Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Interview: Roger Federer

napsal maxav 10.07.2007 Mě už se slzy draly do očí za stavu 5-2, říká Roger Federer v rozhovoru po finále letošního Wimbledonu. Jak se rodilo jeho páté vítězství se dočtete v kompletně přeloženém rozhovoru.

Když jste ve čtvrtém setu podával za stavu 0-2 30:30 tak Nadal zahrál míč, který skončil jasně v autu. Vy, rozhodčí Carlos Ramos i já jsme viděli že to byl v aut. Nadal si vyžádal přezkoumání Jestřábím okem a to ukázalo že se míč dotkl čáry. Změnil jste názor na přesnost tohoto systému? Ptám se protože jste mi nedávno řekl že mu věříte.
Co na to mám říct? Pokud půjdu proti tomu, lidé vždy řeknou on s tím prostě nesouhlasí a nemá Jestřábí oko rád.
Nevím jak byl ten systém vyvinut, jestli jeho tvůrci brali v úvahu všechny okolnosti.
Rozhodčímu jsem řekl že jsem rád že Nadal nechává míč přezkoumat, protože jsem věděl že to byl aut. A vidět pak, ze tak důležitého stavu, že byl míč dobrý, to byl šok.
Ale už nezáleží co si o tom myslím, Hawk Eye tady zkrátka je.
V projevu při předávání cen jste řekl, že musíte vyhrát co nejvíce titulů dokud to jen jde. Ta věta mě udivila. Doopravdy si myslíte že vám Nadal tak dýchá na záda?
Ne, on hraje fantastický tenis. Myslím, že se opět a znovu zlepšil. Letos měl ve srovnání s loňským rokem lepší taktiku, věděl co chce na kurtě udělat. Loni neměl co ztratit, nevěděl co očekávat a tak do všeho šel a někdy ani nevěděl proč.
Letos ale lehce svoji hru změnil. Hrál agresivněji, zkrátka už ví jak n trávě hrát. A proto už není jen výborný antukář, je to skvělý hráč, který umí na všech površích.
A protože se všude povrchy zpomalují, v budoucnu bude každý schopen hrát na všech površích. Tady se téměř nedalo dostat na síť, protože máte čas útok soupeře neutralizovat.
Ale co jsem tou větou myslel bylo že Rafa hrál dnes tak dobře, že si tady, myslím, zaslouží titul. Byl to velmi téžký zápas a já mám k němu veliký respekt.
Co si budete z tohoto zápasu nejvíc pamatovat?
Asi tu událost. Když tam vidíte sedět Borga, McEnroa, Connorse, Beckera, je to obrovská událost. Je to pro mě velký moment.
A když nakonec zvednete nad hlavu trofej, je to moment který si budu pamatovat ceký život.
To vynecháte Jacka Kramera?
On tam byl také? To jsem nevěděl..
S tím jak jste na důležité body servíroval musíte být spokojen.
Ano, byl jsem spokjen. S celou svojí hrou. Snažil jsem se na podání maximálně soustředit, abych se nedostal pod tlak.
Bohužel mě brejknul zpátky po té co jsem dobře začal první set. Ale hrál zkrátka výborně. A velmi dobře returnoval. A někdy v polovině zápasu začal více číst můj servis. Už jsem nebyl schopen zaservírovat tolik es a to pro mne udělalo zápas ještě těžší.
Od základní čáry mě sice nepřehrával, nicméně jsem měl stále pocit že má lehce navrch a nemohl jsem hrát tak agresivně jak bych chtěl, tak jako loni.
Ale servis mě dnes podržel a určitě jsem vyhrál ty důležité body (big points). A to bylo to nejdůležitější.
Jak byste popsal vaše pozápasové setkání s Bjornem Borgem?
Bylo to něco vyjímečného. Po švédsku jsme se objali (smích). Bylo to velmi příjemné, protože jeden druhého máme rádi, tak zvláštně, na dálku.
A vidět se s ním po takovém zápase bylo skvělé a hodilo se to.
Co se vám honilo hlavou po prměněném mečbolu když jste se složil na zem?
Mě už se slzy draly do očí za stavu 5-2, takže jsem se musel snažit zůstat uvolněný a soustředěný. A pak začal další gem, já vyhrál první míč a říkal si - Bože, jde až moc dobře. Ale on pak najednou gem otočil a dotáhl ho na gembol. Já se pouze snažil vydržet soustředěný.
Ale je to strašně těžké. Hlavou se vám honí tolik věcí. První mečbol jsem zahrál dobře, on se ubránil čopem. A před druhým jsem si řekl - znova, z druhého servisu hraj agresivně. A vyplatilo se to. Byl jsem nadšený.
