Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Roland Garros: Alchymie raket

napsal maxav 27.05.2010

Jak jsem včera slíbil, dnes navážeme na téma vyplétání raket. Dovedete si představit, že na každém turnaji zajišťuje servis jiná firma, jiný servisman. Jinak zkalibrované stroje, jinak seřízené kleště, jiné lidské ruce které rakety pletou. A to je problém. Většina hráčů to řeší tak, že první raketou kterou na turnaji pletou tak trochu testují co jim servisman s raketou provede a podle toho se pak zařídí.

French Open 2010

Absolutní špička na to jde ale jinak. Boris Becker nebo Pete Sampras byli takoví profesionálové, že s nimi celý rok cestoval jejich osobní servisman. A právě bývalý servisman Peta Samprase Nate Ferguson založil firmu Priority 1, která zajišťuje svým klientům kompletní servis během všech velkých turnajů jako jsou grandslamy nebo turnaje Masters Series.

Teď malá odbočka. Možná se divíte že píšu o servismanech a nepoužívám zaběhlý termín vyplétač. Ale raketa to není jen výplet. Ve chvíli kdy hráči dostanou od výrobce nové rakety, mají tyto rámy k tomu s čím nakonec hráč hraje dost daleko. Začíná to často opomíjenou, být velmi důležitou části rakety, grifem. Dá se říct že co hráč, to nějaká specialitka. Dnes už byste asi nenašli nikoho kdo hraje pouze s klasickou kůži, ale hráčů a hraček kteří preferují právě klasickou kůži pod omotávkou je překvapivě hodně. Dává to držadlu rakety hranatější a pro ruku citelnější tvar, který se lépe přehmatává a hráč ho takzvaně lépe cítí. Na druhé straně jsou hráči kteří preferují grif kulatější, nebo dokonce měkčí. Někdo si zase motá omotávky rovnou na plast, který tvoří držadlo rakety.

Samostatnou kapitolou je patka držadla. Co výrobce, to unikát. Proslavený je zejména Fischer, který vyráběl rakety téměř bez patky a tak si všichni hráči motali dolů na grif z lepicí pásky takzvaný salámek. Z Jevgenije Kafelnikova si dělali legraci, že jeho raketa vypadá jako brankářská hokejka a třeba Bohdan Ulihrach nebo Lukáš Dlouhý mají přesně spočítaný počet omotání lepicí pásky, aby byl salámek pokaždé stejný.

A pak je tu váha a vyvážení rakety. Bylo by naivní si myslet, že výrobce vyrobí všechny rakety naprosto identické. Například Wilson má parametry raket které dodává svým smluvním hráčům rozdělené podle rankingu. První desítka dostane sadu raket, které se liší o plus minus 1 gram. Hráči a hráčky první padesátky mohou očekávat že se váha jejich raket bude pohybovat v rozmezí 6 gramů. A tak dále. Identické rakety se totiž vyrábějí velmi těžko a na 10 raket v rozmezí 2 gramů je potřeba vylisovat až 30 rámů. To co neodpovídá přísně specifikaci hráče ale v odpadu neskončí, jestli mi rozumíte…

Když pak hráč nafasuje novou sadu raket, první kdo je dostane do ruky jsou právě servismani, kteří se změní v laboratorní techniky, rakety dovažují, brousí, zkracují a všelijak tuní aby hráč dostal přesně to, na co je zvyklý. U nás se kompletnímu servisu raket věnuje například Petr Krejčí, který je špičkou ve svém oboru nejenom u nás.

O raketách by toho šlo napsat ještě hodně, ale já slibuji, že zítra se už konečně dostanu k tomu Rogerovi a Priority 1, které jsem nakousnul na začátku.

113



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)