Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za libereckým turnajem Svijany Open 2020

napsal briza 03.08.2020

Třetí český minigrandslam zná své vítěze. V kategorii mužů zvítězil Michael Vrbenský, mezi ženami Darja Viďmanová. Pojďme se nyní podívat podrobněji na tento již třetí turnaj série O trofej solidarity a naděje ČTS by MONETA. Výsledky. Fotogalerie.

Vrbenský, Kaderka, Forejtek

Pojďme od začátku. Když se v březnu zavřely hranice z důvodu šíření nového typu corona viru, tak bylo jasné, že i český tenis má velký problém. Proto Český tenisový svaz přišel s myšlenkou nového formátu turnajů, který by pomohl hráčům udržet konkurenceschopnost dokud se situace nevrátí zase do normálu a hráči budou moci vyrazit na mezinárodní turnaje.

Formát turnaje
V pondělí a úterý se hraje kvalifikace, středa až pátek bojují hráči ve skupinách, v sobotu je semifinále a v neděli finále. Tento formát je nejen zajímavý pro hráče, ale také pro diváky. Hráči (v hlavní soutěži) jedou na turnaj a vědí, že si zahrají minimálně 3 kvalitní zápasy (zápasy každý s každým ve 4-členné skupině). Pro diváky jsou zápasy atraktivními duely mezi českými hráči. Pokud jste si někdy říkali, jak by asi hrála třináctiletá Brenda Fruhvirtová třeba s Kateřinou Siniakovou, tak na těchto turnajích to můžete vidět na vlastní oči. A především díky podpoře Českého tenisového svazu se hraje i o zajímavé peníze.

Svijany Open 2020

Postup do finále žen
Do ženského finále se probojovaly Darja Viďmanová (2003, I.ČLTK Praha) a Veronika Vlkovská (1997, LTC Pardubice). Viďmanová postoupila ze supertěžké skupiny (Krejčíková, Kolodziejová, Marková, Viďmanová), kde byla papírově nejslabší hráčkou. Oproti tomu Vlkovská vyhrála všechny 3 zápasy ve skupině, když porazila i Jesiku Malečkovou 7:6 ve třetí sadě. V semifinále Viďmanová porazila Terezu Smitkovou 6:3, 5:7, 7:5, která má radši jiné povrchy než je antuka. V druhém semifinále Vlkovská byla na pokraji vyřazení, když s Annou Siskovou prohrávala už 1:6, 2:5 a musela odvrátit 3 mečboly. Nakonec velmi dramatický zápas nevalné kvality vyhrála Vlkovská a postoupila do finále.

Finále žen: Viďmanová – Vlkovská 2:6, 6:3, 6:0
Darja Viďmanová věděla, že s Vlkovskou nesmí hrát výměny, proto se snažila hrát aktivně a hledat každou příležitost k útoku. V prvním setu se to díky nervozitě nedařilo, bezchybná Vlkovská jen hrála míče křížem a počkala na chybu soupeřky. Od druhého setu Viďmanová už pochopila, že Vlkovská hraje pouze míče kros a mohla se tak k míčům dostat rychleji, hrát je dříve a mít stálý tlak. Vlkovská na to neměla odpověď a tak zápas byl víc a víc v režii Viďmanové.

Svijany Open 2020

Postup do finále mužů
Do finále mužů se probojovali Michael Vrbenský (1999, TK Sparta Praha) a Jonáš Forejtek (2001, I.ČLTK Praha). Oba finalisté vyhráli všechny 3 zápasy ve své skupině. V semifinále Vrbenský porazil Nejedlého 6:2, 5:7, 6:4. Forejtek v semi porazil nestárnoucího Jaroslava Pospíšila 6:2, 6:3, který prošel do semifinále z kvalifikace.

Finále mužů: Vrbenský – Forejtek 6:3, 6:4
Vrbenský zahrál ve finále velmi dobře, naopak Forejtkovi to nesedlo. Zatímco Vrbenský hrál s učitou lehkostí, Forejtek se trápil především na svém silném forhendu. Zápas mohl otočit moment ve druhém setu, kdy Vrbenský za stavu 6:3, 3:1 a 30:40 na svém servisu trestuhodně zahodil zcela nahraný míč (myslím, že na to nikdy nezapomene) a ztratil svůj servis, ale Vrbenský zůstal úplně klidný a hrál prostě dál. Forejtkovo trápení pokračovalo, takže Vrbenský dostal další šanci na brejk za stavu 6:3, 5:4, což byl zároveň i mečbol. Na první mečbol to sice nevyšlo, ale na ten druhý už ano.

