole. Krejsová tehdy vyhrála 6:4 a 6:3 bez nějakých větších starostí a letošní semifinále vypadalo na úvod zrovna tak. Jesika nepodávala přesvědčivý výkon a nevystupovala tak sebevědomě jako v předchozích utkání. Petra snad ze solidarity (děvčata spolu nastupovala ve čtyřhře) občas darovala body lacinými chybami. Utkání se vyrovnalo a rozhodovaly detaily. První dva sety se rozhodovaly až ve zkrácených hrách. Výměna míčů na třetí set nahrál více Malečkové, která těžila ze zrychlení hry a třetí set za necelou půl hodinu urvala pro sebe.

Nedalo se tušit, co čekat od finále. Bude Jesika hladová po vítězství nebo uspokojena jako při semifinále? Najde Zuzana ještě poslední síly na závěrečný krok?

Finále začalo ustrašeně, holky střídaly opatrné údery s nepřesnými. První se vzchopila Malečková a začala tlačit. Rovněž si na finále přivezla dostatek sebevědomí a s každým míčem rostlo. Zuzana se snažila vzdorovat, ale dneska to nestačilo. Jesika Malečková se může po vítězství 2:0 na sety radovat z titulu halové mistryně ČR pro rok 2012.

„Jesika hrála výborně, celý týden se jí povedl, neměla ani jedno lehké utkání, Smitková,Jandová, Krejsová, to už jsou jen přeci hráčky na úrovni. Finále vypadá jednoznačně, ale vyhrála ty správné a rozhodující body a proto se tam nemusela trápit dlouho. Síly budou potřeba, další turnaj je 25ka ve Vendryni, kde má divokou kartu od svazu. Soustředíme se odteď na WTA body.“ řekl nám trenér Jesiky Malečkové Zdeněk Kubík.

„Jesika byla lepší, popravdě jsem ani nečekala, že se dostanu až do finále ale jsem za něj ráda. Akorát už se těším až to za týden vyléčím“ zavtipkovala Zuzka po finále.

Do čtyřhry se přihlásilo pouze 12 dvojic, což je nejnižší číslo za posledních 7 let. Příjemným překvapení byla finálová účast dvojice „zkušených borkyň“ Kláry Hladké a Venduly Plechaté. Holky předváděly čtyřhru, ne nějakou „dvouhru s překážkami“ jak se občas dívčí debl hanlivě nazývá. V semifinále zdolaly až příliš sebevědomé Matincovou s Rohanovou, které sice odvrátily dva matchbally, ale třetí již Klára Hladká forhandovým volejem proměnila. Pro Plechatou byl postup do finále spíše komplikací, jelikož si nebyla jistá, jestli dostane volno z práce. V druhém semifinále Krejsová s Malečkovou nedaly šanci nasazené dvojici Svobodová, Kamínková. Této dvojici vyloženě spadly bronzové medaile do klína. Prvé kolo jim soupeřky vzdaly a bez boje postoupily do semifinále.

Ve finále čtyřhry rozhodl první set. Krejsová s Malečkovou vždy doháněly o hru Hladkou s Plechatou. Ve zkrácené hře byl stav již 6:4 pro Hladkou s Plechatou, Petra s Jesikou ale měly o něco pevnější nervy a otočily tie-break na 9:7 ve svůj prospěch. To soupeřky zlomilo a druhá sada byla již jednoznačnou záležitostí. „Nečekala jsem, že bych si ještě někdy mohla zahrát finále mistrovství republiky, ale když jsem viděla ten los, tak jsem si uvědomila, že jde hrát vlastně s každým na tomto turnaji“. prozradila Klára své dojmy po utkání.

„Z Milten Trophy se stává již tradiční turnaj. Jsme rádi,že dostáváme důvěru a můžeme toto mistrovství společně s RC Sportem v Milovicích pořádat, máme k dispozici vždy zkušený tým rozhodčích pod vedením Jardy Chmelíka. Doufám, že ho budu moc využít i při barážovém utkání o extraligu, když nám bude pořadatelství přiděleno.“ byl vděčný ředitel turnaje pan ing.Leo Jakimič. Rovněž ale také dodal: „Na příští rok by to možná chtělo vylepšit termín konání, přeci jen se hraje turnaj v Bratislavě a některé hráčky dávají přednost WTA bodům před národním mistrovstvím. Určitě by to zlepšilo kvalitu startovního pole.“

Napsal: Jaroslav Chmelík

Hladká, Kurka Plechatá, Hladká Klára Hladká Klára Hladká Klára Hladká Klára Kopřivová 
91



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



Petra Rohanová používá

Wilson BLX Juice 100


Určení závodní hráči
Typ švihu dlouhý nápřah / rychlý úder
Velikost hlavy 100 čt. palců/ 645 čt. cm
Délka 69 cm
Váha 304 g
Vyvážení 320 mm
Tvrdost 72
Šířka rámu 25mm / 26.5mm / 25.2mm /
Složení Karophite Black / Basalt
Typ gripu Pro Hybrid
Počet strun 16 x 18

Komentáře k raketě (0)

S touto raketou hrají také
Jarmila Wolfe | Petra Melounová |
POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)