Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Wimbledonská střecha: Vše co potřebujete vědět

napsal maxav 19.05.2009 V neděli 17.5. 2009 byla na Centrálním dvorci All England Clubu slavnostně uvedena do provozu zavírací střecha. Tradice tentokrát vyjímečně ustoupila a tradičně deštivé počasí už neohrozí průběh zápasů na nejsavnějším kurtu světa. Kdo se exhibice při slavnostním otevření zůčastnil jste už jistě četli, takže my vám raději přidáme pár zajímavých faktů.

O to, aby na trávu centrálního dvorce nedopadla obvyklá londýnská dávka dešťových kapek, se postará 5200 metrů nepromokavého materiálu, který se asi nejvíce podobá tomu z čeho jsou vyrobeny svislé zavěšovací žaluzie.

Nová wimbledonská střecha se skládá ze dvou dílů, jeden je umístěn na severní straně centrkurtu, druhý na jižní. Látka je připevněna na nosníky, které se při zavírání střechy od sebe roztahují. Je to vlastně taková velká harmonika.

Zavření střechy trvá asi 10 minut, takže četa která v případě deště bleskově odváží rozhodčího ještě sedícího na umpiru a zakrývá kurt plachtou, o práci rozhodně nepřijde.

V případě přrušení zápasu a zatažení střechy, bude trvat přibližně půl hodiny, než se začne znova hrát. Důvod je zajímavý, přesto však logický. Po zatažení střechy musí být zapnuta vzduchotechnika, která zajistí, aby se pod zavřenou střechou nezvyšovala vlhkost, která by z travnatého povrchu udělala kluziště. Ventilátory musí zvládnout vhánět na centrkurt 8 litrů čerstvého vzduchu na jednoho člověka za sekundu!

Tak a až během letošního Wimbledonu začne pršet, jste připraveni svým přátelům zkrátit čekání zajímavostmi o nové střeše.

49



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)