Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za Rieter Pirell Cupem 2009

rietercup.cz napsal briza 05.07.2009

Letošní Rieter Cup resp. Rieter Pirell Cup se vydařil. Snížení dotace o třetinu na 410 tis. Kč nezpůsobilo odliv kvalitních hráčů, paradoxně tomu bylo naopak. V Ústí nad Orlicí své tenisové umění předvedli bývalí daviscupoví reprezentanti Ulihrach a Zíb. Finále mužů Pospíšil – Zíb pak bylo skutečnou lahůdkou pro tenisové fanoušky.

Jaroslav Pospíšil
Jaroslav Pospíšil
Jaroslav Pospíšil
Pospíšil, Zíb

Mistrovství České Republiky jednotlivců v kategorii mužů a žen má své vítěze. Jsou jimi Jaroslav Pospíšil a Zuzana Skočdopolová. Pojďme se na Rieter Pirell Cup podívat podrobněji.

Nedělní losování z úsporných důvodů neproběhlo ve slavnostním duchu jako v minulosti, ale to jistě hráčům nevadilo. Mnoho hráčů totiž losování nestihne, protože přijíždějí do Ústí nad Orlicí na pondělní první kolo z Německa, kde hrají ligu.

V pondělí v 10:00 hod. bylo zahájeno první kolo mužů. Hrálo se na 8 kurtech. Dvorce 1 a 2 jsou vyhrazeny pro nasazené hráče a jsou výrazně pomalejší a letos i nedostatečně tvrdé. I když technická četa pracovala pilně, antuka se trhala a hráči měli problémy s pohybem.

Ze zápasů prvního kola mužů se zastavme u několika zajímavých zápasů.
Zápasem dne byla bitva Jana Šátrala s Romanem Vögelim (dříve Kutáčem) 6:7(2), 6:4, 6:1. (podívejte se na video na nekonečný gem za stavu 5:5 v první sadě). Zápas plný krásných výměn. Kutáč se snažil od základní čáry rozdělovat míče a Šátral hrál celodvorcový chytrý tenis.
Propadákem dne byl zápas Terezy Bekerové s Danou Vondrovou. Finalistka z roku 2007 Bekerová tento zápas nezvládla a prohrála s trpělivě kopcující Vondrovou 4:6, 1:6.
Lucie Šípková možná pro někoho trochu překvapivě porazila „českou perlu Karibiku“ Mendesovou 6:2, 6:4. Mendesová dělala hodně chyb a naopak Šípková hrála velice solidně. Je vidět, že deblové zkušenosti Šípkové pomohli i do singla a oproti loňskému roku je tady vidět výkonnostní růst.
Hanzík porazil Kameníka 1:6, 6:2, 6:3. Po první sadě, kde dominovala rychlejší hra Kameníka, Hanzík svou hrou soupeře zpomalil a nakonec udolal. Zakončil stylově esem.
Paštiková porazila Kubičíkovou 6:3, 6:3, ale Kubičíková předvedla dobrý odvážný tenis a byla nebezpečná.
Gerlová porazila Trousilovou 4:6, 6:4, 6:2. Trojnásobná šampionka Gerloví po herní pauze způsobené nemocí hrála zakřiknutě a Trousilová šanci využila, i když získala pouze set.

Nejlepším zápasem druhého kola a možná i celého turnaje byl zápas Kopřivová – Kriegsmannová. Loňská vítězka Pardubické juniorky Kopřivová hrála velice rychlý tenis, na který Kriegsmannová v první sadě nenašla žádnou protizbraň. Ve druhém setu Kriegsmannová byla mnohem nebezpečnější. Spousta krásných výměn, moderní rychlý tenis. Nakonec byla šťastnější Kopřivová 6:1, 6:7 (2), 6:2.
Schmid porazil Tomíšku 6:3, 6:3. Schmid hrál svůj rychlý tenis, což Tomíškovi vůbec nevyhovovalo.

