Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za MČR mužů a žen v Ostravě

napsal briza 23.08.2015

Po Pardubické juniorce se české tenisové dění přesunulo do Ostravy, kde se konalo mistrovství ČR jednotlivců v kategorii mužů a žen. Mistrem ČR pro rok 2015 ve dvouhře mužů se stal Michal Franěk (1988, TC Realsport Nymburk o.s.), mistryní ČR ve dvouhře žen Pernilla Mendesová (1994, TK PRECHEZA Přerov). Čtyřhru vyhráli Franěk s Maršounem a Knutsonová s Tomanovou. Výsledky: muži, ženy. Fotogalerie. Video.

Pernilla Mendesová

Nejdříve k našim juniorům …

Z Pardubické juniorky přijeli do Ostravy: Orlita, Krstev, Vocel, Kopřiva a Bartoň. Největší rozdíl mezi juniory a muži na MČR v Ostravě byl na servisu. Chlapi mají kvalitnější, rychlejší a hlavně účinnější podání, kterým dělají body.


MUŽI

Nejdříve naši junioři …
Daniel Orlita – čerstvý vítěz Pardubické juniorky vypadl s Rumlerem 2:6, 2:6. Rumler hrál velmi jednoduše, dobře servíroval a hrál na 3 údery, což vítězi Pardubické juniorky 2015 nevyhovovalo.
Ondřej Krstev prošel do čtvrtfinále. V prvním kole porazil v napínavém zápase Zdeňka Děrkase 6:3, 2:6, 6:3. Ve druhém kole po solidním výkonu porazil Michálka 6:3, 6:4. Ve čtvrtfinále nestačil na Kopřivu 6:7(3), 4:6, který lépe servíroval a hrál důležité body.
Vít Kopřiva v prvním kole udolal velmi dobře hrajícího Polánku 7:6(4), 6:3. Pak překvapivě snadno přejel bojovníka Řeháčka 6:3, 6:0. Ve čtvrtfinále porazil Krsteva a v semifinále prohrál s Knoflíčkem 6:3, 6:7(3), 6:7(1). Kopřiva si celý turnaj velmi dobře pomáhal prvním servisem.
Matěj Vocel porazil přemožitele Orlity Rumlera 6:3, 4:6, 6:3. S Knoflíčkem odehrál famózní první set a pak už se projevila větší kvalita Knoflíčka.
Dominik Bartoň prohrál v prvním kole s Knoflíčkem 1:6, 3:6, ale nebyl to špatný výkon od Bartoně.


Lukáš Jedlička stále švihá a stále je velmi rychlý. Prohrál s Bíškem 7:5, 1:6, 4:6. Hrabec s Vodákem spolu sehráli krásný zápas prvního kola, kde bylo k vidění spousta pěkných tenisových momentů.
Daniel Vala je rychlý, výbušný, dobře švihá. Prohrál těsně s Bíškem. Michal Bíško hraje v Ostravě rád. V dubnu tady porazil Jebavého i Šátrala (v kvalifikaci challengeru). Michal v semifinále nestačil na Fraňka, který lépe servíroval a byl solidnější ve výměnách.
Martin Schulhauser nadělil Dominiku Rečekovi 6:0, 6:0, ale výsledek neodpovídá obrazu hry. Je to asi tak jako v zápase Laboutková – Sisková. Solidní zkušený hráč donutí mladého hráče riskovat, ten však na to nemá kvalitu. Schulhauser v dalším kole nestačil na Fraňka 6:3, 3:6, 4:6. Rozdíl byl pouze na servisu, kde si Franěk pomáhal jak prvním tak druhým kick servisem.
Marek Řeháček v prvník kole porazil Honzu Kunčíka 7:5, 6:1, který stále nemůže po operaci slepého střeva najít optimální formu. Marek Řeháček nicméně hrál výborně. V dalším kole však výkon nezopakoval proti Kopřivovi 3:6, 0:6.


Z dorostenek do Ostravy dorazily: Slivová, Pektorová, Kudelová, Machalová, Novotná N., Laboutková a Knutsonová, Novotná K., Žovincová.

ŽENY

Nejdříve juniorky …
Markéta Slivová prohrála s Hanou Kováčovou 5:7, 4:6.
Hana Pektorová nestačila na výborně hrající Karolínu Čechovou, která velmi potrápila pozdější vítězku Mendesovou 6:7(4), 3:6.
Martina Kudelová a Machalová si daly repete z fináel Pardubické juniorky hned v prvním kole a tentokrát uspěla Kudelová 6:4, 6:4 (finále Pardubické juniorky Machalová – Kudelová 6:2, 6:4). Kudelová ve druhém kole porazila agresivně hrající Tomanovou 2:6, 7:5, 6:4. Ve čtvrtfinále už nestačila na Kunčíkovou, jejíž forhend byl už na Martinu Kudelovou příliš svižný.
Nikola Novotná prohrála s Horákovou 2:6, 5:7, ale byl to od Nikoly opět velmi pěkný bojovný výkon.
Aneta Laboutková dostala lekci od Kateřiny Siskové 1:6, 0:6. Máma Aničky Siskové je stále fit a dohání své soupeřky k nepříčetnosti. Katka svým stylem hry nutí soupeřky riskovat, na což často nemají potřebnou kvalitu a tak vznikají tyto kruté výsledky. Aneta byla aktivní, ale vysoké siskovské spiny jsou na útočení to nejobtížnější. Aneta prohru vzala jako vždy s úsměvem a po zápase si se svou přemožitelkou ještě čtvrt hodiny povídaly.
Gabriela Knutsonová porazila v prvním kole Karolínu Stuchlou (6:7, 6:2 scr. pro bolesti zápěstí). Ve druhém kole porazila Kateřinu Siskovou 6:2, 6:1, která se podle svých slov na tento zápas nedokázala namotivovat. Ve čtvrtfinále prohrála s Žovincovou, které stačilo pochytat první dvě rány a pak přišla chyba.

