Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Rumunsko dobylo Příbram

napsal tipmaster 17.03.2008 Blížil se druhý březnový týden a Příbramská tenisová hala ROJA se opět těšila na nápor tenisových nadějí z celé Evropy. Startovní listina chlapců i dívek obsahovala sportovce z 22 různých států!! Toto číslo je nejvyšší za celou historii tohoto turnaje. Hlavní očekávání se upírala na reprezentanty zlatého Maďarského týmu z letošního Winter Cupu. Většina lepších českých hráčů z této věkové kategorie dala přednost turnaji ITF v Trnavě, takže se nečekal žádný větší úspěch českých barev, snad jedinou nadějí měla být Klára Němečková.

Turnaj začínal v pondělí kvalifikací chlapců, do které se zaprezentovalo celkem 35 hráčů,kapacita byla ale pouze jen 32 lidí.V kva­lifikaci startovalo 5 Čechů,hráč Louda však svůj zápas nestihl. Další Češi,Bohm a Pilecký, se na kurtě taky dlouho neohřáli a vypadli v prvním kole. Do druhých kol postoupil pouze Valenta a Čábela ,ale bohužel nelítostní soupeři jim v druhém kole povolili každému čtyři hry. Finále kvalifikace tudíž byla nečeskou záležitostí a nakonec z ní postoupilo duo Bulharů, Petrov a Kuzmanov, Němec Sebastian Wagner a Rumun Vasile Ghilea. Vedle nich se jako lucky loosers kvalifikoval Brit Lloyd Glasspool a Čecho-Švýcar Tim Srkala.

Úterní program obsahoval kvalifikaci dívek, ta však při účasti 17 hráček nebyla tolik atraktivní záležitostí. Postup nakonec vybojovaly Klára Dohnalová, Slovenka Pondušová,ruská hráčka Anna Soroková a Němka Sauer. Jako lucky loosers se do soutěže dostala i druhá Ruska Krestianinová a Maďarka Tivadar.

Ve středu to však bylo již jiné kafe.Začínala hlavní soutěž chlapců a očekával se tenis na úrovni. Hned v prvním kole se konala dvě česká derby, Jakimič vyzval Makrlíka a ex-štvanický Míra Malý se utkal se štvanickým Tomášem Pitrou. První duel bych nazval „kyvadlový zápas“ Jakimič ho nakonec vyhrál 6:1 ,3:6 a 6:1, i když vedl již 6:1 a 3:0. Druhé české derby bylo jednostrannou záležitostí. Forhend Míry Malého nedoletěl dál než na kříž a Pitra z něho těžil potřebné body a vyhrál hladce 6:0 a 6.2. Dalším českým úspěchem bylo vítězství Martina Kobzy nad turnajovou sedmičkou Trubrigem z Rakouska 7:6 a 6:0.Do druhého kola postoupili i další Češi a to Daniel Gallivoda po vítězství nad Kazachem Baimakhanovem, druhý nasazený Jarda Beránek vyřadil Aliyeva 6:3,6:2. Trochu zklamáním byl zápas Jana Zedníka se čtvrtým nasazeným Maďarem Sziklaiem. Zedník vedl už 6:0 a 3:1, ale snad strach z vítězství ho dál nepustil. Zápasem dnem byla poslední dvouhra mezi evropskou dvojkou Matem Zsigou a kvalifikantem Sebastianem Wagnerem. Opravdu pěkný zápas nakonec lépe skončil pro Maďara který vyhrál po dvou hodinách 5:7,6:1 a 6:4. Zápasy čtyřher žádné zajímavé momenty nepřinesly.

Ve čtvrtek kromě druhých kol dvouhry chlapců nabídl i první kolo dvouher dívek. Představilo se celkem 9 českých hráček,z nichž ale pouze 3 postoupily do dalších kol.Bohutínská Jana Matoušková přešla přes Rusku Krestianinovou, Tereza Smitková vyřadila pátou nasazenou Alinu Yanovskayu a Tereza Gabajová v českém derby přejela Michaelu Hollegchovou. Zklamáním pro české barvy bylo vyřazení první nasazené Kláry Němečkové, která vzdorovala Belgičance Chantraine slabou hodinu a půl. O nic úspěšnější nebyl čtvrtek ani pro české chlapce. Mezi 8 nejlepších postoupil pouze jediný a to Tomáš Pitra, který porazil Bulhara Ivana Petrova 5:7,6:3 a 6:0.

