Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za Pardubickou juniorkou 2022

napsal briza 12.08.2022

Hynek Bartoň (2004, ITF 24) je vítězem 95. ročníku Pardubické juniorky. Ve finále porazil Jakuba Nicoda (2004, ITF 17) 7:5, 6:2. V kategorii dívek zvítězila Tereza Valentová (2007, ITF 24), která ve finále porazila Magdalénu Smékalovou (2006, ITF 270) 6:1, 6:4. Čtyřhru chlapců vyhráli Jakub Nicod a Matthew William Donald. Vítězkami čtyřhry dívek se staly Nela Jandová a Katrin Pávková. Fotogalerie. Výsledky: chlapci, dívky. Více na www.pardubickajuniorka.cz.

Hynek Bartoň

Finále chlapců
Tak to tedy bylo něco. Jakub Nicod i Hynek Bartoň jsou zkušení matadoři a atmosféra finále je nabudila k parádnímu výkonu. Jen úvodní gem trval 15 minut a měl ATP kvalitu. Nicod si sice podržel v tomto gemu servis, ale na síti dostal několik světových prohozů z bekhendu Bartoně, což možná trochu zviklalo jeho představu, že tlak a náběh do bekhendu je cestou k úspěchu. A právě nedohrávání dobře rozehraných výměn u sítě stálo Jakuba Nicoda titul.

Co říci k výkonu Bartoně? Jen a pouze slova chvály. Výborný pohyb, skvělé čtení hry, v úderech byla razance a jeho řeč těla říkala: „dneska si jdu pro titul a odehraju to ve velkém stylu“. Bartoň byl na zápas evidentně dobře takticky připraven, šikovně mixoval vyšší spiny s razantními údery. Zdálo se, že má načtené Nicodovy kombinace.

Po vyhrané první sadě 7:5 Bartoň ještě přidal a Nicod už nevěděl, co má hrát. Dámy a pánové, nevěřil jsem, že to budu psát, ale Hynek Bartoň vyhrál Pardubickou juniorku po výkonu, který je hoden velkého šampiona.

Finále dívek
Tereza Valentová si dojela do Pardubic pro titul. Střevní viróza, která postihla několik hráčů a hráček, ji málem o titul připravila. Ve druhém kole Tereza chtěla krečovat Mihokové, ale ta ji svou skrečí předběhla a dala tak Tereze den volna k zotavení. Jsou to příběhy, co říkáte? V semifinále už to zase byla ta Valentová, jak ji známe. A ve finále předvedla asi svůj nejlepší výkon na turnaji. Smékalovou tlačila s razancí, které Magdaléna nebyla schopna čelit. Přesněji, z bekhendu se Smékalová bránila celkem slušně, ale z forhendu to moc nešlo.

Začátek druhé sady vyšel lépe Smékalové, která se nadechla k odvážnějšímu tenisu a bylo to znát i na skóre 3:0. Odvaha však nevydržela a Valentová to znovu vzala do svých rukou a Smékalovou víceméně rozstřílela. Tereza Valentová je vítězkou Pardubické juniorky 2022.

Příběh turnaje
Vít Kalina přijel do Pardubic dobře připraven ale neměl dobrý los. V prvním kole hrál se Švojgrem, zvládl to skvěle 6:4, 6:0. V dalším kole Skleničku 6:3, 7:6(3), opět dobrý výkon. Ve čtvrtfinále měl poraženého Bartoně, měl 7:6(5), 4:1 a servis.

Bartoň byl na tvrdém kurtu č.5 jak na bruslích a Kalina ho hnal z rohu do rohu za nenápadného koučingu velezkušeného Jana Kodeše mladšího ukrytého mimo zorný úhel rozhodčího. V té chvíli jsem odešel z kurtu, protože bylo hotovo. Jaké bylo moje překvapení, když Kalina prohrál set a skrečoval zápas kvůli křečím. Jak říkal Ivan Lendl: „konec je až když je konec“.

Můžeme spekulovat, že kdyby Kalina zápas dohrál, tak do finále šel Kalina nebo Homola. Každý z nich by byl ve finále pro Nicoda asi příjemnější soupeř než Bartoň. Takže Kalina připravil Nicoda o titul? Néééé. Naštěstí hrajeme tenis a ne „co by kdyby“ tenis.

Kažkopádně Bartoň dostal druhou šanci, využil ji a jede domů s titulem a plným kufrem věcí od Applu. Bartoň byl vždy velmi sebevědomý hráč (možná až moc), ale chyběl mu velký titul. Teď ho má. Navíc má nový účes, ty houfy dívek bude muset odhánět, aby zbyl nějaký ten čas taky na trénink. Česko našlo svou tenisovou superstar :-) Není to krásný příběh?

