Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za libereckým challengerem Svijany Open 2022

napsal briza 08.08.2022

ATP challenger v Liberci – Svijany Open 2022 vyhrál český daviscupový reprezentant Jiří Lehečka (2001, ATP 65), který ve finále porazil Španěla Nicolase Alvareze Varonu (2001, ATP 269) 6:4, 6:4. Vítězem turnaje čtyřher se stala rakouský pár Neil Oberleitner / Philipp Oswald, kteří ve finále porazili českou dvojici Roman Jebavý / Adam Pavlásek.

Svijany Open 2022

Finále dvouhry
Byl to boj o první brejk. Lehečka začal nervózně, netrefoval míče čistě. Naopak Španěl začal 6 vyhranými míči v řadě. Lehečka za stavu 4:4 vlastně dostal brejk skoro zadarmo, když do té doby neomylný Španěl udělal 4 chyby za sebou. Lehečka set doservíroval, což ho viditelně uklidnilo. Druhý set začal lépe Lehečka, který jako první získal brejk, ale nepotvrdil ho. Opakovala se koncovka první sady, kdy Lehečka získal soupeřův servis a zápas trochu kostrbatě doservíroval (Lehečka už vedl 40:0 a nakonec musel odvracet brejkbol).

Finále čtyřhry
Roman Jebavý v loňském roce tady v Liberci čtyřhru vyhrál spolu se Slovákem Zelenayem. Letos se to s novým parťákem Adamem Pavláskem nevyšlo. Jebavý s Pavláskem prohráli první set v tiebreaku, což byl, jak po zápase řekl Jebavý, rozhodující moment finále. „Jednoznačně jsme měli vyhrát první set, ale nedotáhli jsme to. Když bychom set měli my, tak by to ve druhém setu bylo jiné.“ Finále: Oberleitner / Oswald – Jebavý / Pavlásek 7:6(5), 6:2.

Česká stopa
KVALIFIKACE
V kvalifikaci startovalo 6 češkých hráčů.
Petr Nouza potvrdil dobrou formu z posledních týdnů, kdy se mu dařilo na turnajích s dotací $15,000 a $25,000. Velmi dobře servíroval a ve výměnách zbytečně nespěchal. Ve finále kvalifikace ho čeká Němec Fanselow (1991, ATP 301). Nouza – Lavagno 6:4, 6:3. Nouza se postaral o dramatické chvíle ve finále kvalifikace, kde se utkal s Němcem Sebastianem Fanselowem (1991, ATP 277). Nouza měl první mečbol za stavu 5:4 ve třetí sadě, ale zahrál příliš opatrně a tak nakonec zápas dospěl do velmi nervózního tiebreaku, který pro sebe nakonec získal Nouza. Nouza – Fanselow 4:6, 6:3, 7:6(8). Nouza byl jediným českým hráčem, který postoupil z kvalifikace do hlavní soutěže.

Václav Šafránek (1994, ATP 1005) startující v kvalifikaci na tzv. protected ranking skrečoval na začátku druhého setu ze zdravotních důvodůMatthiasi Bachingerovi. Šafránek vedl v prvním setu 3:1, prohrával 3:5 a pak v tiebreaku vedl 6:4, ale set nakonec získal Bachinger, což si odnesla raketa českého hráče. Ve druhém setu Šafránek zahrál bekhend s bolestnou grimasou a bylo jasné že je hotovo. Bachinger – Šafránek 7:6(6), 1:0 scr. Adam Jurajda (2003, ATP 1304) nestačil na Rakušana Neumayera (2002, ATP 336). Jurajda byl schopen soupeři konkurovat snad jen svým dělovým servisem, který létal rychlostí přes 200 km/hod. Neumayer – Jurajda 6:4, 6:2.

Mladý domácí hráč Jonáš Kučera (2006, ATP NR) předvedl sebevědomý a bojovný výkon proti Němci Gerchovi (1994, ATP 379). Kučera je velkým příslibem do budoucna. Dnes ukázal, že tenis hrát umí a za to byl odměněn potleskem početného publika. Gerch – Kučera 7:6(3), 6:1.

Matyáš Černý (2001, ATP NR) odehrál dobrý zápas, ale chyběla útočná kvalita proti velice solidnímu Izraelci Olielovi. Oliel – Černý 6:3, 6:0.

Dominik Reček (1995, ATP 1203) prohrál vyrovnaný zápas s Ukrajincem Prihodko. V koncovce třetí sady Reček udělal při důležitých bodech zbytečné chyby a to ho stálo celý zápas. Prihodko – Reček 6:7(3), 6:2, 6:4.

HLAVNÍ SOUTĚŽ
Nejvýše nasazený Jiří Lehečka (2001, ATP 65) v prvním kole porazil Španěla Nicolu Kuhna 6:2, 6:1, ve druhém kole Summita Nagala (1997, ATP 552) 6:4, 1:6, 6:3, ve čtvrtfinále Víta Kopřivu 6:4, 6:1 a v semifinále udolal nebezpečného mladého kvalifikanta Mpetshi Perricarda 6:4, 6:7(5), 7:6(5).

Andrew Paulson (2001, ATP 415) startoval na libereckém challengeru na divokou kartu a v prvním kole porazil Ukrajince Krutykha 6:3, 6:7(10), 6:4. Paulson byl celý zápas lepším, komplexnějším hráčem. Hrál důrazně a dobře servíroval. I když se mu nepovedlo zápas ukončit ve druhé sadě, tak v rozhodující sadě si vybudoval pohodlný náskok 5:2 s dvěma brejky. První pokus doservírovat zápas sice nevyšel, ale druhý pokus za stavu 5:4 už ano. V dalším kole Paulson sice nestačil na Víta Kopřivu, ale byl to třísetový zápas a velký boj. Kopřiva – Paulson 6:4, 1:6, 6:3.

