Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za Pardubickou juniorkou 2015

napsal briza 16.08.2015

88. ročník nejstaršího juniorského turnaje Evropy zná své vítěze. Dvouhru chlapců vyhrál Daniel Orlita, dvouhru dívek Sabina Machalová, čtyřhru chlapců Jakub Novák a Patrik Rikl, čtyřhru dívek Sabina Machalová a Pavla Kováčová. Dovolte mi, abych se pokusil zhodnotit Pardubickou juniorku 2015 z vlastního pohledu.

Sabina Machalová

Finále chlapců
Do finále se v horní polovině hracího plánu probojoval Daniel Orlita (1997, TK Agrofert Prostějov), v dolní půlce Vít Kopřiva (1997, TK Agrofert Prostějov).

Daniel Orlita cestou do finále porazil Antonína Štěpánka 6:7(6), 6:2, 6:1, Filipa Guziura 6:4, 6:4, Patrika Rikla 7:5, 4:6, 6:4 a Lukáše Vejvaru 6:3, 6:4. Za zmínku stojí proměna Daniela Orlity mezi zápasem se Štěpánkem, kde vlastně jen udržoval míč pomalými údery hranými liftem 2 metry nad sítí a zápasem s Riklem, kde sice také hru netvořil, ale hrál již tenis, který byl hoden turnaje jako je Pardubická juniorka. V zápase s Vejvarou se Orlita vrátil k pasivní a spíše pomalejší hře a vybízel Lukáše Vejvaru k aktivitě, která však proti výborné obraně Orlity byla neúčinná.

Vít Kopřiva porazil Jana Vrbu 6:4, 6:1, Vojtěcha Prokopa 6:4, 6:1, Matěje Vocela 6:4, 6:2 a Filipa Dudu 6:0, 2:0 scr. Kopřiva má velmi dobrý bekhend, který umí dobře rozdělovat jak do krosu tak i do lajny. Také si celkem slušně umí pomoci prvním servisem. Otázkou bylo, jak si poradí s Vojtěchem Prokopem (který porazil Petra Hájka) a Kopřiva to zvládl celkem snadno 6:2, 6:4. V dalším kole porazil Matěje Vocela po solidním a bojovném výkonu. V semifinále mu vzdal Filip Duda, kterého trápily bolesti hlavy po bodnutí vosou.

V posledních letech (a nejinak tomu bylo i letos) jsme v Pardubicích nezažili krásné finále. Mě osobně se za posledních 14 let nejvíce líbilo finále Šafářová – Böhmová. Nakonec není se čemu divit, jde o velký turnaj, který samozřejmě provázejí i velké emoce a s tím spojená velká porce nervozity.

Očekávalo se, že Orlita nebude nic vymýšlet a Kopřiva bude aktivnější. A přesně tak to probíhalo avšak s tím, že jakýkoli pokus o aktivní úder Kopřivy končil téměř hned chybou. Orlita tak získal rychle pohodlný náskok a Kopřiva se trápil víc a víc a protrápil se až do konce. Sympatické bylo, že Kopřiva se i za hrozivého stavu 0:6 nesložil, stále bojoval a snažil se vrátit zpět do zápasu, ale nešlo to. Orlita zaslouženě vyhrál finále 6:0, 6:3 a stal se vítězem dvouhry chlapců na Pardubické juniorce 2015.

Čtyřhru chlapců vyhráli synové slavných otců Patrik Rikl a Jakub Novák.


Finále dívek
Do finále dívek se z horní poloviny probojovala Sabina Machalová (1997, TK SK Zlín) a z dolní půlky Martina Kudelová (1999, TK SK Zlín).

Sabina Machalová cestou do finále porazila Lucku Züglerovou 6:2, 6:0, Lucku Procházkovou 6:3, 6:1, Terezu Procházkovou 6:4, 6:1 a Gábinu Knutsonovou 6:4, 2:6, 6:2. Zápas s Luckou Procházkovou jako nejvýše nasazenou hráčkou zvládla Sabina dobře, ale klíčový byl zápas s Terezou Procházkovou (která vyřadila Madlis Pantůčkovou). Sabina před rokem prohrála s Terezou na turnaji ITF4 na Spartě a obě dvě se za rok hodně zlepšily a získaly cenná vítězství. Sabina v Pardubicích otočila nepříznivý stav v první sadě 1:4 na 6:4, 6:1. Semifinále s Gábinou Knutsonovou bylo trochu nepřehledné, když obě dvě hráčky měly skvělé i horší momenty.

