Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Optim Tour 2012: MASTERS na Mělníku pro Šátrala a Alexandrovou

optimtour.cz napsal briza 03.09.2012

Na mělnických dvorcích o víkendu vyvrcholila závěrečná část letošní Optim Tour. Obě finále pak proběhly v pondělí dopoledne. Ženské finále bylo reprízou zápasu ze skupiny D mezi Ekatěrinou Alexandrovou a Nikolou Schweinerovou.

Jan Šátral

V prvním velmi vyrovnaném setu rozhodoval až tiebreak, ve kterém vedla Nikola 5:3, ale první setbol si vytvořila její soupeřka nevídaným roztočeným servisem ven z dvorce. Setbol hned proměnila a ve druhém setu si to již pohlídala. Vedle krásných výměn obě také dost chybovaly. Nikola hrála více přes druhý servis a nešel jí bekhendový čop, který nemá ještě dobře zažitý. Ekatěrina si komplikovala život naopak chybami z forhendu. Lépe však podávala a to asi rozhodlo.

Na vedlejším dvorci před velmi slušnou návštěvou hráli domácí Jan Šátral a Dominik Suč. Jejich letošní vzájemná bilance pasovala do role favorita Honzu Šátrala ovšem jak se říká – doma není nikdo prorokem. Navíc Dominik došel do finále zcela přesvědčivě. V prvním setu sice prohrával 2:5, ale dokázal stáhnout na 4:5 a při výhodě na Šátralův servis minul o chloupek postranní lajnu. Soupeř potom velmi dobře doservíroval set a pak už to bylo jasné. Dominik po utkání přiznal, že se chtěl prosadit přes soupeřův bekhend, ale byl nemile překvapen jak si ho Honza dokázal ubránil a ještě mu z této strany ubližoval. Jan Šátral zářil spokojeností, že vyhrál doma před „svými“ a pochválil vyrovnanost a úroveň všech zúčastněných hráčů. „A jednoznačně doporučuji všem mladým klukům, ať začnou přechod mezi dospělé na českých turnajích, konkrétně na Optim Tour. Mně osobně to hodně pomohlo“. dodal na závěr. Přejme mu ať zlepší svoje světové postavení, alespoň okolo 400.místa, což je jeho momentální cíl. A co na tom, že letos nevyhrál žádný turnaj Optim Tour v halách, kde pouze startoval, když je nakonec mistrem mistrů a ještě doma.

A jak se prezentovali všichni zúčastnění během turnaje?

Skupina A:
Dominik Suč v prvních čtyřech zápasech včetně semifinále ztratil 15 gamů !! A jak přiznala většina z těch, které porazil – hrál neskutečně.

Skvělý na returnu, prakticky žádné nevynucené chyby, většinou precizní. Zlepšil pohyb, hrál rychle a velmi přesně, prostě už dávno žádná údržba. Bohužel pro něj mu finále moc nevyšlo. Za poslední rok je u něho ale vidět velký pokrok vpřed.

Jan Lošťák postoupil trochu se štěstím, když mu v rozhodujícím zápase vzdal po setu Pitra. Ale nebýt neproměněných mečbolů v zápase s Nejedlým, nebylo co řešit. Je třeba zmínit také to, že vyhrál základní část letošní Optim Tour a to se cení.

Tomáš Pitra začal velmi dobře, ale postupně uvadal a nakonec ho bolavá záda vyřadila z účasti v semifinále. Někdy se zdá, jakoby ho tenis nebavil, ale když mu to jde – radost pohledět. Pavel Nejedlý – poctivý hráč, který ale ještě někdy zbytečně zkazí. Letos však zaznamenal velké zlepšení. Lošťákovi utekl ze dvou mečbolů a tím zdramatizoval dění ve skupině.

Skupina B:
Jan Šátral to neměl jednoduché v žádném utkání. Na úvod byl asi trochu unavený, protože přijel v pátek pozdě v noci z Polska, ale rozhodující okamžiky v těchto zápasech zvládl. Těžké to měl spíše ve skupině než v samotném semifinále. A přestože a nebo právě proto, že hrál doma, musel se hodně snažit, protože každý se na něj chtěl vytáhnout. Finále odehrál na výbornou.

Stanislav Nebojsa – dostál svého jména. Neustále odhodlaný, plný energie, správně namotivovaný si turnaj opravdu užíval. Klíčový pro jeho postup do semifinále byl úvodní zápas s Kalužíkem, kde neztratil set. Tomáš Kalužík – naskočil do turnaje na poslední chvíli jako náhradník místo Robina Bulanta a jako outsider si mohl připadat pouze na úvod v zápase s Nebojsou. Pak se vrátil do turnaje přesvědčivým vítězstvím nad Tomášem Hrabcem a následně dlouho trápil Honzu Šátrala, kdy ještě za stavu 3:3 v rozhodujícím setu byl blízko postupu ze skupiny. Příští rok bude ještě lepší, má na to.

