Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Americké národní tenisové centrum v Orlandu na Floridě

napsal briza 13.03.2017

Američani v lednu 2017 otevřeli nové národní tenisové centrum pod názvem USTA National Campus – Home of American Tennis. Jedná se o tenisové centrum s více jak 100 kurty. Jsou tady kurty s tvrdým povrchem, kurty se zelenou antukou a menší kurty pro začínající tenisty.

USTA National Campus

Jedná se o velkolepé tenisové centrum, které má všechno, na co si vzpomenete. Tenisové centrum má sekce pro veřejnost a sekce, do kterých mohou jen vyvolení. V nepřístupné sekci je ubytovna pro hráče, posilovna, hala nebo antukové dvorce dokonce s naší červenou antukou (to jen, co bylo vidět zvenku).

USTA National Campus
USTA National Campus
USTA National Campus

Hlavní budova pro veřejnost je prostorná, je tu recepce a hned samozřejmě velký a dobře zásobený tenisový shop a také sekce pro vyplétače. Šatny jsou hned za shopem, takže když chcete do šatny, musíte projít skrz obchod a to by bylo, abyste si cestou neprohlédli nějaké to tenisové triko, rakety nebo boty. Tento model v americe zavedli v Las Vegas, kde kamkoli v hotelu jdete, musíte projít přes hernu :-) A když to funguje ve Vegas, tak proč ne tady.

USTA National Campus
USTA National Campus

V celém areálu je rozvedený bezdrátový internet. Bohužel to někdo špatně propočítal, takže když je v areálu více lidí, tak je rychlost internetu téměř nulová. Většina kurtů je streamovaných a můžete tak sledovat dění přímo na internetu (www.playsight.com). Dokonce mají aplikaci, do které si můžete uložit své tréninky. Jednoduše na kurtu spustíte aplikaci a načtete QR kód kurtu (na ceduli u každého kurtu) a už to jede. Ale k tomu je potřeba internetové připojení, takže se mi podařilo nahrát pouze jeden večerní trénink, když už v areálu bylo málo lidí. Ale nápad je to výborný. Vemte si, že byste se jako rodiče mohli podívat kdykoli na trénink svého dítěte živě nebo mít tréniky někde uložené. Předpokládám, že pro trenéry a hráče kamerový dohled zase tak atraktivní novinkou není :-)

USTA National Campus

Protože je areál velice rozlehlý (64 akrů, což nikdo z nás netuší kolik je to metrů čtverečních, ale je to prostě hodně), proto jsou u kurtů menší budovy, ve kterých jsou pánské a dámské záchody a venku na zdi ty americké stroje na pitnou vodu zdarma. Nechybí ani skřínka na dobíjení mobilních telefonů nebo automat na Gatorade (asi mají smlouvu s Gatorade, protože nic jiného v automatu nekoupíte). Na pánských záchodech někde chybělo světlo, takže vykonávat malou potřebu vyžadovalo větší zručnost. Naopak navíc zde byl automat na vložku nebo tampon (1ks za dva čtvrťáky). Buď jsou američtí tenisté tak trochu slečinky nebo to byl prostě omyl :-)

USTA National Campus
USTA National Campus
USTA National Campus

Líbí se mi, jak to Američani pojali ve velkém stylu. Uprostřed areálu postavili budovu, kde je tzv. Tournament Desk, odkud se řídí turnaje. Budova je to patrová a v prvním patře je krásná terasa s barem (ten ještě nefungoval) a samozřejmě výtahem do prvního patra, aby se nemuselo chodit po schodech. Výtah nechybí ani u vyšších tribun 12-ti betonových kurtů, které jsou určeny pro zápasy mezi univerzitami. Prostě kde se jde do patra, tam najdete i výtah.

USTA National Campus
USTA National Campus

Tenisové centrum je asi 3 km od mezinárodního letiště, takže vám tady nad hlavou přistávají letadla někdy každou druhou minutu. Zase je to výhoda pro rychlé spojení k letišti.