Nejdále z mladých došla Karolína Novotná a Vendula Žovincová.
Karolína Novotná svou agresivní hrou porazila Borgman, Jarošovou a Horákovou. Karolínu jsem viděl hrát několikrát sparing, kde hrála velmi agresivně. V Ostravě trošku ubrala a taky se lépe pohybovala.
Vendula Žovincová došla do finále, kde nestačila na Pernillu Mendesovou 4:6, 1:6. Přišlo mi, že Vendy do finále nemusela předvést svůj nejlepší výkon. Stačilo jí hrát solidně, držet míč ve hře a soupeřky brzy chybovaly. Ve finále už to bylo úplně jinak, Pernilla hrála na základní čáře a rozdělovala míče. Největší problém pro Vendy byl servis a return, ve výměně už to bylo v pořádku, ale tady už musela vytáhnout vítězné údery především její oblíbený bekhend po lajně. Pernilla byla lepší, ale finále MČR žen je pro Vendy určitě úspěch.


Pernilla Mendesová je hotová hráčka. Její tenis má hlavu i patu. Míče trefuje čistě i když hraje blízko základní čáry. Základní údery má pod liftem, dobře se pohybuje a čte hru.
Karolína Čechová porazila Pektorovou a s Mendesovou odehrála vyrovnaný zápas. Kája se dobře pohybuje a umí držet výměnu pod spinem z obou stran, což je pro soupeřky velmi nepříjemné.
Lenka Kunčíková to žene z forhendu. Dobře se hýbe, takže to stíhá obíhat. Funguje to.
Nikola Tomanová hrála na základní čáře a sprejovala forhendy i bekhendy po rozích. Pro soupeřky velmi nepříjemné, protože se téměř nehraje. Účinný herní styl, když na to někdo má hlavu.


FINÁLE

Finále: Mendesová – Žovincová 6:4, 6:1
Mendesová začala svižně a rychle vedla 4:0. Vendy se trápila na servisu i na returnu. Jakmile si však vyhrála svůj první servis, tak se uklidnila a dostala se i do výměn. První set však kontrolovala Mendesová 6:4.
Druhý set začala zase lépe Pernilla. Obraz hry byl podobný jako v prvním setu, ale výsledek 6:1. Pernilla Mendesová zaslouženě vyhrála finále a stala se mistryní ČR jednotlivců v kategorii žen pro rok 2015.


Finále: Franěk – Knoflíček 6:4, 4:6, 6:2
Michal Franěk se ve své hře opírá o svůj servis, především druhý kick servis skáče hodně vysoko soupeřům do bekhendu. Michal také rád útočí bekhendem po lajně. K tomu přidejme dobrý pohyb a je z toho solidní hráč, který může potrápit i mnohem zkušenější hráče (vzpomeňme na zápas Ivo Minář – Michal Franěk 7:6, 6:3, který trval přes 3 hodiny).
Daniel Knoflíček má solidní bekhend a smrtící forhend hraný kratším nápřahem zato velice rychlým zápěstím. Dobře čte hru, umí hrát na základní čáře, rozdělovat míče a tlačit soupeře k plachtě nebo si ho přitáhnout k síti stopbalem. Jeho rychlé provedení servisu je jednodušší na timing, ale přecejen by to možná chtělo nadhoz výše a pomoci si i výskokem. Přesto Danovi servis funguje výborně a ve finále si jím často pomáhal. Výkony Daniela Knoflíčka se mi moc líbily a myslím si, že tento velmi talentovaný hráč má velký potenciál dostat se i někam na okruh ATP. Michal Franěk ve finále přebral mírně pasivní roli ve výměnách a nechal Knoflíčka hrát. Michal to má s Danem 3:0 (nyní 4:0) na zápasy, takže věděl co dělá. Knoflíček se aktivní role chopil zdařile a první nevynucenou chybu měl snad v páté hře. Franěk ze sebe setřásl nervozitu a začal mu chodit servis. Uklidnil se, přestal chybovat a vyhrál první set 6:4.
Začátek druhého setu Franěk zase zaspal a Knoflíček už ho nepustil a vyhrál druhou sadu 6:4. Ve třetí přišel první brejk za stavu 3:2 pro Fraňka. Knoflíček tlačil míče blízko k lajnám a několik důležitých balónů skončilo jen pár centimetrů mimo dvorec. Franěk příležitost využil a ukončil zápas už na returnu za stavu 5:2.

Velmi pěkné finále mužů bylo hezkou tečkou za vydařeným mistrovstvím ČR mužů a žen v Ostravě.

Lukáš Březina

Karolína Novotná Machalová, Novotná DSC 6348 Roman Filo Jarošová, Mayerová DSC 6317 
50



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)