Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

OPTIM TOUR 2010: Tituly z MASTERS pro Ondřeje Tomíšku a Terezu Martincovou

napsal briza 20.09.2010

Poněkud později než bývá zvykem se hrálo záverečné MASTERS Optim Tour dospělých. A už podruhé v šestileté historii v Káraném. Útulný areál, kde jsou pouze dva dvorce hostil nejlepší hráče a hráčky, kteří se kvalifikovali do tohoto turnaje buď jako vítězové některého z šesti turnajů Optim Tour 2010 a nebo jako další nejúspěšnější podle hodnocení v žebříčku dvouher Optim Tour 2010.

Tereza Martincová

Celková finanční dotace 70 000 Kč poskytnutá firmou Sport technik bohemia nebo spíše panem Milanem Vopičkou samotným, lákala stejně jako zisk tohoto prestižního vítězství. A protože turnaji přálo už od pátečního rána až do nedělního večera počasí, pořadatelé neměli žádný problém.

Z mužských skupin postoupili do semifinále Theodor Devoty a Jaromír Línek jako vítězové skupin a dále Lukáš Maršoun a Ondřej Tomíška. Ostatní účastníci jim moc nekonkurovali z různých důvodů. Filip Strnad přijel a první zápas hrál se zvýšenou teplotou a protože se jeho stav zhoršil, musel z turnaje předčasně odstoupit.

Více se čekalo od Lukášů Jedličky a Vojtěchovského, zatímco mladý Pavel Mojha spíše sbíral zkušenosti. V samotném semifinále došlo k velkému překvapení, kdy Maršoun po skvělém výkonu porazil favorita Devotyho až velmi hladce 6:3,6:0.

Naopak druhé semifinále mezi Ondřejem Tomíškou a Jaromírem Línkem bylo ve znamení dlouhých výměn a hrálo se přesně 4 hodiny. Líňa sice prohrál první set, ale pak se do soupeře zakousnul, vyhrál tie-break, kde byl dva míče od vyřazení. V rozhodujícím setu měl mnoho výhod, ale nakonec odešel poražen 3:6,7:6,4:6. Ondřej Tomíška si musel po zápase nechat přeplést dvě rakety a po dvou hodinách nastoupil na finále.

Rozhodně nebyl favoritem a to hlavně proto, že s Lukášem Maršounem letos dvakrát prohrál a na dvorci právě strávil o tři hodiny déle než jeho soupeř. Jenže to nakonec nějak nebylo poznat. Rozhodující game v prvním setu přišel ve chvíli, kdy měl Lukáš potvrdit vedení 6:5 servisem. To se mu nepodařilo, vyhodil o kousek pár forhendů a následný tie-break prohrál. Ve druhém setu to už byla jednoznačná záležitost Ondřeje Tomíšky. Ten si tedy připsal do své sbírky další prestižní titul z této tour a dokázal, že na antuce opravdu umí.

Souběžně s turnajem mužů probíhal turnaj žen. A opravdu se potvrdila velká vyrovnanost, protože z celkového počtu 15 zápasů se jich hned 11 hrálo na tři sety.

Žádná z přítomných hráček vyloženě nezklamala. Ani Klára Hladká či Vendula Plechatá, byť skončily poslední ve skupinách hrály do posledních zápasů o postup. Vendula dokonce v jednu chvíli postupovala a kdyby dotáhla slibně se vyvíjející duel s Marietou Vágnerovou k výhře byla by v semifinále.

Nepochopitelně si to za stavu 6:0,4:1 pokazila a tak skončila až poslední. Nakonec do semifinále postoupila z prvního místa Tereza Martincová a z druhého Marieta Vágnerová. Nedostalo se ani na velmi šikovnou Moniku Svobodovou, která si postup asi prohrála v prvním utkání, kdy ne zcela zdráva podlehla Vágnerové.

Ve druhé skupině postoupila Tereza Bekerová díky třem třísetovým vítězstvím a spolu s ní i mladoboleslavská Eva Válková, která v zápase o všechno přetlačila Karolínu Čechovou. A semifinále, aby se to nepletlo se hrálo také na tři sety. Nejdříve Tereza Bekerová vedla nad Marietou Vágnerovou 4:1, aby prohrála 4:6. Pak dominovala 6:1 a v koncovce ozhodujícího setu odvrátila 4 mečboly způsobem, že se tajil dech. V tiebreaku pak proměnila chladnokrevně svůj první mečbol a byla ve finále. Ve druhém semifinále Tereza Martincová proti Evě Válkové dobře začala, měla ještě 5:3, ale koncovka patřila soupeřce. Ta vyhrála set a ještě vedla 2:1, ale od této chvíle už neuhrála ani jednu hru.

Očekávané finále do kterého obě spíše doklopýtaly ovládla ještě stále patnáctiletá Martincová. Nedělala nevynucené chyby, lépe se pohybovala a působila odhodlanějším dojmem. Sice se trochu zasekla v závěru při sedmi neproměněných mečbolech, ale osmý už proměnila a stala se celkovou vítězkou Optim Tour 2010.

Slavnostní vyhlášení proběhlo přímo na dvorci za účasti všech finalistů a fotogalerii z tohoto turnaje naleznete velmi brzy na www.optimtour.cz, zatímco výsledkový servis je již k dispozici.

Optim Tour 2010 je tedy historií, turnaje znají své vítěze a přestože v roce 2011 nastanou některé změny, nic to nemění na tom, že se na všechny zase budeme těšit v našich tradičních tenisových areálech a snad i v obvyklých termínech.

Zaznamenal: Pavel Zlatohlávek

72



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)