Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Český tenis na univerzitách v USA: Martina Kudelová

napsal briza 24.11.2019

Protenis ve spolupráci s agenturou Stipendia.cz připravil pro všechny mladé tenisty seriál o tom, jak se žije a studuje klientům agentury na univerzitách v USA. Postupně budeme přinášet příběhy hráčů a hráček, kteří se rozhodli spojit své tenisové umění se studiem za oceánem.

Martina Kudelová

Martino, máte za sebou rok studia na Florida Atlantic University. Můžete nám popsat Vaši cestu za studiem do USA? Jak to vše začalo?
Na dnešní poměry jsem s tenisem začínala docela pozdě, až v deseti letech. Rodiče provozovali tenisové kurty a jako malá jsem tam chodila pinkat na zeď, takže jsem se do míčku naučila trefovat téměř sama. Nevěděla jsem ale nic o technice, běhání, ani dalších podstatných věcech. Jednoho dne jsem prostě doma oznámila, že chci hrát závodně tenis. Vzhledem k tomu, že jsem nikdy nedělala žádný jiný sport, troufám si o sobě říct, že jsem jinak antisportovec. Ale tenis mě zcela naplňoval a v období mezi 12. a 16. rokem jsem mu věnovala svůj veškerý čas. V tomto období šla škola tak trochu na druhou kolej. Velice brzy jsem začala hrát profesionální turnaje, na což jsem však tenkrát asi ještě nebyla připravená fyzicky ani mentálně. Přišly tvrdé porážky…

Český tenis na univerzitách v USA

Takže škola musela ustoupit před tenisem? Jak se Vám tedy podařilo odmaturovat?
Abych zvládla maturitu, tak musel jít v posledním ročníku studia střední školy tenis hodně stranou, což byl možná nejhorší rok mého života. Neměla jsem tehdy představu, co bych chtěla po studijní stránce po maturitě dělat, ale ohledně sportu jsem měla stále jasno. Hrát tenis! Žádný plán B jsem neměla a ani si nic jiného nepřipouštěla. Jenže v maturitním ročníku přišla krize, cítila jsem, že po tenisové stránce stagnuji a nejsem dobře nastavená. Věděla jsem, že musím něco změnit, ale o odchodu do USA jsem tou dobou vůbec neuvažovala. Má angličtina byla podprůměrná a bála jsem se, že by to byl konec s tenisem.

Kdy se to tedy ve Vás „zlomilo“?
Stejným způsobem, jak jsem se v dětství rozhodla pro tenis, tak jsem se tentokrát rozhodla i pro USA. Z hodiny na hodinu. Již delší dobu jsem měla od jedné kamarádky doporučení na agenturu Stipendia.cz a tak jsem se rozhodla je kontaktovat. Paní Mertová mi vysvětlila všechny potřebné kroky a během třech dnů jsme se domluvily na spolupráci. Vše pak již šlo velmi rychle a musím uznat velice osobní a profesionální přístup paní Mertové. Kdykoliv jsem něco potřebovala, vždy byla k dispozici.

Určitě jste již měla o USA nějakou představu. Jaké jste tedy měla kritéria pro výběr vhodné univerzity?
Mám ráda teplo, takže mou prioritou bylo umístění univerzity na Floridě nebo v Kalifornii. Dalším důležitým faktorem pro výběr byla tenisová úroveň daného univerzitního družstva. Vzhledem k tomu, že jsem měla dobré tenisové výsledky, měla jsem možnost velkého výběru. Nakonec jsem se rozhodla pro Florida Atlantic University.

Stále mluvíme o tenise, ale co akademická příprava?
Nikdy jsem nebyla studijní typ, ale SAT a TOEFL jsem vysloveně vydřela. Měla jsem namířeno vysoko a vše bylo potřeba podřídit tomuto cíli. Na testy jsem se učila 4 měsíce, 6–8 hodin denně! Všem, kteří mají zájem o studium na univerzitě v USA, doporučuji se na testy připravit.

Nakonec jste tedy vše zvládla. Jak se Vám nyní daří na floridské univerzitě?
Rozhodla jsem se pro studium psychologie a ohledně tenisu nemám slov… Naprosto neporovnatelné podmínky s tím, co jsem poznala za svou předchozí tenisovou kariéru. Vše je na té nejvyšší úrovni a skvěle zorganizované.
Stejně jako ostatní studenti, jsem měla začátky těžké. Než jsem se aklimatizovala a zvykla na každodenní školní režim, tak to chvilku trvalo. Zvyknout si, že po 4. hodinách tréninku budu celý večer dělat úkoly, není opravdu jednoduché a pro mě to byla velká změna. Několik úvodních tenisových zápasů jsem prohrála, ale cítila jsem, že moje hra jde nahoru. Nakonec pro celý náš tým byla uplynulá sezona výborná.

Takže náročný každodenní program?
Program je opravdu výživný, někdy si připadám jako robot. Každý den vstávám před šestou a na pokoj se vracím kolem osmé hodiny večer. Škola, tréninky, domácí úkoly, povinné hodiny v knihovně, zápasy… Je potřeba zvládat především studium. V případě, že se vám zhorší průměr známek, dostanete tolik doučování, že už nebudete mít volný čas vůbec žádný. Dokonce vám mohou zakázat hrát zápasy a v extrémním případě může dojít ke ztrátě stipendia. Tento přístup se mi ale zdá spravedlivý, protože škola do svých sportovců investuje nemalé finanční prostředky a za to chtějí výsledky.

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?
Mým hlavním cílem je na FAU dostudovat bakaláře v oboru psychologie, což v USA trvá čtyři roky, a zároveň zlepšovat svůj tenis. Pokud se mi to podaří, budu mít po ukončení bakaláře na výběr ze dvou možností  – pokusit se o profesionální tenisovou kariéru nebo pokračovat v magisterském studiu psychologie. To je ale ještě daleko…

Na závěr již tradiční otázka, jak s odstupem času hodnotíte své rozhodnutí odejít studovat a hrát tenis do USA?
Abych byla upřímná, tak Amerika mi zcela změnila život. Začala jsem úplně jinak přemýšlet a ve všem hledat především to pozitivní. Pochopila jsem, že život není pouze tenis a také to, jak důležité je mít také plán B.

Martino, děkujeme za Váš čas a přejeme hodně nejen tenisových úspěchů, ale také těch studijních.

Agentura Stipendia.cz nabízí své služby na českém trhu již od roku 2005 a od samého počátku její činnosti je jejím hlavním cílem zajistit svým klientům studium na univerzitách v USA s možností získání sportovního nebo akademického stipendia. Během této doby se agentuře Stipendia.cz podařilo zajistit studium v USA stovkám spokojených klientů nejen z ČR, ale z celé EU, z nichž velice významné procento tvoří právě vyznavači bílého sportu. Nespornou výhodou pro práci agentury Stipendia.cz je osobní zkušenost s americkým univerzitním systémem a s možností využití stipendia. Veškerá činnost agentury směřuje především k tomu, aby bylo vyhověno konkrétním požadavkům klientů ohledně budoucího studia, tzn. studijního oboru, umístění univerzity, výše stipendia, sportovních možností, aj.

Kontaktní informace:
Ing. Monika Mertova, MBA
agentura Stipendia.cz
Mahenova 6B
Brno 602 00

Czech Republic
Tel: 00420 608765674
E-mail: info@stipendia.cz
www.stipendia.cz

46



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)