Svijany Open 2020

Příběh turnaje
Nejsilnější příběh napsal Jaroslav Pospíšil, který je o půl roku starší než Roger Federer. Jaroslav Cára Pospíšil i ve svých 39 letech je troufám si tvrdit nejrychlejším hráčem na nohou z celého turnaje. Cára nevelký svým vzrůstem hraje velmi náročný styl tenisu postavený na rychlém pohybu. V Liberci musel projít náročnou tříkolovou kvalifikací, když ve finále kvalifikace porazil Paroulka 1:6, 7:6, 10:4. Ve skupině pak vyhrál dva zápasy (s Paulsonem a Poljakem, prohrál se Šátralem). V semifinále nestačil na Forejtka. Forejtek lépe servíroval a tlačil Pospíšila forhendem.

Svijany Open 2020

Rozhodčí
Vrchním rozhodčím turnaje byl Jirka Adamovský, který v průběhu turnaje nemusel řešit žádné vážnější kázeňské přestupky. Ano, jeden nejmenovaný hráč sice nechtěně poškodil skleněnou výplň dveří vedoucí na centrální dvorec, ale vše se vyřešilo.

Svijany Open 2020

Sběrači
O tyto pilné mravenečky, kteří poctivě a neúnavně sbírali míče během 7 horkých dní se staraly Eliška Trsková a Nikoleta Barošová. Mezi finálovými zápasy pak sběrači předvedli, že umějí hrát velmi dobře tenis, tentokrát pod vedením klubových trenérů Lubomíra Majšajdra a Martina Zahrádky.

Svijany Open 2020

Péče o hráče
Potřebuješ ručník, vodu, banány? Nedáš si kávu? Mladé krásné dívky se po dobu celého turnaje staraly o hráče a hráčky téměř mateřsky :-)

Kvalita dvorců Teprve při turnaji mužů se ukáže, v jaké jsou kurty kondici. Není snadné vyladit antuku především na centrálním dvorci, který je část dne ve stínu. Ale Petr Šmídl a firma TENIS SCHMID jsou odborníci, kteří to zase zvládli na jedničku.

Svijany Open 2020

Technická četa
Práce technické čety začíná již před turnajem, aby kurty byly v potřebné kondici a to se podařilo i letos. Celý týden bylo horko, technická četa zametala a kropila dvorce po každém odehraném setu a večer šly kurty komplet pod vodu. Za to odpovídal vedoucí technické čety Petr Chvojka.

Fyzio
Roman Karpíšek je jedním z nejlepších fyzioterapeutů a hráči si mohli úžívat jeho péče po celou dobu turnaje. Mimochodem zraněný Adam Pavlásek, který díky přetrvávající bolesti lokte ztrácel naději na uzdravení, tak díky Romanu Karpíškovi opět vidí světlo na konci tunelu. Přejeme Adamovi brzké uzdravení.

Svijany Open 2020

Vyplétač
Bratři Procházkové jsou již nedílnou součástí turnaje. Jejich pozitivní energie je bránou do areálu LTK Liberec.

Organizace
Za každým úspěšným turnajem stojí schopný manažer. A v Liberci jsou to hned dva: Tomáš Trsek a Jan Stočes. I letos všechno klaplo na jedničku a navíc tito dva borci celý den rozdávali úsměvy a radost. Nic není problém, všechno se dá vyřešit. S takovými lidmi se dobře spolupracuje. A největší odměnou jim pak byl bouřlivý potlesk obecenstva při závěrečném ceremoniálu.

Svijany Open 2020

Český tenisový svaz
Letos je role Českého tenisového svazu pod vedením prezidenta Ivo Kaderky naprosto zásadní. Od myšlenky k realizaci projektu minigrandslamů nebylo daleko a podařila se věc, která, jak sám zdůraznil Ivo Kaderka, nám všem dělá radost.

Závěrem
Zde jistě patří velké poděkování šéfovi LTK Liberec panu Polívkovi, který před 8 lety začal budovat produkt, který pomáhá českému tenisu, má již svou tradici a jak zmínil i prezident Ivo Kaderka, má pevné místo v kalendáři Českého tenisového svazu. Děkujeme.

Napsal: Lukáš Březina

DSC 7396 Vrbenský, Kaderka, Forejtek DSC 8236 Darja Viďmanová DSC 7331 DSC 6874 
22



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)