Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za Pardubickou juniorkou 2012

napsal briza 19.08.2012

85. ročník nejstaršího juniorského turnaje v Evropě – Pardubickou juniorku 2012 vyhrál Václav Šafránek a Barbora Krejčíková (oba TK Agrofert Prostějov). Kdo další zazářil a kdo zklamal? Jaká byla Pardubická juniorka 2012?

Pardubická juniorka

Letos naposledy se mohly juniorky zúčastnit ročníky 1994. Mezi chlapci chyběli štvaničtí Routa a Staněk (oba ročník 1995). Mezi dívkami chyběly Šumová (1994), Mendesová (1994), které neměly juniorský žebříček, protože hrají turnaje žen. Dále se na poslední chvíli pro nabitý turnajový program odhlásila vicemistryně Evropy do 16-ti let Kateřina Siniaková (1996).

Překvapení turnaje
Největším překvapením byla finálová účast Tomáše Papíka (1994, TK Sparta Praha), který na cestě do finále porazil Vondráška, Šebestu, Pavlíka. Ve finále mu k vítězství chybělo pár míčů. Kdyby vyhrál, bylo by to podobným překvapením jako když v roce 2005 porazil ve finále Kameník Školoudíka nebo jako když v roce 2003 Maršoun porazil ve finále Kutáče (Vögeli).

Nevím, jestli je překvapením postup Pavla Štauberta do semifinále, protože se do něj vkládají velké naděje. Ale asi ano. Štaubi porazil v osmičce Marka Jaloviece, což byl určitě dobrý výsledek především proto, že se jednalo o čtvrtfinále nejdůležitějšího turnaje sezóny.

Za zmínku stojí výkony Jakuba Vítka (1994, Lokomotiva Plzeň), který porazil 6:2, 6:0 Františka Polánku (1994, TCF PURUM Mariánské Lázně), v dalším kole prohrál ve třech setech s Patrikem Homolou (1994, TK MAS Sezimovo Ústí). Homola v dalším kole pořádně prověřil Václava Šafránka. Homolův forhend má parametry hráčů ATP. Dobře hrál i David Minx (1994, LTC Houštka), který porazil mladého Davida Poljaka (1996, TK AGROFERT Prostějov). Velké nasazení a bojovnost předvedl Jan Jochman (1995, Severočeská tenisová o.s.), který porazil nasazeného a trochu černého koně turnaje Michala Bíška (1994, TK Sparta Praha).

Jednoznačně Dominika Paterová. Došla do finále, porazila Vrbenskou, Rohanovou, Štefkovou. Hrála solidně celý turnaj, ve finále byla Krejčíková prostě nad její síly. Především v zápase proti Rohanové bylo vidět, že jde do zápasu s určitou strategií a tu dokázala plnit a držet po celý zápas.

Překvapením turnaje byl také postup Nikoly Schweinerové do semifinále, který byl trochu znehodnocen skrečí Evy Rutarové v osmifinále a špatným výkonem Miriam Kolodziejové ve čtvrtfinále. Naopak Nikole zápas proti Miri Kolodziejové vyšel skvěle a svou soupeřku hnala razantním forhendem a Miri na to nenašla recept.

Překvapením byl i postup Miriam Kolodziejové do čtvrtfinále, když porazila zkušené o 3 roky starší hráčky Pavelkovou a o 2 roky starší Pantůčkovou. Jak bylo již zmíněno, čtvrtfinále na centrálním dvorci proti Schweinerové bylo opravdu ze strany Miri špatné.

Dobře zahrála i Karolína Stuchlá (1994, LTK Liberec), která porazila mladou dělostřelkyni Vendulu Žovincovou a v dalším kole oplatila Denise Kulhánkové porážku z Rieter Cupu.

Do čtvrtfinále postoupila i Barbora Štefková (1995, TK Agrofert Prostějov), která potvrdila, že umí hrát nejen v zahraničí, ale i doma proti českým hráčkám. Barbora má skvělou techniku, ale nutně potřebuje zlepšit pohyb. Netahá ani kilo navíc, tak by to snad neměl být takový problém.

Nejlepší zápas
Papík se Šafránkem se postarali jednoznačně o nejlepší zápas celého turnaje. Papík překvapil svého soupeře svým jednoduchým přímočarým a přitom pestrým tenisem. Pápa dobře servíroval. Střed dvorce pokrýval forhendem a z bekhendu ve správný okamžik zařazoval čop a stopbal. Jeho výkon ve finále uznale hodnotil i Bóďa Ulihrach, který s ním občas sparinguje na Spartě. Uvidíme, jestli Pápa zopakuje své výkony na Mistrovství ČR družstev dorostu, které se hraje v září.

Smůla turnaje
Tereza Martincová nebude vzpomínat na Pardubickou juniorku v dobrém. Tereza jezdí ženské turnaje, proto loni ani letos nebyla na Juniorce nasazena a byla odkázána na los. A ten si s ní dvakrát nemile zažertoval. Loni už v prvním kole narazila na první nasazenou Jesiku Malečkovou. Letos narazila na první nasazenou Barboru Krejčíkovou o kolo později. V obou případech to pro ní byla konečná na turnaji a letos i navždy na Pardubické juniorce.

Obrat turnaje
O největší obrat se postaral Daniel Knoflíček (1995, TK Agrofert Prostějov), který v zápase s Filipem Michlem prohrával už 1:6, 0:4 a přesto zápas otočil a nakonec vyhrál. Zasvěcení vědí, že Knoflíčka dostala do tohoto stavu jeho vlastní nedisciplinovanost, která se doufejme nebude za rok opakovat.

Respekt
Uznání patří Kamile Pavelkové a Anetě Dvořákové, které po dlouhé zápasové pauze způsobené zraněními přijely na Pardubickou juniorku. Je velmi složité přijet s kůží na trh a právě na Pardubickou juniorku, kterou sleduje celý český tenisový národ. Kamila sice prohrála hned s Miri Kolodziejovou, ale byl to dobrý zápas. Aneta Dvořáková prohrála o kolo dál s Barborou Štefkovou, ale možná to byl nejlepší zápas dívek celého turnaje. Zápas měl vysokou úroveň a vyvrcholení v podobě tiebreaku třetího setu.

Závěrem
Letos vyhráli ti nejlepší, především v kategorii dívek Barbora Krejčíková ostatní dívky výrazně výkonnostně převyšovala. Troufám si tvrdit, že Barbora Krejčíková je připravena vstoupit na ženský okruh. Je dobře narostlá, hraje údery pod dlouhým rychlým švihem, dobře servíruje, umí stopbal, z forhendu má tlak a z bekhendu je solidní. Takže Báro, hodně štěstí, máš na to. Vítězství Václava Šafránka mezi chlapci bylo vydřené a o to víc sladké. Venca prožíval první okamžiky po proměněném mečbolu velice emotivně. V loňském roce Šafránka o tyto pocity připravil Adam Pavlásek, který otočil zápas z mečbolu. Venca už okusil nějaký ten turnaj série Futures, takže ví, že to bude mít těžké. Moc dobře také ví, že stejným stylem jako on hrají další 2 hráči ze 3, takže bude potřeba přidat razanci na všech úderech a zapracovat na herním systému.

Na závěr zařazuji jako tradičně pár slov Jardy Jágra: „Když chceš být lepší než ostatní, musíš trénovat víc než ostatní“.

Uvidíme se na kurtech.

Lukáš Březina

Vojtěch Zatloukal Kolodziejová, Martincová Malečková, Smitková Stuchlá, Kubinová Vojtěch Zatloukal Petra Břicháčová 
66



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)