Vít Kopřiva (1997, ATP 159) si v prvním kole celkem snadno poradil s Chorvatem Ajdukovičem (2001, ATP 276) 6:2, 6:1, ve druhém kole Andrew Paulsonova 6:4, 1:6, 6:3 a ve čtvrtfinále nestačil na Lehečku 4:6, 1:6.

Tomáš Macháč (2000, ATP 149) zvládl těžké první kolo proti Rakušanovi Ofnerovi 7:6(3), 6:3. Macháč výborně odehrál tiebreak první sady, kde úřadoval jeho oblíbený bekhend po lajně. V dalším kole porazil Izraelce Oliela, který Macháčovi nebyl nebezpečným a Macháč vyhrál 6:4, 6:3. Stopku Macháčovi vystavil Fin Otto Virtanen (2001, ATP 272), Macháč prohrál 6:2, 3:6, 2:6.

Jonáš Forejtek neprožívá šťastné tenisové období. Prohra se Španělem Roca Batalla je již pátou prohrou v řadě. V dnešním zápase nevyužil ani jeden z 9 brejkbolů a prohrával vyrovnané gemy. Roca Batalla – Forejtek 6:2, 6:2.

Petr Nouza hrál v hlavní soutěži o něco lépe než v kvalifikaci, ale na česky mluvícího Ukrajince Sachka to nestačilo. Nouza byl lepší na servisu, ale ve výměnách zase jeho soupeř. Sachko – Nouza 7:6(4), 6:4.

Daniel Siniakov nehrál špatně, dobře servíroval i returnoval. I ve výměnách to nebylo špatné, ale chybí tam postup do kurtu a konečný míč. Je jasné, že hrajete to, co vám soupeř dovolí, ale tady se dalo hrát aktivněji. Alvarez Varona – Siniakov 6:4, 6:3.

Míša Vrbenský v prvním kole narazil na hráče, který prostě měl svůj den a nedalo se s ním hrát. Maďar Maroszan umísťoval míče po rozích, nedělal chyby a veškeré problémy vyřešil správně. Pokud chtěl Vrbenský uhrát bod, musel zahrát světový míč. Marozsan – Vrbenský 6:1, 6:1.

Kvalita dvorců
Minimum špatných odskoků na antukovém dvorci mluví za vše. Kurty byly v nejlepší kondici. Každý večer dvorce dostaly vydatnou vodní lázeň, aby přes celý den vydržely ten největší tenisový zápřah. Velké poděkování tedy patří Petru Šmídlovi (správci dvorců) a také dvojici Petr Chvojka a Honza David.

Vyplétači
Již tradičně se o vyplétání a servis tenisových raket na turnaji starají bratři Procházkové. Vždy dobře naladěni jsou doslova příjemným prvním kontaktem při příchodu do areálu. Jen pro představu, vyplétači za celý turnaj vypletli přes 200 raket.

Sběrači
LTK Liberec je jedním z mála klubů, který dokáže rekrutovat 50 sběračů z řad svých mladých hráčů. Mladí tenisté svoji práci při ATP challengeru dělají s vekou vervou a když zrovna nejsou na kurtu, tak hrají v hale různé tenisové soutěže. Prostě tenisté celým svým srdcem. O sběrče se po celý týden starají Pavlína Černohouzová a Nikoleta Barošová.

O hráče je postaráno
Bára, Eliška, Káťa, Klárka, Kamča, Verča. Zní to sice jako dívčí kapela, ale je to tým dívek pod vedením Báry Pokorné, který se stará o hráče. A navíc dívky vše dělají s krásným úsměvem.

Tým Fyzio 
Velké poděkování za vynikající práci patří také týmu fyzioterapie Romana Karpíška. Jeho pomoci si velice vážíme.

Transport na jedničku
Velké poděkování patří také řidičům ve složení David Prokop, Honza Hybner a Honza Pígl, díky nimž byl zajištěn bezchybný transport hráčů a potřebného materiálního vybavení. Dále je potřeba poděkovat partneru Mercedes-Benz Hoffmann&Žižák, který je několik let nedílnou součástí turnaje.

Organizace ubytování a zázemí hráčů
Organizaci a ubytování hráčů měla již na starosti Maruška Sokolová. Spolu se Zuzkou Stejně jako ostatnímu personálu jí patří velké poděkování, neboť všechny záležitosti okolo hotelu probíhaly naprosto bez problémů.

Spolupráce s Českým tenisovým svazem
Prezident Českého tenisového svazu a prezident Tennis Europe Ing. Ivo Kaderka si i při svém nabitém programu každoročně najde čas, aby přijel a osobně poděkoval organizátorům za jejich skvělou práci při budování tradice libereckého ATP challengeru. Pravou rukou prezidenta svazu je Honza Stočes, který stál u vzniku Svijany Open a tlačí české mládí vpřed. Vítězství Lehečky jen podtrhuje úžasné výsledky českého tenisu.

Závěrem
Svijany Open 2022 mělo opět vysokou kvalitu. Za každým dobrým projektem je pár správných chlapů, když použiji název jednoho amerického filmu. Tím nejdůležitějším je předseda klubu Ivan Polívka a hned následuje manager klubu Tomáš Trsek. Troufám si tvrdit, že tito dva již nyní připravují další ročník, který doufejme bude alespoň tak úspěšný jako ten letošní. Děkujeme a těšíme se na Svijany Open 2023.

Napsal: Lukáš Březina

DSC 5072 DSC 5553 DSC 5509 Petr Nouza Petr Nouza DSC 5272 
10

Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)