Martina Kudelová cestou do finále porazila Veroniku Přibylovou 6:2, 6:2, Dominiku Hejčovou 6:2, 6:4, Johanu Markovou 6:7(2) 6:2, 7:5 a Hanu Pektorovou 6:4, 6:4. Druhý set s Dominikou Hejčovou byl naprosto vyrovnaný díky výbornému výkonu Hejčové. Čtvrtfinále s Johanou Markovou byl napínavý zápas plný razantních výměn. Kudelová výkon zopakovala na centru i proti asi největší favoritce turnaje Haně Pektorové.

Ve finále se očekávalo, že Machalová bude silnější ve výměnách a Kudelová bude aktivnější a bude spoléhat na svůj servis a return. Začátky obou setů byly vyrovnané, ale nakonec se projevila větší kvalita Sabiny Machalové, která sice za stavu 6:2, 5:3 zápas nedoservírovala, ale v dalším gemu zápas na returnu ukončila. Sabina Machalová je tedy vítězkou dvouhry Pardubické juniorky 2015. Navíc spolu s Pavlou Kováčovou vyhrála i čtyřhru.


Největší překvapení turnaje
Největším překvapením turnaje je vítězství Daniela Orlity a finálová účast Martiny Kudelové.


Představili se dobrým tenisem

Patrik Rikl v prvních dvou kolech vystřílel Pobořila a Nouzu a pak mu trošku došla pára. V těch vedrech bylo pro všechny náročné hrát každý den singl + debl. I přes porážku od Orlity zanechal Rikl v Pardubicích dobrý dojem. Snad se příští rok vrátí a předvede nám zase tenis.

Dominik Křipský odehrál velmi dobrý zápas s Petrem Nouzou 6:3, 1:6, 6:7(3).

Radek Koudela hraje pěkný tenis, dobře se pohybuje a švihá. Jen tak dál. V Pardubicích potrápil Guziura 6:4, 3:6, 4:6.

Antonín Štěpánek bojoval v prvním kole s Orlitou přes 3 hodiny, nakonec neuspěl 7:6(6), 2:6, 1:6. Podobný styl jako Jiří Veselý, ještě více by mohl využívat krátký forhendový úhel kros pravorukým soupeřům do bekhendu a otvírat si tak kurt.

Pavel Motl je profík, který se na zápasy pečlivě připravuje Bohužel jeho razantní rovnější údery, které je potřeba hrát nízko nad sítí na antuce v Pardubicích tolik nepsaly. Částečně se na tom podepsaly míče, které po několika gemech prostě neletí.

Lukáš Vejvara prožil úspěšnou Pardubickou juniorku. Lukáš je skvělý sportovec, na tenistu je výborným fotbalovým útočníkem. Přál bych si, aby ten tah na bránu, který má ve fotbale přenesl více i do tenisu. Myslím, že je to jeden z těch hráčů, kteří prostě dozrávají později. Za postup do semi na silné juniorce mu patří velká gratulace.

Tadeáš Paroulek si zahrál dva třísetová zápasy, na které se dobře dívalo. Jen tak dál.

Albert Šprlák-Puk má krásnou techniku, která funguje. Porazil Pánika 6:3, 7:5 a Holišem mu nevyšel první set, což pak doháněl, ale nedohnal 1:6, 6:1, 4:6.

Marek Dubský byl v Pardubicích ve formě. Porazil na centru Vicendu 6:3, 6:1 a Bolardta 6:1, 2:6, 6:4. Za rok může být hodně nebezpečný.

Daniel Rabas prožil krásný turnaj doma v Pardubicích. Porazil Pechalu, Ricciho a Veleka. Jeho solidní možná trochu pasivní tenis fungoval až do čtvrtfinále, kde ho přetlačil Duda.