Před finále jste potrénoval s Goranem Ivanisevičem. Pomohlo vám to se na zápas proti Rafovi (je levák) lépe připravit?
Vždy je dobré si aspoň chvíli zahrát s levákem, já měl cestou do finále 6 praváků.
Ale i tak je vždy obtížné hrát zápas s levákem. Cítím to hlavně při returnu. Jednotlivé body se pak hrají zcela odlišně. Normálně hrajete většinu bekhendů křížem, s Rafou musíte hrát po čáře.
Včera jsem se Gorana zeptal jestli by si se mnou nezahrál, řekl jasně, budu tam. Byl jsem rád.
Jistě vás baví zahrát si s tenisovými legendami. Můžete se vrátit k nezapomenutelnému momentu kdy vám v Austrálii předával cenu Rod Laver a srovnat ho s dnešním setkáním s Bjornem Borgem?
Vždy je to něco vyjímečného, když se na vás přijdou podívat velcí hráči minulosti. Když jsem vyhrál v Austrálii, byl to pro mě velmi emocionální moment. Až ve chvíli kdy mi Rod předával cenu mi vše došlo - to že je stadión pojmenován po něm, že jsem vyhrál. Byl jsem strašně vyčerpaný a vše na mě dolehlo.
Tady to bylo jiné. Neočekával jsem že mi Bjorn bude předávat pohár, ale viděl jsem ho v Královské loži. Byl jsem na sebe možná o trochu víc hrdý, že jsem dokázal vyhrát i před ním. Ale šlo spíš o to jak s proměněným mečbolem zmizel všechen ten obrovský psychický tlak. A vidět jak se se mnou radují moji blízcí, má přítelkyně, ten moment byl vyjímečný a pro mě velmi důležitý.
A pak samozřejmě, setkat se s Bjornem, bylo skvělé se s ním podělit o takové okamžiky.
Hrál jste s Nadalem 4x v poledních šesti grandslamových finále. Je jasné, že vaše souboje se stávají klasickou rivalitou. Vyhovuje vám to nebo byste raději hrál finále jednou s Roddickem, jednou se Safinem nebo Hewittem?
Ne, nevadí mi to. Já si vyhrál svoje, on si vyhrál svoje. Jsme společně na vrcholu téměř 100 týdnů. Je možné, že se z našich vzájemných zápasů stává klasické derby, klasická rivalita.
V minulosti některé naše zápasy asi nenaplnily očekávání, hlavně na grandslamech. To byl možná problém. Ale není možné pokaždé hrát dramatických pět setů. A tak jsem vlastně šťastný, že to dnes tak dopadlo. A ještě jsem vyhrál. Perfektní.
Už jste toho v tenise dokázal mnoho. Máte vlastně ještě nějaké ambice?
Mám jich mnoho. Nevyhrál jsem Roland Garros, nevyhrál jsem Davis Cup, nevyhrál jsem Olympiádu a spoustu dalších turnajů. Ale vím, že pokud se mi je vyhrát nepodaří, je to OK.
Chci si tenis užívat a nevytvářet si na sebe neustálý tlak. Takže pokud se mě třeba nepodaří vyhrát Olympiádu, nedá se nic dělat. Spát budu klidně.
Jsem šťastný jak dlouho a jak skvěle se mi daří, a to zejména tady ve Wimbledonu, na pro mne nejdůležitějším turnaji. A užívám si každou minutu.
Chybí vám už jen tři grandslamové tituly k tomu vyrovnat rekord Peta Samprase. Začínate věřit že se vám to podaří? Jste mladý.
Samozřejmě na to myslím. Ale není to tak že když se mi to nepovede, bude vše špatně.
Pete Sampras je možná nejlepším hráčem všech dob. A překonat jeho rekord není zrovna nejlehčí věc. Musel jsem vyhrát 5x Wimbledon, 3x US Open a 3x Australian Open abych se k němu jen přiblížil. A to asi hovoří za vše.
Nevím jak dlouho se mi podaří vydžet hrát tak jak hraji, ale každopádně se fyzicky i psychicky cítím natolik fit, že se těším na mnoho dalšich let. Ale jen to vám trofeje nepřinese. Musíte být schopen si vytvořit příležitosti a využít je.
Viděl jste na videu Bjorna Borga na vrcholu jeho kariéry?
Moc jsem toho neviděl.
Má vaše hra s jeho něco společného?
Moc ne (smích). Jestli máme něco společného tak je to spíš přístup a chování na kurtě. Styl hry máme odlišný.
Když jste na začátku pátého setu dvakrát odvracel dva brejkboly (1:1 15-40 a 2:2 15-40) měl jste strach že vám zápas proklouzává mezi prsty?
Trochu ano. Samozřejmě (smích). Říkal jsem se Ježíšmarjá ja to prohraju (smích). Ne.
Byla to složitá situace, hodně těžký moment. Byl jsem nervózní. Ale myslel jsem maximálně na to jak odvrátit ten první. A když přijde další brejkbol říkáte si - Bože, je to tu znova, musíš odvrátit další.
