Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za Macha Lake Open 2021

napsal briza 20.06.2021

Býval to v devadesátých letech jeden z mála mezinárodních turnajů žen u nás. Po 15 letech v roce 2007 byla tradice přerušena a znovu nastartována před 5 lety. Letos máme tedy již 20. ročník a dotace je 6 krát vyšší než bývala v prvních ročnících. Fotogalerie na www.machalakeopen.cz.

Macha Lake Open 2021

Finále
Ve finále dvouhry Číňanka Qinwen Zheng porazila Srbku Aleksandru Krunič 7:6(5), 6:3. Vítězkami čtyřhry se staly Valentini Grammatikopoulou (GRE) a Richel Hogenkamp (NED), které ve finále porazily česko-ruský pár Anastasia Detiuc / Amina Anshba 6:3, 6:4.

Provázanost
Ředitel turnaje Ronald Wawrečka a ambasadorka turnaje Helena Suková turnaje před časem vymysleli spolupráci s Pardubickou juniorkou, kdy vítězka získá i divokou kartu do hlavní soutěže dvouhry žen a poražená finalistka divokou kartu do kvalifikace. Navíc díky velmi dobré spolupráci s Českým tenisových svazem letos uspořádali áčkový turnaj dorostenek, který se konal jen několik dní před turnajem samým a kde se bojovalo o další divokou kartu do kvalifikace. Tato zajímavá provázanost s dalšími turnaji je určitě dobrým nápadem, protože divokou kartu si hráčka vybojuje na dvorci.

Česká stopa
Zdálo by se podle seznamu přihlášek, že turnaj s dotací $60,000 je moc silný pro české hráčky, protože podle žebříčku by se do hlavní soutěže snad žádná Češka nedostala. Prostě v současné chvíli nemáme v druhé a třetí stovce skoro žádnou hráčku. Nicméně české hráčky startující na divoké karty zaznamenaly dobré výsledky.

Linda Nosková, která do Starých Splavů přijela jako čerstvá vítězka juniorského French Open, došla do semifinále. Cestou porazila bývalou 73. hráčku světa Cepede Royg (nyní 191), Maďarku Bondar (nyní WTA 236), Španělku Burillo Escorihuela (nyní WTA 239). Nestačila na Číňanku Zheng (nyní WTA 245).

V prvním kole uspěla také Sára Bejlek, která vyhrála divokou kartu na Pardubické juniorce 2020. Bejlek porazila bývalou 105. hráčku světa Američanku Osuigwe 2:6, 7:6(3), 6:4.

Další úspěšnou divokou kartou byla Nikola Bartůňková, která porazila slovenskou bomberku Šrámkovou (nyní WTA 224) 1:6, 6:3, 6:4.

Do druhého kola prošla i Tereza Smitková, která v českém duelu dvou kvalifikantek porazila Johanu Markovou 6:3, 6:4.

Kvalifikace
Hlavní soutěži dvouhry žen předcházela kvalifikace, kde 32 dívek a žen bojovalo o 8 míst v hlavní soutěži. Krátce řečeno, bylo potřeba vyhrát 2 kola k postupu do hlavní soutěže. To se podařilo 4 českým hráčkám. Byly to: Smitková, Kolodziejová, Šalková a Marková. V kvalifikaci startovalo 16 českých hráček.

Překvapení turnaje
Největším překvapením byly výkony 16-leté Lindy Noskové, která natáhla svou šňůru bez porážky na číslo 9 (6 zápasů na French Open + 3 zápasy na Macha Lake Open). Linda hraje nádherně plynulý rychlý tenis. Její údery jsou technicky čisté, oku lahodící. Rychlost jejího tenisu nespočívá v rychlosti švihu, ale v čtení hry a úderu do míče dříve než ostatní. Proto může hrát velmi blízko základní čáry odkud není daleko k síti na liftovaný volej, když je příležitost. Budu citovat jednoho z jejích bývalých trenérů: „Někdy byl trénink, že jsem jen řekl, co budeme hrát a pak už jsem nemusel nic říkat, protože Linda hrála vše přirozeně tak, jak bylo potřeba“. Linda Nosková je velký talent, který má nyní na starosti velezkušený Tomáš Krupa a to je záruka dobře odvedené práce. Vzpomeňme jak v dobrém slova smyslu změnil hru Tomáše Berdycha, který do té doby platil za hráče, jehož výkonnost skákala nahoru-dolů.

Překvapením turnaje bylo i vítězství Sáry Bejlek nad Whitney Osuigwe. Sára vnutila soupeřce svou hru a pak už to byl ten levácký koncert, který od Sáry známe. Američanka končila vyčerpaná a v slzách.

Nezapomeňme na Nikolu Bartůňkovou, která ve zdraví přežila první set proti Slovence Šrámkové 1:6, aby pak další dva sety vyhrála 6:3, 6:4. Nikola se určitě ještě nesetkala s takovou razancí, kterou předvádí Šrámková, ale ukázala schopnost se přizpůsobit a přitom stále hrát svou hru.

Kurty
Tenisový areál ve Starých Splavech není velký, ani moderní, ale má své kouzlo. Je lemován vysokými borovicemi, takže si člověk přijde jako na dovolené v Chorvatsku :-) Kurty byly letos výborně připraveny na vysoké teploty. Technická četa se o ně celý týden vzorně starala, takže při zápasech bylo minimálně špatnéch odskoků.

Počasí
Celý týden byly vedra. Míče i kurty byly rychlé, což byla výhoda pro útočnější hráče, kteří chtějí rozhodovat výměny a nečekají na chybu soupeřky. Bylo tak na co se dívat a čemu zatleskat.

Celkový dojem
Macha Lake Open je příjemný turnaj. Členové organizačního týmu jsou vesměs členové klubu a přátelé ředitele turnaje Ronalda Wawrečky. Vše je zařízeno vše funguje. Také zkušený supervizor turnaje Jaroslav Chmelík dává hráčům klid. Prostě všeobecná pohoda.

Napsal: Lukáš Březina

13



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)