Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Mohou Češi vyhrát Davis Cup?

napsal tipmaster 04.02.2008 Davisův pohár je u nás stále velice populární, přijede li atraktivní soupeř, o diváckou kulisu by mělo být postaráno. Tenisová veřejnost je zvyklá hodnotit naše hráče hlavně z pohledu úspěšnosti v DC a jejich individuální výsledky už tolik nevnímá. Davis Cup
Davis Cup

K tomu aby tým dosáhl úspěchu v DC se vždy musí sejít několik důležitých momentů.

Silná generace hráčů
Podobně jako při našem již notně zaprášeném triumfu z roku 1980, kdy byl tým složen z I.Lendla, deroucího se na 1. místo žebříčku ATP a T.Šmída, hráče okolo 20. místa a zároveň vynikajícího deblisty. Dnešní tým vedený z T.Berdychem a R.Štěpánkem onen vítězný matně připomíná, nicméně bude záležet na tom jakým směrem se bude vyvíjet tenisový růst obou našich hráčů, přičemž 29letý Štěpánek už před sebou tolik sezón nemá.

Soudržnost týmu
V týmové soutěži nezáleží jen na tom, jak silný je hráč v individuálních soutěžích, kdy se točí vše jen okolo něho. Tým musí mít určitou všemi respektovanou hierarchii, bez vzájemné řevnivosti a se schopností táhnout za jeden provaz. Například Američané by nemuseli na vítězství čekat dlouhých dvanáct let, kdyby se „vešli“ do jednoho týmu Sampras s Agassim.V našem tenisovém prostředí kolovaly historky z ženského FED Cupu, kde dvě nejmenované hráčky z první desítky spolu odmítaly bydlet na jednom patře, aby se mimo dvorec raději ani nepotkaly.

Vylosování
Máte li silný a soudržný tým, bez příznivého vylosování jsou vaše šance na celkový úspěch stejně velmi malé. Musí vám zkrátka vyjít rok, kdy nejsilnější soupeře, včetně finále máte v domácím prostředí.

Zdraví hráčů
Američané měli v letošním ročníku DC ohromné štěstí. Všechna čtyři utkání od února do prosince absolvovali v úzkém kádru Roddick, Blake a bratři Brianové a to bez zdravotních problémů. Byl to risk, který nehrajícímu kapitánovi P.McEnroeovi vyšel, Američané totiž na rozdíl od Rusů dalšího hráče srovnatelných kvalit nemají a v tom připomínají náš tým.

Vrátím se k titulku svého příspěvku. Mohou češi vyhrát Davis Cup?
Přál bych si, abych se toho někdy dožil. Šanci k takovému triumfu bych přirovnal k vítězství naší fotbalové reprezentace na Mistrovství světa.

Autor: Mgr.Jan Taussig

15 let působil jako trenér v I.ČLTK Praha, kde pracoval s nadějnými juniory ve Středisku vrcholového tenisu a Sportovním centru mládeže. Byl dlouholetým členem Trenérské rady ČTS a vedl reprezentační týmy do 16ti a 18ti let. Mezi jeho svěřence patřili hráči J.Hernych, J.Vacek, P.Kralert, J.Marek, A.Hlaváčková a další. V současnosti je privátním trenérem, zástupcem firmy Babolat pro závodní tenis a věnuje se problematice zdraví a sportu na stránkách www.sportvital.cz.

51



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)