Tomáš Hrabec – ikdyž vyhrál pouze zlínské derby s Nebojsou, rozhodně nezklamal. Hladce ho přehrál pouze Kalužík.

Skupina C:
Markéta Slavíčková z Pzně byla asi největší překvapení turnaje. Postup z prvního místa nečekala asi ani sama. S Janou Matouškovou prohrála jen těsně a hlavně jako jediná našla recept na hru Dariny Berkové. Účast v semifinále jí sluší. Darina Berková zvláštním stylem otravovala soupeřkám život. Nerad srovnávám, ale často jsem si vzpomněl na hru Kateřiny Siskové, která MASTERS vyhrála v roce 2008.

Darina taky zarputile hrála všechno, hlavně pak čop z bekhendu, ale zranění ruky jí bohužel nedovolilo nastoupit v semifinále. Velká škoda.

Jana Matoušková zaznamenala dvě vítězství, ale měla se více poprat alespoň o jeden set v zápase s Berkovou. U Jany je problémem spíše hlava než její samotná hra.

Lenka Brůchová začala velmi dobře, ale nezvládla úvodní vyhrocený zápas s Berkovou. Pak už to nebylo ono, ale rozhodně se letos posunula dál.

Skupina D:
Ekaterina Alexandrova – nečekaná účastnice turnaje. Celé léto nebyla vidět, ale díky slušným halovým výsledkům na začátku roku se kvalifikovala do Mělníka. Při neúčasti vítězek letošních turnajů potvrdila roli favoritky, a to i bez ohledu na to, že do finále postoupila bez boje.

Nikola Schweinerová – druhé „plzeňské“ překvapení. Na svůj věk jí to už slušně „letí“ a ve finále byla naprosto zaslouženě, protože prohrála pouze s Alexandrovou a ostatním toho moc nedovolila. Ve finále více chybovala, ale letošní semifinalistka Pardubické juniorky určitě musí něco umět.

Monika Svobodová se tentokrát nedostala moc do hry. Ona spíše potřebuje dlouhé zápasy a pak je schopná je ubojovat. Jenže teď dvakrát hladce prohrála a jediné vítězství nad Matekovou pro ní nic neřešilo.

Pro Sandru Matekovou to byl zatím větší level než jaký mohla sama nabídnout. Ale vzhledem k věku není divu. I zde platí, že to bude jenom lepší.

A kdo neměl chybět ?
Především vítězky letošních turnajů: Diana Šumová (momentálně na sérii turnajů v Itálii), Tereza Smitková (školní povinnosti), Pernilla Mendesová (dopředu plánovaná dovolená) a Barbora Krejčíková, která by se ráda zúčastnila, ale protože postoupila na turnaji v Osijeku do semifinále, účast musela vzdát. Z mužů chyběli vítězové z Káraného a Dvora Králové, Šodek s Tomíškou a přínosem by byla jistě i účast Robina Bulanta.

Jinak se to ale na Mělníku opravdu povedlo. Ideální počasí, z pátku skvěle zakropené kurty, slušný zájem místních diváků, kteří ocenili výkony všech. Uznání zaslouží především Jan Šátral starší, který velmi pomohl s organizací a propagací turnaje. Navíc zajistil potřebnou finanční dotaci na které se podílelo i vedení města. Už jenom to, že se slavnostního vyhlášení zúčastnil starosta Mělníka pan Ctirad Mikeš bylo fajn.

Vůbec tento model, kdy by se MASTERS na konci sezóny hrálo v klubu, který není součastí Optim Tour není špatný. Proto nechť i toto zpravodajství poslouží jako nabídka všem těm, kteří by měli zájem se o pořadatelství ucházet příští rok. Je však potřeba se podílet na zajištění potřebné finanční dotace a mít slušné zázemí v klubu. Co asi bude ještě všechny zúčastněné zajímat je to, jak bude turnaj klasifikován do celostátních žebříčků, protože například muži dosáhli ktg 11 ! VIII. ročník Optim Tour je tedy minulostí a v příštím roce se snad zase v hojném počtu sejdeme na prvních turnajích v lednu – premiérově v libereckých halách.

Z Mělníka zaznamenal Pavel Zlatohlávek

67



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



Jan Šátral používá

Babolat Pure Drive 2012


Určení závodní hráči
Typ švihu dlouhý nápřah / rychlý úder
Velikost hlavy 100 čt. palců/ 645 čt. cm
Délka 68.5 cm
Váha 300 g
Vyvážení 320 mm
Tvrdost 72
Šířka rámu 23.5mm / 26mm / 22.5mm
Složení Graphite Tungsten
Typ gripu Babolat Syntec
Počet strun 16 x 19

Komentáře k raketě (0)

POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)