Filip Duda je hotový hráč, který by mohl už nyní sbírat nějaké ty bodíky na turnajích mužů Futures. Výborně švihá, rychlý na nohou. Působí na dvorci velice klidně, profesionálně.

Adam Blecha v zápase s Bartoněm vedl ve druhém setu tuším 4:2 a hrál fantasticky. Zkušenější Bartoň však svého soupeře udolal. Ale velmi pěkný zápas od obou.

Dominik Bartoň hrál výborně s Blechou i s Vocelem. Bartoň má výborný forhend a stopbal.

Matěj Vocel hrál v Pardubicích dobře, ale neměl tolik winnerů, kolik by čekal. První set s Kopřivou byl velký boj o každý gem a hrál se snad 2 hodiny. Věřím, že na turnajích Futures bude Matěj úspěšnější.

Vojtěch Prokop je plazič, který všechno vrátí a neudělá jednoduchou chybu. Jeho na pohled možná méně stylový zato však chytrý tenis dovádí soupeře k šílenství. Já osobně se rád na jeho zápasy rád dívám.

Vít Kopřiva je výborný hráč, postup do finále přes Vocela a Dudu je potvrzením dobré výkonnosti.


Sabina Machalová je kvalitní hráčka. Letos konečně přišly výraznější úspěchy. Ráda hraje výměny, snaží se tvořit hru a jít si pro vítězný míč. Psychicky silná.

Magdaléna Pantůčková v zápase s Nelly Jandovou předvedla téměř WTA tenis. Výborně servíruje, základní údery hraje pod velkým švihem, což jí dovolí její čistá technika. S Terezou Procházkovou sice stejný výkon nepředvedla, ale vždyť je jí pouhých 16 let.

Tereza Procházková se za poslední rok hodně zlepšila, což ukázala v zápase s Pantůčkovou i Machalovou. Za rok už bude patřit k největším favoritkám turnaje.

Barbora Miklová je vysoká, dobře servíruje, nebojí se hrát rychle. I když její tenis produkuje i chyby, tak má šanci uspět na okruhu žen ITF nebo později i třeba na WTA.

Pavla Kováčová je hráčka s obrovským potenciálem. Má výbornou techniku všech úderů, dobře servíruje a má i dobrý pohyb. Teď už jen začít vyhrávat.

Gabriela Andrea Knutsonová je sebevědomá hráčka, která umí hrát agresivně. Letos v Pardubicích vybojovala dva těžké třísetové zápasy.

Kateřina Stloukalová měla těžký los. V předkole na centru s Anetou Laboutkovou ztratila první set a přesto zápas otočila. S Gábinou Knutsonovou odehrála vyrovnaný zápas.

Johana Marková ráda hraje v Pardubicích. Už vloni tady porazila Petru Melounovou. Johana zápas s výborně hrající Bužkovou zvládla dobře takticky. V dalším kole porazila Nikolu Kohoutovou a ve čtvrtfinále přes 3 hodiny bojovala s Martinou Kudelovou, což byl to jeden z nejkvalitnějších zápasů celé Pardubické juniorky.

Nikola Kohoutová porazila Sabinu Richtrovou a ve druhém kole odehrála skvělý první set proti Johaně Markové. Nikola umí výborně rozdělovat míče a dostávat soupeřku do pohybu.

Dominika Hejčová je velmi solidní hráčka především na antuce. Ráda si zahraje delší výměnu, dobře se pohybuje. S Kudelovou odehrála výborný druhý set.

Martina Kudelová má zajímavý herní systém postavený na dobrém servisu a dobrém returnu. První servis umí umístiťovat na střed i ven, druhý servis umí dobře roztočit tzv. kombinovanou rotací. Na returnu má velmi přesný timing a míče trefuje brzy a čistě. Ráda také zapojuje do výměn stopbal (především z bekhendové strany), který nezřídka padá metr za síť. Zajímavé je, že stopbal zařazuje často i když je pod tlakem. Něco podobného loni předváděla i Karolína Muchová (když byla pod tlakem, tak první bekhend byl dlouhý čop a druhý bekhend stopbal).

