Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Roland Garros: Bez výpletu to nejde

napsal maxav 25.05.2010

Vyplétání tenisových raket je poctivé řemeslo a zodpovědná práce. Když je napleteno dobře, vše je v pořádku. Když ale raketa není podle představy hráče, je zle. Tady na Roland Garros je překvapivě dost možností jak si rakety nechat vyplést.

French Open 2010

Tak jako na každém profesionálním turnaji je zde oficiální servis. Tady ho má pod křídly firma Tecnifibre, která plete svým smluvním hráčům zdarma. Pro ostatní je cena za vypletení jedné rakety 25 EUR. Na pokud možno identických strojích pracuje více jak 10 servismanů, kteří vypletou víc jak stovku raket denně. Není vyjímkou když jeden člověk vyplete více jak dvacet raket za den. Platí tady některá nepsaná pravidla. Například když přinese hráč raketu poprvé, ujme se jí servisman, který pak plete všechny rakety daného hráče. A samozřejmě na stejném stroji.

Servismani, kromě toho že se během prvního týdne moc nevyspí, zažijí i řadu stresových situací. Mezi ně patří klasika kdy trenér přinese 4 rakety v 10 ráno a předává je se slovy že jeho hráč hraje první rundu od 11. Nebo když pošle hráč raketu přímo z kurtu, ať už z důvodu že se mu nezdají kila, nebo je to jeho oblíbená raketa která právě praskla. S touto situací se pojí jedna historka – před lety jeden nejmenovaný hráč poslal z kurtu 5 minut hranou raketu na přepletení s požadavkem upravení napětí o půl kila. A protože servismani v té chvíli nestíhali, srovnali struny, obtáhli logo a za chvíli poslali raketu zpět jako nově vypletenou. Raketa se z kurtu nevrátila, zápas dopadl dobře a všichni byli spokojeni. Nutno podotknout, že dotyčný hráč byl známý potížista, kterému se na raketách stále něco nezdálo. Takže toto asi nebylo úplně standardní řešení situace.

Protože většina hráčů a hráček mění během zápasu raketu pokaždé s příchodem nových míčů, jsou počty vyplétaných raket hodně vysoké. Mezi muži bývá leaderem Nikolay Davydenko, mezi ženami Serena Williams. Běžně se stává, že osudem netknutých raket jsou štípací kleště servismana. Dva dny starý výplet ztrácí ideální vlastnosti a na grandslamu chce mít každý k dispozici ten nejlepší materiál. Hraje se o desetitisíce dolarů a na něčem tak důležitém jako je raketa a výplet se zkrátka nešetří.

Nejpoužívanějším výpletem je už pár let Luxilon. Hlavně typy Alu Power a Original. Populární je také kombinace s přírodními strunami a někteří fajnšmekři krotí struny v celé raketě. Těch ale pomalu ubývá. Proč, to by bylo na celý článek.

Zítra se podíváme kde plete během turnaje Roger a nebo naši hráči a hráčky.

89



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)