Kdo předvedl dobrý výkon?

CHLAPCI
Jakub Nicod (2004, TK Sparta Praha) hrál dobrý tenis, přesto odjíždí z Pardubic zklamaný. Na poslední pokus to málem vyšlo. Musí to strašně bolet. Hodně štěstí Jakube mezi muži. Máš na to.
Jakub Vrba (2005, TK Sparta Praha) vyhrál 2 těžké zápasy, porazil Valeše a Vejšického.
Petr Brunclík (2006, TK Sparta Praha) porazil Jupu a nestačil na důrazně hrajícího Mrůzka.
Štěpán Mrůzek (2004, TK AGROFERT Prostějov) je rychlý hrát s velkým švihem, porazil Brunclíka a nestačil na Nicoda.
Matthew William Donald (2004, TK Sparta Praha) hrál solidně, nestačil na mladého talentovaného Mrvu.
Maxim Mrva (2007, TK AGROFERT Prostějov) je český tenisový supertalent. Těžké míče hraje s přehledem starého mazáka. Ta jeho jemná porce drzosti a arogance je vlastně dobrý předpoklad pro úspěch ve sportu.
Jakub Filip (2005, TK Sparta Praha) porazil Paroulka a Macha. Bohužel musel skrečovat z důvodu střeví virózy.
Štěpán Mach (2004, TK Frýdlant v Čechách) porazil Rouchala a Nápravníka, prohrál s Filipem.
Patrik Homola (2004, TK AGROFERT Prostějov) došel do semifinále, byl schopen konkurovat největším favoritům. Jen tak dál.
Vít Kalina (2005, TK Sparta Praha) hrál velmi dobře, výborný turnaj. Tak zase za rok.
Tomáš Zlatohlávek (2004, I.ČLTK Praha) je hráč s potenciálem, má dobrou techniku, výborně servíruje. Chce to nabrat trochu svaly a přidat razanci.
Hynek Bartoň (2004, TK AGROFERT Prostějov) vyhrál titul a ve finále hrál jako král.


DÍVKY
Tereza Valentová (2007, TK Sparta Praha) hrála dobře a vyhrála titul.
Nela Jandová (2007, I.ČLTK Praha) je talentovaná hráčka, která jistě v dalších letech bude bojovat o titul.
Eliška Forejtková (2008, TK Slavia Plzeň) došla do semifinále, velký úspěch. Eliška může přijet ještě čtyřikrát.
Sarah Melany Fajmonová (2007, TK Neridé) byla pro mne milým překvapením. Velmi dobrá hráčka s velkým potenciálem.
Vendula Valdmannová (2007, Tennis Hill Havířov o.s.) hrála velmi dobře, přejela Krejčovou a vyřadila jí střevní viróza. Za rok bude hodně kousat.
Nela Charvátová (2006, TK Most) došla do semifinále, kde si myslím, že chybělo málo a bylo z toho finále.
Katrin Pávková (2005, I.ČLTK Praha) hrála celkem dobře, ale čekal jsem, že bude víc střílet, že bude nebezpečnější.
Tereza Poláková (2004, TK Oáza Říčany) hrála velmi dobře, porazila Šílovou a indisponovanou Malou.
Nikol Janíčkovičová (2007, I.ČLTK Praha) porazila Oliveriusovou a Rainke, potrápila Smékalovou.
Magdaléna Smékalová (2006, TK AGROFERT Prostějov) je šťastná i za postup do finále. Magdaléna hraje trochu jinak než většina dívek a to je recept na úspěch. Jen tak dál.

Závěrem
Střevní virózu a absenci některých našich nejlepších juniorů resp. juniorek smazalo famózní finále chlapců. S virózou asi nic neděláme a s absencí našich top hráčů má něco v plánu sportovní ředitel svazu Jan Stočes, který nastínil, že vzniknou žebříčkové parametry pro povinnou účast na mistrovstvích ČR a to nejen v kategorii dorostu. Jak řekl letos v Pardubicích Tomáš Berdych: „asi bych měl větší šanci vyhrát grandslam, když bych nehrál v éře Federera, Nadala a Djokoviče, ale stoprocentně mohu říci, že mě to udělalo lepším hráčem“. Konkurence je důležitá a vyhýbat se konfrontaci se svými rivaly je krátkozraké.

Napsal: Lukáš Březina

Tereza Krejčová Tereza Krejčová Tereza Krejčová DSC 6293 Svobodová, Valentová Tereza Krejčová 
13



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)