Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Historie tenisu na vozíku u nás

napsal tipmaster 15.12.2007 Vznik tenisu na vozíku u nás je spojen se sportovním klubem Ligy za práva vozíčkářů – SK HOBIT Brno. V roce 1995 působilo v jeho řadách několik prvních nadšenců tohoto sportu, kteří se v témže roce odtrhli a založili autonomní Český tenisový svaz vozíčkářů (ČTSV).

To je dodnes občanské sdružení s vlastní právní subjektivitou, které se nesmazatelně zapsalo do povědomí domácích příznivců vozíčkářského tenisu i do povědomí mezinárodní tenisové asociace ITF. Od roku 1995 je ČTSV členem IWTA (dnes přímo ITF – sekce IWTA) za Českou republiku a kolektivním členem Českého tenisového svazu.

Tenis na vozíku je od roku 2002 plnohodnotným členem českého paralympijského hnutí s možností nominovat své hráče na paralympijské hry, pokud splní nominační kritéria Českého paralympijského výboru. Od roku 2003 je tenis na vozíku také členem Českého svazu tělesně postižených sportovců, v jeho strukturách vznikla v témže roce STK tenisu na vozíku.

V současné době má ČTSV zhruba 50 členů a jeho aktivní hráči, působí v Centrech tenisu na vozíku v Brně, Praze a Karviné, nebo se připravují pod dohledem svých trenérů v místě bydliště. ČTSV spolupracuje od roku 1999 s marketin­govou a reklamní agenturou ARS Production a.s., která zajišťuje jeho finančně i materiálově náročnou tenisovou činnost i propagaci podporovatelů tohoto atraktivního sportu.

ČTSV každoročně financuje hráčům užšího i širšího reprezentačního výběru účast na až devíti zahraničních turnajích a start pětičlenného družstva na mistrovství světa družstev.

Doposud bojovali čeští hráči na mistrovstvích světa družstev v Holandsku, Austrálii, Anglii, Španělsku, USA, Francii, Švýcarsku, Itálii, Polsku, Novém Zélandu, Holandsku a Brazílii. V posledních letech se většinou umístil vždy do první desítky v konkurenci 32 účastníků.

ČTSV každoročně pořádá domácí okruh turnajů – ČTSV Tour, na kterém mají právo bezplatné účasti všichni jeho členové. Body, získané na ČTSV Tour, jsou od roku 2003 sčítány a nejúspěšnější hráči získávají tituly mistrů České republiky ve dvouhře i čtyřhře.

ČTSV je i organizátorem pravidelného náborového soustředění pro nové hráče, kde nabízí bezplatnou možnost všem, kteří chtějí začít s tímto sportem. Soustředění se každoročně odehrává během programu turnaje Brno Open a je vedeno ústředním trenérem ČTSV Jakubem Vurmem. Významnou aktivitou ČTSV je i organizace tří mezinárodních turnajů v Prostějově, Brně a Průhonicích.

35



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)