Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za Pardubickou juniorkou 2017

napsal briza 13.08.2017

90. ročník Pardubické juniorky zná své vítěze. Mezi chlapci zvítězil Marek Dubský (1999, SK Hamr) a mezi dívkami Johana Marková (1999, I.ČLTK Praha). Pojďme se podívat detailněji na Pardubickou juniorku 2017. Výsledky: chlapci, dívky.

Silná, Markvartová

Co bylo letos nového?
Velmi zdařilý počin byl obrovský panel 5×4 metry, který byl umístěn mezi kurty 4 a 7, na kterém se zobrazovalo LIVESCORE ze všech dvorců. Tenisoví fanoušci, kteří si z tribun odskočili na oběd do buffetu mohli sledovat dění na všech dvorcích. Pro tzv. kancelářské typy bylo kromě LIVESCORE (včetně základních statistik) připraven i přenos obrazu po internetu – LIVESTREAM ze čtyř dvorců. Novinkou pro hráče bylo zdařilé tričko, které každý hráč dostal při prezentaci.


Rozlosování
Los se vrchnímu rozhodčímu poslední roky nedaří a nedaří :-) Stejně jako v loňském roce tak i letos byl v horní polovině hracího plánu dívek přetlak favoritů a dolní půlka hracího plánu nebyla tak kvalitně obsazena. Výsledkem tak byla loňská účast Nikoly Novotné ve finále a letos Adély Dörreové.


Finále dívek
Bohužel v pátek nevyšlo počasí a muselo se do haly. Tím utrpěla kvalita a ještě se zvýšila nervozita hráčů. Ve finále dívek zvítězila Johana Marková nad Adélou Dörreovou 6:4, 6:4, když jí stačil pouze jeden brejk v každém setu. Štvanice má po 6 letech (kdy vyhrála Jesika Malečková) opět vítěze Pardubické juniorky. Johana celý turnaj výborně servírovala, v semifinále na antuce nastřílela 10 es a ve finále 7. Adéla Dörreová působila ve finále zcela uvolněně snad i díky početnému fanklubu, který přicestoval z nedalekého Hradce Králové. Johana byla po finále spokojená, jen si povzdechla, že ve svých snech zvedá ruce nad hlavu na centrálním dvorci. Ale co už? Důležité je vítězství. I když jsem v tomto případě hodně subjektivní, tak musím říci, že Johana hrála v Pardubicích celý týden výborný tenis a zaslouženě vyhrála Pardubickou juniorku 2017 a její jméno už navždy bude na seznamu, kde jsou jména jako Martina Navrátilová, Hana Mandlíková, Jana Novotná nebo Petra Kvitová.


Finále chlapců
Chlapci na finále museli také do haly na středně rychlý decoturf. Marek Dubský v dramatickém finále porazil Michala Lušovského 4:6, 6:3, 7:5. Na antuce by byl v současné formě favoritem Lušovský, ale v hale je to jiné. Bylo to hodně o tom, kdo bude lépe servírovat a returnovat. Největší kvalitu měla koncovka třetí sady, kdy Dubský za stavu 5:4 nedoservíroval zápas, ale v dalším gemu znovu Lušovského brejknul a napodruhé už se mu to doservírovat podařilo. Bylo tam pár sporných rozhodnutí, ale to v hale bývá často. Dubský tak utekl v semifinále z mečbolu nakonec k vítězství v celém turnaji. Dubský byl přešťasný, na druhé straně Poštolka v semifinále a Lušovský ve finále byli velice smutní.


Kdo podal dobrý výkon?

CHLAPCI

Marek Dubský (1999, SK Hamr)
Velmi solidní hráč, který nedá míč zadarmo. Velký bojovník. V Pardubicích ubojoval několik zápasů, což mu přineslo vítězství. Je vidět, jak je důležité hrát až do konce a neodevzdat ani míč, protože se vše může obrátit a to i za stavu 3:6, 2:5 jako měl Dubský s Poštolkou v semifinále.

Michal Lušovský (1999, TK PRECHEZA Přerov)
Výborný hráč, který umí všechno. Rád tvoří hru, velmi dobře švihá a jeho jednoručný bekhend rozhodně není jeho slabinou. V Pardubicích porazil Patrika Rikla, ale to tak, že byl nebezpečný a Rikla prostě a jednoduše přehrál. Pro mě nejlepší hráč turnaje.

Roman Poštolka (1999, TK Neridé)
Urostlý hráč, kterému to z forhendu strašně letí. V Pardubicích zaslouženě postoupil do semifinále, kde s Dubským ztratil vyhraný zápas. Roman potřebuje jít dříve do kurtu a tam výměnu dohrát. V chlapech je to strašně těžké, všichni jsou rychlí a zezadu to nejde ustřílet.

Patrik Rikl (1999, TK Sparta Praha)
Páťa porazil ve čtvrtfinále Paroulka a zdálo se, že jeho velmi důrazný forhend bude dělat problémy dalším soupeřům, ale Lušovský ho dokázal rychlostně na forhendu srovnat a navíc nabídnul lepší pohyb a najednou z lovce byla lovená zvěř.