USTA National Campus

Součástí tenisového centra je i ohromné parkoviště, kde najdete i stanice na dobíjení aut na elektrický pohon.

USTA National Campus

V USTA National Campusu jsme byli s Johanou Markovou na mezinárodním turnaji ITF žen $15,000. Všechno bylo výborně organizováno. Všichni mají své uniformy, takže si třeba supervizora nespletete s pracovníkem technické čety. Na těchto turnajích bývá zvykem, že si můžete půjčit míče na trénink, když složíte vratnou zálohu zpravidla 5 nebo 10 EUR. Tady to bylo jinak. Každý hráč dostal denně jednu pixlu nových míčů a na trénink jsme si navíc mohli vzít kolik jsme chtěli odhaduji jednou hraných míčů. Vše bez jakékoli vratné zálohy. Antukové kurty byly ve skvělé kondici. Američani mají na všechno stroje, viděl jsem i stroj na posyp kurtu antukou, který byl připojen za malý elektrický vozík, se kterým se po kurtu proháněl správce a posypával kurty antukou. A samozřejmě večer, když už světla ubývalo, tak se rozsvítila světla na všech i neobsazených kurtech. Takže se dalo trénovat klidně do noci.

USTA National Campus

Na turnaji jsem byl s Johanou Markovou (1999, I.ČLTK Praha). Prošla 64-člennou kvalifikací a uhrála kolo, takže získala 1 bod do žebříčku WTA. Zahrála si 5 velmi dobrých zápasů. Nejlepší zápas byl v prvním kole hlavní soutěže, kde hrála s Francouzkou Touly (1996, WTA 1138) 6:2, 2:6, 6:3. Francouzka je menší postavy, odhaduji 160 cm. Johana v prvním setu brutálně servírovala i returnovala a celkově ji hnala, takže se moc nehrálo. Koncem setu Francouzka začala chodit po servisu na síť, tak jsem si říkal, že je to pohoda, že už vymýšlí kraviny a že ji Johana má přesně tam, kde ji chce mít. Ale jak jsem se mýlil. Evidentně to nebyl jen zoufalý pokus. Frajerka chodila zbytek zápasu na síť téměř po každém prvním a někdy i druhém podání a její úspěšnost odhaduji na 80–90%. Vždy výborně zahrála přípravný volej a pak vykryla úhly tak, že se těžce prohazovalo. Johana tedy body musela uhrávat na jejím druhém servisu, což se jí celkem dařilo. Nakonec z toho byl krásný zápas se šťastným koncem pro českou tenistku. Francouzka, která tady trénuje na univerzitě, po zápase přišla pogratulovat i mě a popřát hodně štěstí v dalším kole (a navíc s úsměvem). Zajímavá ta americká výchova směrem k pozitivnímu myšlení.

Co je méně příjemné jsou ceny hotelů a potom také daně. Slušný hotel ve slušné čtvrti tady neseženete pod 100 USD na noc (cena za dvoulůžkový pokoj se snídaní). My jsme v Orlandu byli od soboty do čtvrtka, takže 5 nocí. A Johana za postup do druhého kola získala prizemoney 293 USD a 88 dolarů ji strhli jako daň. Navíc nedostanete peníze, ale šek, který si musíte nechat proplatit v bance.

V sobotu začíná další $15,000 turnaj v Tampě a má velice zajímavé obsazení. V kvalifikaci najdete třeba juniorskou světovou jedničku a vítězku juniorky Wimbledonu Potapovu, 8. juniorku světa Anshbu, 14. juniorku světa Arango nebo někdejší 14. hráčku světa Elenu Bovinu :-) Jo a kvalifikace je 64-členná a určitě bude plná stejně jako byla v Orlandu, takže je potřeba vyhrát 3 zápasy, aby se hráč dostal do hlavní soutěže.

Napsal Lukáš Březina

Březina, Marková Pitná voda zdarma Pánské šatny Pokyny pro recording svého tréninku nebo zápasu Monika Kilnarová Zelená antuka 
70

Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)