Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

IVAN LENDL o Rogeru Federerovi (z knihy Králové tenisových grandslamů)

napsal briza 20.03.2023

Roger je při hře neuvěřitelně uvolněný a krásně se na něj dívá. Není to jen jeho celková uvolněnost pohybu, ale to samé se týká i jeho jednotlivých úderů. Neřekl bych, že by byl někdo v celé historii tenisu tak ladný, a přitom dokonalý. Připadá mi, jako bych sledoval nějaký balet. Knihu Králové tenisových grandslamů od Zdeňka Žofky je možné koupit např. v Knihcentrum Černý Most.

Kniha: Králové tenisových grandslamů

Díky tomu všemu hraje velmi úsporně a nestojí ho to tolik energie. Vzpomínám si, že jsem ho snad jen jednou viděl opravdu unaveného až vyčerpaného – a to bylo na US Open 2018, když hrál proti Johnu Millmanovi. Na kurtě byla neuvěřitelná vlhkost a Roger prohrál 6:3, 5:7, 6:7 (7), 6:7 (3).

Shodou okolností spolu tito dva hráči sehráli pětisetové utkání na AO 2020 a po výsledku 4:6, 7:6 (2), 6:4, 4:6, 7:6 (8) se tentokrát radoval Roger. Ve Wimbledonu se mu nakonec v počtu titulů (8) podařilo překonat zdánlivě nepřekonatelného Peta Samprase.

Mimořádná je jeho vlastnost přizpůsobit se taktice soupeře během utkání. Když na něj někdo vymyslí něco, co mu nevyhovuje nebo ho dostává do úzkých, zareaguje na to tak, že této situaci předejde, aby vlastně ani nemohla vzniknout.

Pro lepší a srozumitelnější vysvětlení proto dám obecný příklad: když by mu někdo nabíhal druhý servis a jemu by to nevyhovovalo, tak tomu předejde tím, že bude chodit po tom svém druhém servisu sám na síť atd. Musíte na něj mít ne jednu, ale více variant taktiky a to umí jen velmi malé procento hráčů.

Z jeho mnoha fantastických úderů bych vybral jeden, který dělá problémy řadě hráčů. Když mu někdo zahraje ránu do forhendu, on z toho umí zahrát svůj forhend po lajně. Někdy z něj dokonce zaútočí, anebo si počká na další úder soupeře tak, aby si ho pokud možno mohl oběhnout na forhend a pak jím udeřit.

Jak přibývají léta, začíná hrát mnohem agresivněji, mnohem častějším přechodem na síť, ať už po servisu, nebo normálně ze hry. A to vše dělá, aby jednotlivé body/výměny byly výrazně kratší.

Mnoho hráčů se pohybuje výborně do stran, ale on se kromě toho skvěle pohybuje dopředu i dozadu, takže se často dostává při úderech do dvorce, čímž jsou jeho míče mnohem nebezpečnější (jsou rychleji zpět a k tomu je může hrát pod lepším úhlem) tím, že soupeři zkracují čas na reakci, a ještě musí ke každému běhat krok dva navíc.

K tomu má jedinečnou vlastnost, že hned po svém úderu dokáže rozpoznat, zda s ním bude mít soupeř potíže, či ne. Podle zvuku a pocitu, jak ten míč trefil, zareaguje vlastně hned po něm a pokročí si do kurtu. A to neumí skoro nikdo na světě.

Mnohem více hráčů potom umí číst pohyb protivníka tak, že odhadne, jaký dopad bude na ně jejich úder mít. To Roger umí také, ale pořád má před nimi vzhledem k tomu, o čem jsme mluvili, malinký náskok.

Knihu Králové tenisových grandslamů od Zdeňka Žofky je možné koupit např. v Knihcentrum Černý Most.

15



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)