Dobré výkony v Pardubicích podali i třeba Trefný, Pleva, Paroulek, Hlavačka a nekteří další.


DÍVKY

Johana Marková (1999, I.ČLTK Praha)
Johana přijela do Pardubic ve velké formě. Od prvního kola výborně servírovala a výměnu hrála velmi svižně, což dělalo soupeřkám velký problém. Navíc byla velmi nebezpečné i na returnu. Johana si proklestila cestu k vítězství silně obsazenou horní půlkou pavouka a zaslouženě vyhrála celý turnaj. Pro mě jednoznačně nejlepší hráčka turnaje.

Adéla Dörreová (2002, TENIS-CENTRUM DTJ HK)
Tohle jméno už si zapamatujeme. Adéla sice prošla slabší dolní půlkou hracího plánu, ale musela předvést i tak slušný tenis. Dobře servírovala a svými rovnějšími údery si vytvářela tlak. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál. Největší překvapení turnaje.

Kateřina Filip (1999, I.ČLTK Praha)
Kateřina hraje ve velké formě. Jednoručný bekhend u dorostenky, která má tak odhaduji 55 kilo, bych automaticky klasifikoval jako slabinu, ale Kateřina se nebojí švihat a svým dlouhým bekhend krosem si krásně otevřela kurt a mohla forhendem výměnu ukončoval do volného kurtu. Semifinále v horní půlce je pěkný úspěch. Jen tak dál.

Alexandra Silná (2002, TK PRECHEZA Přerov)
Její tenis se mi celkem líbí. Alexa se drží u základní čáry a hraje údery čistě střední rychlostí. Dobře se pohybuje, umí se ubránit bekhendem z levé nohy. V Pardubicích v epickém zápase s Radkou Bužkovou ukázala srdce bojovníka, když měla mečbol už ve druhém setu, který prohrála. Přesto se nesložila a zápas rozhodla ve třetím setu. Velmi dobrá hráčka.

Laboutková Aneta (2000, I.ČLTK Praha)
Aneta předvedla v Pardubicích dobré výkony. Aneta pochopila své silné a slabé stránky a hraje tenis, který funguje. Drží se u základky a rozděluje to. Dobře servíruje a dokonale dokáže využít leváckých zbraní.

Dobré výkony také podaly: Klára Hájková, Dominika Hejčová, Adriana Kovářová, Petra Machová, Petra Kučerová, Vanesa Nikolovová, Kristýna Bedrnová, Šárka Richterová, Karolína Kubáňová a další.


Překvapení turnaje
Mezi chlapci asi největším překvapením turnaje byly výkony Romana Poštolky a Michala Lušovského. Pracujte na sobě dál, rozvíjejte své silné stránky a najděte svůj tenis. To bude fungovat i mezi dospělými.

Mezi dívkami je jistě největším překvapením postup do finále Adély Dörreové a postup do semifinále Alexandry Silné. Obě jsou to mladé hráčky, které mají hodně před sebou. Obě hrají aktivně a není to jen čekání na chybu. Adéla i Alexa jsou fyzicky ve formě, což je pro dnešní tenis strašně důležité. Když chceš hrát aktivně, tak musíš u úderů být včas a stabilně. V ženách už nikdo nepindí, všechny holky do toho jdou, takže je potřeba se dobře hýbat. A nezapomeňte, že tenis začíná servisem a returnem.


Zklamání turnaje
Zklamali všichni ti, kteří mohli přijet a nepřijeli. Chápu, že tenisový kalendář je nabitý, ale Pardubická juniorka je prostě více než mistrovství ČR dorostu. Na druhou stranu trochu chápu, že když je vám 17 nebo 18 a hrajete už jen turnaje žen, tak se vám nechce s kůží na trh, aby člověk prohrál s někým o 3 roky mladším. Proto oceňuji právě ty hráče, kteří mají koule na to přijet a bojovat o titul s mladšími vlčáky.


Celkový dojem
Letošní Pardubická juniorka byla o něco hůře obsazena z důvodu kolize s mistrovstvím Evropy družstev do 14, 16, 18 let. I když to je na svazu odpovědností někoho jiného, tak vám mohu slíbit, že do příštího ročníku se postarám o to, aby se tato kolize včas řešila ku prospěchu všech.


Závěrem
Pardubická juniorka zase ukázala, že to není jen tak někaký turnaj. 90. ročníků znamená jak pro pořadatele, tak pro hráče velký respekt. Pořadatelé včete s dlouholetým ředitelem turnaje Mirkem Máslem se snaží každý rok něco vylepšit. Hráči tady chtějí uspět, víc než kdekoli jinde. Jak by také ne? Možná si nevzpomenete kdo vyhrál mezinárodní turnaj mužů konaný v ČR před měsícem, ale určitě si vzpomenete, kdo vyhrál Pardubickou juniorku. Dlouholetá tradice prostě pořád lidi bere a to je dobře.

Napsal: Lukáš Březina

DSC 0958 Silná, Markvartová Šebestová, Wojciková Alexandra Silná Kateřina Křížová DSC 1081 
62



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)