Ve čtvrtfinále skončila Iveta Gerlová, která zde na Rieter Cupu prohrála až svou 18. dvouhru. Stopku trojnásobné šampionce vystavila Martina Borecká 6:4, 6:1. Borecká vedla rychle 5:1. Gerlová dotáhla na 4:5 a výhodu na 5:5. Ve druhém setu za stavu 1:0, 3:0 pro Gerlovou to vypadalo, že zavelela k obratu, ale nevydařená smeč opět nastartovala Boreckou, která již zápas dokázala dohrát.
Zápasem dne byl duel Schmida s Davidem Novákem. Schmid střílel a vše vycházelo do stavu 7:6, 5:4 a 40:0. Za tohoto stavu Schmid při svém podání neproměnil mečboly a nakonec prohrál celý zápas 6:7 (6), 7:5, 7:5.
Paštiková se nečekaně trápila s Horáčkovou 7:6, 6:2. Michaele Paštikové nesvědčili míče, nemohla tak naplno využít svůj kvalitní forhend.

Semifinále přineslo stopku pro nejvýše nasazenou Michaelu Paštikovou, která prohrála se Zuzanou Skočdopolovou 1:6, 5:7. Paštikové úplně zkolaboval její herní systém. Nešel jí forhend a byla pod tlakem, což jí zcela nevyhovuje. Na druhou stranu je potřeba říci, že Skočdopolová hrála velice dobře, rychle a navíc bez zbytečných chyb.
Zíb porazil Ulihracha 7:6(6), 2:6, 6:3. Naprosto vyrovnané utkání, které rozhodla lepší fyzička Tomáše Zíba.

Finále Pospíšil – Zíb 6:3, 7:6(2). Krásné finále. Oba hráči se fantasticky pohybovali. Rychlý agresivní antukový tenis. Pospíšil několikrát zahrál levačkou a minimálně dvakrát mu to přineslo bod. Ve druhém setu Pospíšil čelil setbolům soupeře, které i s trochou štěstí odvrátil. V tiebreaku druhé sady Pospíšil opět vytáhl prohoz levačkou za stavu 4:2. Mistrem ČR v kategorii mužů pro rok 2009 je tedy Jaroslav Pospíšil z TK Precolor Přerov.

Finále Skočdopolová – Borecká 6:4, 6:3. Martina Borecká byla nervózní a Skočdopolová hned od začátku diktovala hru. Hra byla vcelku vyrovnaná, ale Skočdopolová vyhrávala ty důležité míče. Ve druhém setu se Martině Borecké vůbec nedařilo a Skočdopolová vedla rychle 5:1. Borecká možná trochu rezignovaně začala hrát na velké riziko a ono to vycházelo až do stavu 5:3. Pak ale již Skočdopolová našla ztracenou koncentraci a dorazila zápas do vítězného konce 6:4, 6:3. Skočdopolová zaslouženě vyhrála Rieter Pirell Cup 2009 v katego­rii žen.

Ve čtyřhře mužů zvítězila dvojice David Novák, Martin Vacek, kteří v pohledném finále porazila dvojici Pospíšil, Vögeli 6:2, 6:4.

V semifinále čtyřhry žen Borecká s Bekerovou překvapivě porazily dvojici Paštiková, Krejsová. Loňský titul obhájily „holky z Jihlavy“ Iveta Gerlová s Lucií Kriegsmannovou, které ve finále porazily pár Borecká, Bekerová 6:3, 6:0.

Disciplinární prohřešky nebyly téměř žádné. Počasí tenisu celkem přálo. Zahradní párty byla nejpovedenější za poslední léta. Turnaj se tedy vydařil.

Pokud chcete ochutnat atmosféru Rieter Pirell Cupu 2009, pak se podívejte na videoblog Bohdana Ulihracha (úterý, středa).

Prohlédněte si fotogalerii a videa z Rieter Pirell Cupu 2009.

59



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)