Hana Pektorová je hráčka s výborným pohybem. V semifinále s Kudelovou měla trošku smůlu. Ve druhém setu, kdy to vypadalo, že už zápas obrací, tak Kudelová v dlouhé výměně z posledních sil trefila lajnu a další míč trefila těžký bekhend po lajně do rohu a získala klíčový gem na 4:4. Hanka Pardubickou juniorku už nevyhraje, ale když bude dřít, tak bude vyhrávat desítky a třeba i něco většího.

Nikola Novotná hrála doma v Pardubicích dobře. Porazila bojovnici Křížovou a Adélu Heinovou.

Tereza Polanská hraje tenis s určitou lehkostí, která je na pohled velmi zajímavá. V Pardubicích předvedla dobrý tenis, porazila Terezu Kolářovou a nestačila na Pektorovou.

Viktorie Wojciková odehrála nejnapínavější zápas předkola s Petrou Kučerovou. Obrátila zápas z nepříznivého stavu 0:4 ve třetí sadě na 5:4, kdy měla i jeden mečbol. Další mečbol měla v tiebreaku, ale Kučerová trefila return těsně před základní čáru a míč špatně odskočil. Viktorie předvedla velkou šikovnost v obraně. Pokud přidá na švihu, bude moct více útočit. Do Pardubic může přijet ještě 4-krát, takže má čas.

Určitě jsem na někoho zapomněl, ale bohužel nejde vidět všechny zápasy.


Celkový dojem
Na Pardubické juniorce se příliš nedařilo aktivním hráčům, naopak vítězili ti méně aktivní (to platí spíše u chlapců). Možná aktivním hráčům chybí větší kvalita a vyrovnanost výkonu během zápasu. Možná ti nejlepší bránící hráči jsou prostě tak dobře na nohou, že vrátí na soupeřovu půlku o jeden dva míče více a útočník pak musí více riskovat. Možná na tom nesou svůj díl i míče, které po několika gemech zpomalí, nejdou zakončit a výměna míčů je až na třetí set. Jenže když druhý set útočíte a děláte jen chyby, tak ztratíte víru ve vlastní hru a pak ani nové míče na třetí set nepomohou. Celkově si myslím, že nyní hráči nejsou odměněni za aktivitu. Možná by řešením byla výměna míčů po 11 resp. 13 gemech, ale tím by se samozřejmě zvýšila spotřeba míčů na turnaji zhruba dvojnásobně.


Novinky na Pardubické juniorce 2015
Spolu s Jardou Chmelíkem, Leošem Fialou a ředitelem juniorky Miroslavem Máslem jsme prodloužili turnaj o jeden den, což přineslo doufejme jen samá pozitiva:
– mohlo se hrát zápasy na 8 dvorcích a zadní dvorce 8,9,10 tak nechat pro tréninky po celý den,
– vyhnuli jsme se riziku nepřízně počasí, což v minulosti při prvních dvou perných dnech znamenalo třeba i změnu programu (2 dvouhry za den apod.),
– v horkých dnech to nový model znamenal menší zápasovou zátěž pro hráče i rozhodčí.

Další změnou byla už snad jen drobnost – navýšení odměn pro hráče na věcné ceny za 400 tis. Kč (loni 300 tis. Kč).


Kázeňské přestupky nemusel vrchní rozhodčí Jaroslav Chmelík řešit žádné.

Lukáš Březina

Magdaléna Pantůčková Magdaléna Pantůčková Kateřina Křížová Magdaléna Pantůčková Magdaléna Pantůčková Magdaléna Pantůčková 
76



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



Daniel Orlita používá

Head Graphene Prestige Midplus


Určení závodní hráči
Typ švihu dlouhý nápřah / rychlý úder
Velikost hlavy 98 čt. palců/ 632 čt. cm
Délka 69 cm
Váha 320 g
Vyvážení 310 mm
Tvrdost 64
Šířka rámu 21mm / 21mm / 21mm
Složení Graphene
Typ gripu Head Hydrosorb Pro
Počet strun 18 x 20

Komentáře k raketě (0)

POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)