Pátek zahájily dívky druhým kolem dvouhry. Ne moc pohledné zápasy nepřinesly žádné větší překvapení. Skončila další Česka, Jana Matoušková podlehla Švýcarce Gonzalez dvakrát 5:7 a v dalším českém derby vyhrála Tereza Smitková nad Gabajovou 6:0 a 6:2. Čtvrtfinálové utkání dvouhry chlapců přinesly trochu jednoznačnější výsledky než předchozí dny.Výjimkou bylo akorát utkání Rumuna Ghiley s Maďarem Molnarem. Výsledek tomu sice nenapovídá,ale přestřelka to byla na úrovni. Čtvrtfinále bylo konečnou metou i pro posledního Čecha v soutěži Pitru,který nestačil na Zsigu a po dvou setech podlehl 3:6 a 2:6. Páteční odpoledne zpestřilo pár utkání čtyřher.V semi­finále chlapecké čtyřhry vybojovali bronz Pitra s Beránkem a účast v semifinále si zajistila Matoušková s Herčíkovou.

Sobotní program nabídl 2 kola dvouher dívek a semifinálová utkání dvouhry chlapců. Poslední česká hráčka v turnaji dvouhry Tereza Smitková nastoupila proti Belgičance Bernard. Čekal jsem trochu vyrovnanější utkání ,ale po dvou obdržených esech získala Smitková až moc velký respekt a ukončila své působení na turnaji výsledkem 1:6 a 4:6. Semifinále dvouher byla jednoznačnými záležitostmi.Maďar Zsiga porazil svého spoluobčana Levente Godryho hladce 6:3 a 6:1 a v druhém semifinále kvalifikant Ghilea porazil Chorvata Paviče 6:4 a 6:1. Stejně hladký průběh mělo i semifinále dívek. Rumunka Dinu přehrála Belgičanku Bernard a Švýcarka Gonzalez podlehla druhé belgické hráčce Chantraine. Malou náplast pro české barvy přinesla pořadateli oblíbená disciplína dívčí čtyřhra. Vítězkami se staly Češky Barbora Herčíková a Jana Matoušková, které v semifinále porazily německo-slovenský pár Kaluzik, Ruffiniová a ve finále se utkaly s rumunským párem Dinu-Sporea. Utkání mělo velmi vyrovnaný průběh, holky si střídavě vyhrávaly a prohrávaly podání až jsme se dočkali prvního tie-breaku, který úspěšně zvládl český pár 7:4. Druhý set byl jak přes kopírák a po hodině nás čekal druhý tie-break. Češky ho začaly výborně,vedly již 6:1, ale to by to nebyla holčičí čtyřhra,aby se to nezdramatizovalo. Rumunky stáhly na 5:6 a šly podávat. Ale jako by Rumunce Dinu bylo líto,že domácí národ je zatím bez úspěchu, vyslala první servis metr za a druhý kiksem metr před síť a Česko se mohlo radovat z první zlaté na letošním Realsport openu 16. Finále chlapecké čtyřhry byla nudná podívaná a vítězství vybojovali Maďaři Godry s Molnarem. Sobotní program zpestřilo exhibiční utkání mezi ředitelem turnaje Ing. Leošem Fialou a vrchním rozhodčím Jardou Chmelíkem (mnou). Po hodině a půl rozhodly Fialovi zkušenosti a přesnými čopy od základní čáry se mohl radovat z vítězství 5:7,6:3 a 10:8 v super tie-breaku.

Přišla neděle a závěr turnaje.Dvě finálová utkání. V soutěži dívek bych to však vrcholem nenazval. O dost zkušenější a vyvinutější Rumunka Cristina Dinu převálcovala svoji soupeřku z Belgie Catherine Chantraine 6:1 a 6:2. Finále chlapců nabídlo o dost zajímavější tenis. Kvalifikant z Rumunska Vasile Ghilea se utkal s prvním nasazeným Matem Zsigou. Utkání začal lépe Rumun, hodně se tlačil na síť a nutil Maďara dělat spoustu chyb. Tyto chyby stály Zsigu první set a jednu raketu. V druhé sadě pokračoval tlak Ghiley, vedl už 4:2, měl výhodu a podával. Nahraná smeč však málem opustila halu a psychicky položila Rumuna. Zsiga se šance chopil a druhý set urval 7:5 pro sebe. Do závěrečné sady se však vřítil opět Rumun svoji agresivitou a vybudoval si náskok 4:1. Maďar se však nevzdal a snížil na 4:3 a šel podávat.Po dvou neproměněných gameballech přišla první výhoda Rumuna. Při dlouhé výměně prasknul Ghileovi výplet a z nouze nahodil čop a šel na síť, Maďar lobuje, Ghilea vyskakuje, trefuje rámem, míček dvakrát skočí na pásku a spadne na půlku Maďara. Následuje praskot rakety a recitál asi ne moc vhodných výrazů v maďarském jazyce. Ghilea vede 5:3 a jde podávat. Psychicky zlomený Maďar s fyzicky zlomenou raketu trefuje z returnu 3× plachtu, jednu lajnu a jednou zeď a máme nového vítěze 7th Realsport Openu 16. Stává se jím kvalifikant Vasile Ghilea z Rumunska.

Výsledky zde Pribram 161205680663.xls

Autor: jaroslav Chmelík

53



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)