Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Jak na konkurenceschopnost? Český tenisový svaz přišel s osvědčenou metodou

napsal briza 29.06.2020

Po dlouhé době Český tenisový svaz (ČTS) obnovil společná soustředění různých mládežnických výběrů. Napříč celou zemí pod vedením nového předsedy trenérské rady ČTS Jana Stočese proběhlo na přelomu května a června hned šest akcí. Pozornost nebyla upřena jen na talentované hráče do dvanácti let, ale také na výběr juniorů, ke kterému se přiřadil se svými zkušenostmi i Lukáš Rosol. „Z čtyřiašedesáti nominovaných členů širší reprezentace všech kategorií byly jen tři omluvenky. To mluví za vše. Do pátečního dne jsem neměl jediný negativní ohlas," neskrýval radost otec myšlenky Jan Stočes.

Pála, Stočes

Soustředění byla určena pro dívky a chlapce do dvanácti a čtrnácti let, dívky do osmnácti let a chlapce do jednadvaceti let. Mladí tenisté se sešli v Přerově, Praze, Jablonci, Liberci, Mostě a Rakovníku, nejstarší kategorie do jedenadvaceti let trénovala v Říčanech.

Právě jihovýchodně od hlavního města se nachází malebný areál, ideálně stvořený pro tenisové kempy. Chatky jsou hned u kurtů, hráči doslova vidí na dvorce a jen několik kroků jim chybí tomu, aby se ocitli na antukovém povrchu. Po náročném tréninku mimo jiné můžou využít relaxaci v podobě venkovního bazénu.

„Vše proběhlo za schválení a podpory tenisového svazu, za což panu Kaderkovi hodně děkuji. Po těžké situaci bylo úžasné zorganizovat takový počet soustředění. Rád bych poděkoval také Lukáši Rosolovi, který tady inspiroval patnáctileté, šestnáctileté a sedmnáctileté kluky," vyjádřil se šéftrenér ČTS Jan Stočes.

Daviscupový reprezentant Lukáš Rosol se totiž připojil k soustředění juniorů a trénoval s nimi. Stejně tak se zapojil další člen české reprezentace – Vít Kopřiva. Vinou zranění chyběli Zdeněk Kolář a Tomáš Macháč. V Říčanech se neobjevil ani Jiří Veselý, který se připravoval na maturitní zkoušku.

„Rádi bychom to pojali tak, aby se nejlepší čeští kluci mohli pravidelně scházet. Nebudou hrát pořád jen proti těm stejným, zásluhou čehož se budou moci zlepšovat," uvedl nejlepší světový deblový trenér roku 2017.

Zmíněné akce probíhaly za účasti vysoce postavených trenérů, mezi kterými byli Ivo Minář, Michal Navrátil, Petr Vaníček nebo Daniel Vacek, jenž měl v Říčanech na starosti mužskou část do jednadvaceti let.

Ve stejném duchu by Stočes rád pokračoval také v budoucnosti. „Naděje českého tenisu takto uvidí profesionály a daviscupové borce, což je skvělé. Celkově z čtyřiašedesáti nominovaných členů širší reprezentace všech kategorií byly jen tři omluvenky. To mluví za vše. Do pátečního dne jsem neměl jediný negativní ohlas," pochvaloval si Stočes ohlas svazových soustředění.

„Konalo se to poprvé snad po pětadvaceti letech, kdy se k sobě dostaly všechny kategorie od patnácti let. Kluci musí hrát spolu, to je základ. Jsem přesvědčený, že se jedná o jedinou cestu, jak zvýšit konkurenceschopnost vůči zahraničí," prohlásil Daniel Vacek, trenér TK Sparta Praha a bývalý 26. hráč singlového žebříčku a trojnásobný grandslamový vítěz v deblu.

Vacek na celém konceptu vidí další pozitiva. „Od sedmi ráno spolu trávíme den, ještě máme společnou večeři. Na pokojích jsou pohromadě, chatky mají umístěné hned vedle sebe. Občas si zahrají fotbálek. Všichni se s tím sžili skvěle," přiblížil s tím, že soustředění bylo pojato ryze po herní stránce, muži denně trénovali až šest hodin.

Vacek, současný trenér Tomáše Macháče, pod sebou mimo jiné měl na kempu další dva velké talenty českého tenisu. Bývalou juniorskou jedničku Jonáše Forejtka a vítěze nedávného turnaje O pohár prezidenta ČTS Michaela Vrbenského. Zatímco Vrbenský v Říčanech pobýval od úvodního dne, Forejtek se ke svým vrstevníkům připojil ve středu.

„O soustředění jsme věděli dlouho dopředu. Na začátku týdne jsem ještě maturoval, takže jsem přijel později. Určitě je dobré, že se něco podobného vymyslelo, jedná se o skvělou změnu, než trénovat jen v klubech," nechal se slyšet Forejtek.

„První dva dny jsme hodně trénovali údery, postupem času jsme začali hrát gemy, takže přišel o nějaké sparingy. Sešli jsme se v dobrém počtu, jsou tady mladší kluci. Zaujalo mě, že hodně času trávíme pospolu, což u tenistů příliš nebývá," doplnil svého kolegu Vrbenský.

Oběma mladíkům ke všemu v závěru soustředění byla přislíbena sladká odměna. Od trenéra Daniela Vacka, kterého si za jeho osobní přítomnosti nemohli vynachválit. „Je skvělé, když nám pomůže další trenér," vyzdvihl svého dočasného kouče Jonáš Forejtek. K němu se přidal také zkušenější parťák.

„Předává nám cenné zkušenosti, vždy rád přijmu radu od někoho jiného," přitakal Vrbenský, což se pochopitelně neobešlo bez pozitivní reakce.

„Zasloužíte si něco dobrého, hoši. Řekli jste to výborně," usmíval se Vacek.

Tento text byl přebrán z webu www.Tenisovysvet.cz, kde najdete to nejaktuálnější a nejzajímavější z českého i světového tenisu.

20



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)