Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Kolář ozdobil vítězstvím 20. ročník ostravského ATP challengeru

napsal briza 30.04.2023

Vítězem ATP challengeru OSTRA Group Open 2023 se stal Zdeněk Kolář (1996, ATP 206), který ve finále porazil Maďara Mate Valkusze (1998, ATP 297) 6:3, 6:2. Čtyřhru vyhráli Robert Galloway (USA) a Miguel Angel Reyes-Varela (MEX), kteří ve finále porazili argentinský pár Andreozzi/Duran 7:5, 7:6(5).

Zdeněk Kolář

Finále
Kolářovi se podařilo vnutit soupeři svůj styl hry. Valkusz byl pod tlakem a i když se statečně bránil, tak nechal Koláře hrát a to byla velká chyba. Rozjetý český daviscupový reprezentant chytil svou šanci a zápas vlastně v poklidu dohrál.

Česká stopa
Zdeněk Kolář, finalista z roku 2016 (tehdy nestačil na Francouze Lestienne 7:6(5), 1:6, 2:6), cestou do finále odehrál dva těžké třísetové zápasy. Ve druhém kole mu výborně vyšlo české derby s Vítem Kopřivou, kterého úplně vymazal 6:2, 6:1. Celý turnaj Zdeňka zdobila obrovská bojovnost a hlad po vítězství.

Do čtvrtfinále došel Jiří Veselý (vítěz z roku 2013). Jirka se v Ostravě vrátil na turnaje po 8 měsících (naposledy hrál US Open 2022), odehrál zde 3 třísetové zápasy. V prvním kole proti Italu Giustinovi vedl již 6:3, 5:1, ale nakonec byl hodně rád, že zápas vyhrál 6:2 ve třetí sadě. Ve druhém kole porazil druhého nasazeného Rusa Gakhova. V obou zápasech byli soupeři ve výměnách lepší a přesto Jirka díky výbornému servisu a schopnosti zkracovat výměny přechodem k síti nebo stopbaly dokázal zvítězit. Ve čtvrtfinále proti Italu Bonadiovi Jirkovi „došel benzín“. V jeho hře byla viditelná obrovská únava a prostě to dál nešlo. Nicméně podařený návrat na dvorce.

Dalibor Svrčina v prvním kole porazil bývalou juniorskou hvězdu Němce Möllekera 6:0, 2:6, 6:1. Svrčina předvedl svou typickou hru blízko základní čáry. V druhém kole však Belgičan Onclin byl dostatečně důrazný a to Svrčinovi vůbec nesvědčilo.

Jakub Menšík všechny překvapil, když naprosto jasně přejel nejvýše nasazeného a loňského finalistu Brita Penistona 6:3, 6:3. Menšík svého soupeře tlačil, navíc si pomáhal svým dělovým servisem. Ve druhém kole narazil na mladého Japonce Mochizuki, se kterým odehrál nejlepší zápas turnaje. V koncovce třetího setu Menšíkovi chybělo trochu štěstí a také zkušenosti. Ten nepovedený stopbal v tiebreaku dal Japonci dostatečný náskok, který si už podržel. Jakub Menšík je ve svých 17 letech výborný hráč, jeho hra má ATP parametry.

Do druhého kola prošel také Vít Kopřiva, který porazil v krásném a napínavém zápase Francouze Addeda 7:5, 4:6, 6:3. V druhém kole narazil na rozjetého Zdeňka Koláře 2:6, 1:6.

V prvním kole prohráli Patrik Rikl a Lukáš Rosol. Rikl úspěšně prošel doukolovou kvalifikací a v prvním kole prohrál s Maďarem Valkuszem 3:6, 6:4, 1:6. Lukáš Rosol v prvním kole nestačil na Rusa Gakhova, kterému podlehl 4:6, 6:3, 1:6.

V kvalifikaci startovali kromě Rikla Kellovský, Jermář, Nouza, Bartoň, Paulson a Barnat, ale nikomu z nich se nepodařilo vyhrát svůj první zápas.

Hvězda turnaje
Pořadatelům se podařilo zajistit pro turnaj hvězdu první velikosti. Gael Monfils, bývalý šestý hráč světa, se snaží o návrat na okruh a tak využil možnost zahrát si ATP challenger v Ostravě na divokou kartu. Gael v Ostravě prohrál ve druhém kole, ale zanechal velmi sympatický dojem. Žádné hvězdné manýry, s úsměvem na rtu, přátelský týpek, který stále umí hrát na vysoké úrovni. Ve druhém kole měl ale velmi těžkého soupeře Damira Dzumhura (bývalý 23. hráč světa), který byl nad jeho síly. Monfils si v Ostravě také dobře zatrénoval, mimo jiné i se Svrčinou a Veselým. Přejme mu hodně štěstí při svém comebacku, nebude to mít snadné.

20. výročí
Po pražském a prostějovském challengeru se i ten ostravský připojil k těm dvacetiletým. Při té příležitosti přijeli do Ostravy i zástupci ATP, aby osobně pogratulovali řediteli turnaje, zakladateli tradice a bývalému 135. hráči žebříčku ATP Václavu Roubíčkovi a manažeru turnaje a zároveň řediteli areálu OSTRA Sport Centrum Tomáši Ostarkovi. Václav Roubíček ve svém osobitém projevu poděkoval mimo jiné partnerům, kamarádům a Českému tenisovému svazu.

Generální partner
Je nutné zmínit generálního partnera – společnost Tomáše Vrátného OSTRA Group, která je nejen generálním partnerem ostravského ATP challengeru ale také majitelem tenisového areálu OSTRA Sport Centrum (bývalého SC Ostrava resp. NHKG Ostrava). Asi nikdo si nemyslí, že vlastnit tenisový areál je v dnešní době inflace a energetické krize nějaké terno. Právě proto je potřeba zatleskat někomu, kdo dá peníze do zařízení, které nabízí lidem možnost se hýbat, prostě žít zdravěji a navíc jako generální partner turnaje pomůže popularizaci tak krásného sportu, jakým tenis jistě je. Takže nejen jménem organizátorů ostravského challengeru: Děkujeme.

Napsal: Lukáš Březina

16



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)