Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Historie tenisu na vozíku ve světě

napsal tipmaster 15.12.2007 Historie tohoto sportu začíná v roce 1976, kdy americký juniorský tenista Brad Parks usedl po nehodě na vozík a po šesti měsících rekonvalescence přemlouval své kamarády, aby s ním začali hrát tenis, i když je na vozíku.

V roce 1980 vznikla v USA národní nadace ve prospěch tenisu na vozíku a v roce 1981 už vznikla Wheelchair Tennis Players Association, která reprezentovala mezinárodní tenis na vozíku, zatím za účasti amerických a francouzských hráčů. Do roku 1985 se přidalo mnoho nadšenců z dalších zemí, takže v tomto roce vznikla International Wheelchair Tennis Association (IWTA), která začala vyjednávat s Mezinárodní tenisovou federací (ITF) o vzájemné spolupráci. Tato organizace působila samostatně do roku 1998, kdy se stala regulérní součástí ITF jako sekce Wheelchair Tennis, což v praxi znamená, že ITF garantuje vývoj tenisu na vozíku stejně jako vývoj tenisu běžného.

Tenis na vozíku se zapojil i do paralympijského hnutí. To se poprvé stalo v roce 1988 na hrách v jihokorejském Soulu, kde se odehrála pouze exhibice, ale od roku 1992 (hry v Barceloně) se tenis na vozíku stal plnohodnotnou součástí paralympijských her. Historie mistrovství světa družstev World Team Cup začala už v roce 1985, kdy se v USA zúčastnilo pouze 6 družstev. Dnes je to každoroční turnaj pro 32 mužských, 16 ženských, 8 juniorských a 8 quad týmů z celého světa.

47



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)