Nevěděl jsem jestli se mi to podaří. Potřeboval jsem dobře zaservírovat. Protože ve výměnách od základní čáry měl lehce navrch.
Ale dobře jsem zaservíroval a zahrál chytře, udělal správná rozhodnutí. A to rozhoduje. Když jsem se z toho dostal věděl jsem, že pravděpodobně propásl svoji šanci. A když přijde moje šance, využiju ji. A přesně to se stalo.
Máte švýcarské a jihoafrické občanství. V roce 2003 jste založil Nadaci Rogera Federera, která podporuje sport v Africe. Jak se vám to daří?
Daří se to velmi dobře. Jsem schopen získat hodně peněz pro dobré věci, jako je třeba projekt v Port Elizabeth v Jižní Africe. Jsem velmi rád že mohu podporovat téměř 60 dětí a dopomoci jim ke vzdělání.
V současné době máme podobný projekt také v Etiopii. Stále se snažím získat více prostředků a dát je dětem které je potřebují. Děti jsou budoucnost, naše budoucnost. Chtěl bych se v této oblasti v budoucnu ještě více angažovat.
Chcete jim pomáhat hrát tenis nebo pouze se vzděláním? (blbá otázka)
Jsem rád že jim umožníme dosáhnout vzdělání a tím jim dopomoci k důstojnému životu. Také spolupracuji s UNICEFem, jako vyslanec dobré vůle. Loni jsem si byl v Indii prohlédnout jak postupují práce po ničivé tsunami.
Když pomineme že to byl váš pátý wimbledonský titul, byl pro vás vyjímečný i tím že bylo finále takhle těsné a vyrovnané? Nikdo vás ještě ve finále grandslamu nedostal do pěti setů a i finále ostatních turnajů většinou vyhráváte jasným rozdílem. Je dnešní vítězství o to sladší?
Nevím. Myslím, že tohle je moje první pětisetové finále. A každý pětisetový zápas z vás dostane spoustu emocí, protože vás vyčerpá jak fyzicky, tak psychicky.
Dáváte dotoho srdce, od začátku do konce a samozřejmě chcete být vy ten kdo vyhraje. Zklamání je pak o to větší, protože jste byl tak blízko.
A navíc jsem mohl vyrovnat Borgův rekord a to samozřejmě tlaku který na mě byl ještě přidalo. A já v poslední době moc pětisetových zápasů nehrál, protože jsem byl schopen vyhrát, nebo prohrát ( :-) pozn. překladatele) jasným rozdílem.
Ale moc pětisetových zápasů jsem neprohrál, ale věděl jsem že je to velký zápas,možná nejdůležitější v mé kariéře. A proto jsem velmi šťastný že se mi ho podařilo vyhrát.
V tomto týdnu jste několikrát trénoval s portugalským juniorem. Můžete nám o něm něco říci?
Už jsem s ním trénoval 10 dní v Monacu. Je fajn. A myslím, že je to velmi dobrý hráč. Pravděpodobně si s ním v budoucnu ještě zatrénuji protože se mi líbí jeho hra. A pokud na sobě bude tvrdě pracovat, může se ještě hodně zlepšovat.
Doufám, že ho už brzo uvidím na okruhu.
Když jste ve čtvrtém setu mluvil s rozhodčím, byl jste nejblíž k tomu se přiblížit k vašim juniorským excesům?
To pochybuji. Ale troch jsem nervy ztratil, protože už diskuse s rozhodčím pro mě znamená ztrátu koncentrace. Ale pořádná ztráta nervů to nebyla. Tu vám mohu jednou ukázat, ale to radši nechtějte vidět (smích).
Byl jsem ale frustrovaný, nejdřív jsem si prohrál jedno podání a pak i další. A takovým způsobem. To mě rozhodilo. A navíc mi rozhodčí řekl, že míč viděl v autu také. A když Jestřábí oko ukázalo míč jako dobrý, byl to šok.
Měl jsem pocit že je vše proti mě.
A trvalo mi pár gemů než jsem to pustil z hlavy a byl připraven na pátý set. Díky Bohu se mi to povedlo.
82



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



Roger Federer používá

Wilson Pro Staff RF97


Určení závodní hráči
Typ švihu dlouhý nápřah / rychlý úder
Velikost hlavy 97 čt. palců/ 626 čt. cm
Délka 69 cm
Váha 340 g
Vyvážení 305 mm
Tvrdost 68
Šířka rámu 21.5mm / 21.5mm / 21.5mm
Složení Braided Kevlar & Graphite / Basalt Fibers
Typ gripu Wilson Premium Leather
Počet strun 16 x 19

Komentáře k raketě (1)

POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)