Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Optim Tour 2012: Tomíška a Šumová zvítězili ve Dvoře Králové

optimtour.cz napsal briza 06.08.2012

Tentokrát více žen než mužů se sešlo na prestižním turnaji Juta cup ve Dvoře Králové. Devatenáct děvčat muselo do kvalifikace, zatímco mužů bylo v hlavní soutěži rovných 50. Na rozdíl od loňska bylo krásné počasí a tak to na 12 kurtech šlo bez problémů.

Diana Šumová

Během turnaje jsem si stihl popovídat také s Karlem Nováčkem, bývalým úspěšným reprezentantem DC a kdysi hráčem první světové desítky.

Nejprve sám vysvětlil, co ho už druhým rokem přivedlo sem do Dvora Králové: „V loňském roce jsem byl pozván majitelem Juty a hlavním sponzorem tohoto turnaje panem Hlavatým a i letos jsem rád přijel. Jsme přátelé a navíc se mi tady líbí, ostatně vždy i za mých mladých let měly turnaje ve východních Čechách slušnou úroveň a tradici. Je skvělé vidět, jak tady hrají kluci vedle holek a všiml jsem si, že i na světových okruzích takových turnajů přibývá. Pro celkovou atmosféru je to jenom dobře.“

A jak vypadaly české turnaje, když jsem hrával já?
„Turnaje dospělých nemohu posuzovat, protože tehdy jsem už jezdil po světě. Byl jsem tehdy druhým juniorem, hned za Stefanem Edbergem a stejně jako dnes mladí jsem i já začínal na menších turnajích, tehdy se jim říkalo satelity.

Ještě dnes si vybavuji některé turnaje třeba ve Skandinávii či v Německu, kde bylo poznat jak si pořadatelé vážili, že takový turnaj mohou pořádat. Zmiňuji to proto, že právě zde ve Dvoře je to podobné, pro klub je to svátek, přestože nejde o mezinárodní turnaj.

Úroveň hry se mi zdá velmi dobrá a je třeba říct, že závěrečný den, je to pro ty nejlepší hodně náročné na fyzickou připravenost. Velké vedro, dopoledne semifinále, odpoledne finále a k tomu ještě někteří hrají debla a při úrovni kterou tady vidím, je toho docela dost. Tolik zápasů v jeden den i na nejnižších futurech není, takže je to velmi dobrá příprava. Jen aby bylo více takových turnajů u nás doma.“

A jak vypadají mladé české naděje očima Karla Nováčka?
To je těžká otázka, na kterou nedám jednoznačnou odpověď. Věřím, že český tenis se svou velkou tradicí zase velké hráče najde. Pravda je, že v mužích to možná bude chvilku trvat, ale nemám strach, že by Ti, kterým se dává teď prostor, nenaplnili očekávání.

A neexistuje podle mě ani recept, jak dojít na vrchol, protože každý hráč je jiný a věci, které úspěch ovlivňují je nepočítaně. Ani nemá cenu srovnávat, kde kdo je s tím, kde byli v jeho letech jeho úspěšní předchůdci. Tenis je dnes velká dřina a tu musíte podstoupit a samozřejmě Vám musí sloužit zdraví.“

Mezitím se v dolní části mužského pavouka hrál asi zápas dne, mezi brněnským Filipem Doleželem, postupujícím z předkola a druhým nasazeným Davidem Pultrem.

Ten se na turnaji Optim Tour objevil po delší přestávce, ale moc radosti mu to nepřineslo.

Hodně přihlížejících diváků vidělo velmi pohledné utkání a zejména proto, že každý z aktérů hrál trochu jinak. David takovým „štěpánkovským“ stylem hrál všechno a zejména časté voleje, z bekhendu hodně čop, ale v rozhodující fázi nadělal mnoho nevynucených chyb.

Filip Doležel byl razantnější, ve třetím setu vedl 3:1, pak bylo 3:3 a nakonec brejk a vedení 5:3 udržel. Přihlížející také chvílemi pokukovali na vedlejší dvorec, kde hrála Monika Svobodová proti mladé, teprve patnáctileté Simoně Heinové z Plzně. Všichni s údivem komentovali rány, které mladá Heinová posílala na druhou stranu. Nakonec však pro mnohé překvapivě vyhrála Monika Svobodová 7:5 ve třetím.

Až do čtvrtfinále nenastalo u mužů větší překvapení, kromě toho, že Filip Doležel asi neměl prohrát s Tomášem Kalužíkem, vezmeme-li v úvahu, že den předtím porazil Davida Pultra. Tomíška se Šodkem, to byl jistě tahák čtvrtfinále a zde rozhodla Tomíškova trpělivost, ikdyž velké okamžiky měl i jeho soupeř. Překvapil i Lukáš Michl, který se postavil Tomíškovi v semifinále. Druhou dvojici vytvořili Moravané Jan Lošťák s Pavlem Nejedlým. Ten zase prokázal, že vítězství z Brna nebylo rozhodně náhodné.

Stejný výsledek, dvakrát 6:3 posunul do finále nakonec Ondřeje Tomíšku a Jana Lošťáka.

Jenže Ondřej finále umí a po loňské těsné prohře s Martinem Faflem si vzal na „svém“ turnaji titul zpět po celkově hladkém průběhu.

Možná se sluší uvést jednu statistiku. Od roku 2005, kdy Optim Tour existuje vyhrál Ondra jednou v Káraném, čtyřikrát ve Dvoře, čtyřikrát v Mladé Boleslavi a v roce 2010 i MASTERS. Dále byl čtyřikrát na našich turnajích ve finále z toho i jednou na tvrdém povrchu na Miltenu.

Docela slušná bilance …

V soutěži žen byly k vidění některé velmi vyrovnané zápasy v každém kole.

Jako už tradičně bojovnost zdobila Moniku Svobodovou a vzestup formy potvrdila i Lenka Brůchová. Na finále to však oběma nestačilo a tak podle očekávání se tam střetly Dominika Paterová a z posledních turnajů velmi úspěšná Diana Šumová. Ta svoji soupeřku deklasovala 6:0,6:1 a po utkání přiznala, že cítila jak se od úvodních kol zlepšuje. Velmi si pochvalovala přínos, jakým pro ní byly poslední tři turnaje Optim Tour ve kterých hrála vždy finále. Hlavně fyzicky nabrala sílu a už se těší na zahraniční turnaje, kde doufá, že něco uhraje.

My zase doufáme, že se zúčastní závěrečného MASTERS, které bude letos ochuzené o některé vitězky našich turnajů: Báru Krejčíkovou (příprava na juniorské US Open) a bohužel nebude i Pernilla Mendesová. Tím se otevírá prostor ostatním. U mužů se pořadí zase více vyrovnalo a ti co drželi pozice po zimě, pomalu ztrácejí a jako vždy se nakonec rozhodne v Mladé Boleslavi uprostřed srpna.

Podrobnější info naleznete na www.optimtour.cz

Zaznamenal: Pavel Zlatohlávek

55



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)