Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Český tenis na univerzitách v USA: Dominika Paterová

napsal briza 22.10.2019

Jak jsme již avizovali, Protenis ve spolupráci s agenturou Stipendia.cz připravil pro všechny mladé tenisty seriál o tom, jak se žije a studuje klientům agentury na univerzitách v USA. Postupně budeme přinášet příběhy hráčů a hráček, kteří se rozhodli spojit své tenisové umění se studiem za oceánem.

Dominika Paterová

Jako první se nám podařilo položit několik otázek naší skvělé tenistce Dominice Paterové, které by podle zákonů genetiky měla v žilách proudit spíše hokejová krev, ale srdce ji více táhlo k bílému sportu. Před lety se rozhodla pro studium v USA a s tenisem již procestovala napříč celým severoamerickým kontinentem.

Dobrý den, Dominiko, vzhledem k tomu, že pocházíte z úspěšné sportovní rodiny, nemůžeme náš krátký rozhovor začít jinak, než se Vás zeptat na Vaše tenisové začátky a na to, kdo Vás ke sportu přivedl?
K tenisu mě přivedli rodiče, když mi bylo asi 5 let, tehdy jsem začínala hrát na Kladně. Po roce jsem se přesunula do našeho hlavního města, kde jsem hrála a trénovala ve Spartě Praha. Když to tak vezmu, Spartu považuji dodnes za můj tenisový domov. Jako malá jsem zkoušela i jiné sporty, např. plavání a lyžování, ale to spíš jen jako doplněk a pro zábavu.

Kdy a jak jste se rozhodla pro studium v USA? Co ovlivnilo Vaše rozhodnutí?
O studiu v USA jsem přemýšlela již delší dobu, ale až po nástupu do maturitního ročníku jsem se rozhodla definitivně. S odstupem času vidím, že jsem své rozhodnutí možná zbytečně odkládala. V září jsem měla možnost zúčastnit se semináře agentury Stipendia.cz, který je vysloveně zaměřený na studium na univerzitách v USA a především o možnostech získání sportovních stipendií. Tam jsem získala potřebné informace a přesvědčila se o tom, že touto cestou se chci vydat.

Český tenis na univerzitách v USA

Jako dobrá tenistka jste určitě měla spoustu nabídek od univerzitních trenérů… Co jste zohlednila při výběru univerzity?
Se samotným výběrem školy mi pomáhala paní Mertová, takže jsem hodně dala na její mnohaleté zkušenosti. Kritérií pro výběr je hodně, ale já jsem chtěla především ideální kombinaci tenisu a akademické úrovně školy a v konečném rozhodnutí jsem také zohlednila destinaci. Postupně jsme vyškrtávaly jednotlivé univerzity, až jsme vybraly tři nejideálnější, které jsem pečlivě zvažovala. Nakonec jsem se rozhodla pro University of Miami.

Máte pro mladé sportovce z České republiky nějaké doporučení ohledně přijímacího řízení na univerzitu v USA?
Já osobně jsem měla v úplných začátcích problémy s angličtinou, takže jsem se rozhodla pro systematické doučování a přípravu na testy SAT a TOEFL. Tyto testy jsou pro studenty velice důležité, takže bych pečlivou přípravu doporučila všem případným zájemcům o studium v USA. Získala jsem nejen jazykovou průpravu, ale také různé rady a strategie, které je možné při testech používat.

Vzpomínáte si ještě na Vaše pocity po prvním příjezdu do USA, Vaše začátky ve škole a v tenisovém družstvu?
Pro mě osobně byl první příjezd do USA asi o něco těžší, protože jsem neuměla moc anglicky. Musela jsem si vše zařídit, ale dalo se to zvládnout… Měla jsem štěstí na spoluhráčky, které mi hodně pomáhaly nejen ve škole, ale i s dalším zařizováním. Dva roky jsem byla na koleji, kde bylo ubytování po dvou. Na škole jsou k dispozici tři jídelny a ještě jedna speciální pro sportovce, kde je upravený výběr jídel. Moc se mi líbilo, jak se trenéři tenisového družstva snaží pomáhat sportovcům nejen na kurtu, ale i se školou. Kdo potřebuje, má k dispozici zdarma doučování na jakýkoliv předmět. Učitelé jsou velice ochotní, obzvlášť vůči cizincům, takže jsem vše zvládla i přes již zmíněné počáteční jazykové problémy.

Český tenis na univerzitách v USA

Jak vše, o čem mluvíte, hodnotíte s odstupem času?
Po dvou letech studia na University of Miami jsem se rozhodla trochu zvolnit po sportovní stránce a více se soustředit na akademické výsledky, což byl hlavní důvod mého přestupu na University of California – Santa Barbara. Na floridské univerzitě je vše spíše zaměřené na tenis a naše družstvo se pravidelně umísťovalo v TOP 16 NCAA. Trénovaly jsme navíc 3 hodiny každé ráno, ale celý program měl hlavu a patu a všichni moc dobře věděli, jaká je jejich týmová role. Po akademické stránce mi zde zase vzhledem k mým počátečním problémům s angličtinou také více vyhovovalo pomalejší studijní tempo. Vzhledem k tomu, že se v Miami klade velký důraz na tenis a celkové výsledky, tak tomu také odpovídá zázemí pro sportovce, které je skutečně na špičkové úrovni. V Kalifornii jsem opět měla štěstí na skvělou partu, a i když jsem si v tenisových podmínkách oproti Floridě trochu pohoršila, tak si jako hráčka z bývalé „Východní Evropy“ stále žiju svůj americký sen. Po dvou letech dnes již bydlím sama na apartmánu, kde si sice musím sama vařit a o vše se starat, ale určitě to je mnohem pohodlnější.

Své rozhodnutí odejít studovat do USA bych určitě neměnila, přestože úplné začátky nejsou úplně jednoduché, ale to si určitě zažívá každý, kdo se vydal podobnou cestou. Sama na sobě cítím hodně pozitivních věcí, které mi tato zkušenost dala do života – jsem více samostatná, naučila jsem se jazyk, bez kterého se dnes v moderním světě těžko obejdete a je to skvělá příležitost, jak poznat spoustu nových lidí a nových kultur. Studium v USA doporučuji všem, kteří mají aspoň malou možnost a odvahu vykročit ze své komfortní zóny.

Prozradíte nám na závěr Vaše plány do budoucna?
Mám před sebou poslední rok a věřím, že se mi zde podaří získat titul bakaláře. Pak bych se chtěla vrátit do České republiky a dodělat magisterské studium. Vzhledem k tomu, že jsem se v Americe hodně naučila, tak bych si při studiu chtěla najít nějakou práci nebo stáž.

Dominiko, děkujeme za Váš čas a přejeme úspěšné dokončení bakalářského studia na University of California – Santa Barbara. Ať se Vám daří!   Agentura Stipendia.cz nabízí své služby na českém trhu již od roku 2005 a od samého počátku její činnosti je jejím hlavním cílem zajistit svým klientům studium na univerzitách v USA s možností získání sportovního nebo akademického stipendia. Během této doby se agentuře Stipendia.cz podařilo zajistit studium v USA stovkám spokojených klientů nejen z ČR, ale z celé EU, z nichž velice významné procento tvoří právě vyznavači bílého sportu. Nespornou výhodou pro práci agentury Stipendia.cz je osobní zkušenost s americkým univerzitním systémem a s možností využití stipendia. Veškerá činnost agentury směřuje především k tomu, aby bylo vyhověno konkrétním požadavkům klientů ohledně budoucího studia, tzn. studijního oboru, umístění univerzity, výše stipendia, sportovních možností, aj.

Kontaktní informace:
Ing. Monika Mertova, MBA
agentura Stipendia.cz
Mahenova 6B
Brno 602 00

Czech Republic
Tel: 00420 608765674
E-mail: info@stipendia.cz
www.stipendia.cz

53



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)