Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Český tenis na univerzitách v USA: Evžen Holiš

napsal briza 28.05.2020

Protenis ve spolupráci s agenturou Stipendia.cz pravidelně přináší čtenářům příběhy českých tenistů na univerzitách v USA. V rozhovoru s Evženem Holišem, bývalým hráčem TOP 10 českého dorosteneckého žebříčku a v současné době studentem Tennessee Tech University, jsme si povídali o jeho prvním roce studia na univerzitě v USA a také o jeho prvních tenisových zkušenostech za oceánem.

Evžen Holiš

Dobrý den Evžene, vzhledem k tomu, že jste se již od žákovských a dorosteneckých kategorií pohyboval na nejvyšších příčkách českého tenisového žebříčku, můžete nám prozradit, v kolika letech jste s tenisem začínal?
S tenisem jsem začal přibližně v pěti letech, kdy jsem hrával se svým taťkou, který je rekreačním tenistou, ale také bývalým druholigovým fotbalistou, takže sportovní geny mám pravděpodobně po něm. Své první údery jsem odehrál v TC MJ Tennis v Brně. V osmi letech jsem vedle tenisu začal ještě hrát fotbal, ale po pár letech jsem již nedokázal tyto dva sporty zkombinovat, tak jsem se již věnoval výhradně tenisu.

Kdy jste se rozhodl pro studium v USA a co ovlivnilo vaše rozhodnutí?
Musím přiznat, že jsem se rozhodoval velice dlouho. O pomaturitním vzdělávání v USA jsem uvažoval již během studia prvního ročníku střední školy, ale na konečné rozhodnutí jsem si dal čas. Často jsem komunikoval se svými kamarády, kteří již na univerzitě v USA studovali, a vyslechl si jejich zkušenosti, názory a rady. Hodně jsme na toto téma mluvili také s mým tenisovým trenérem, ale především s mými rodiči. Na konci třetího ročníku jsem se rozhodnul definitivně. Mé rozhodnutí ovlivnila především dobrá možnost kombinace kvalitního studia a tenisu. Vzhledem k tomu, že tenis je u nás finančně náročný, tak jsme zohlednili i materiální stránku, kdy tenista na univerzitě v USA může využívat veškerých výhod za pomoci sportovního stipendia. Všechny tyto okolnosti mě vedly k tomu, že jsem se na doporučení kamarádů studujících za oceánem rozhodl pro spolupráci s agenturou Stipendia.cz, která pomáhá sportovcům nejen s celým procesem, ale především se získáním potřebného stipendia. Naštěstí jsem měl tedy možnost od samého počátku konzultovat veškeré potřebné záležitosti přímo s paní Monikou Mertovou, zakladatelkou agentury.

Jakým způsobem u vás probíhal výběr školy? Americký univerzitní systém je znám svou širokou nabídkou institucí nabízejících pomaturitní vzdělávání.
Při výběru školy jsme s paní Mertovou zohlednili mé dva základní požadavky. Chtěl jsem být součástí tenisového týmu na vysoké úrovni a zároveň jsem chtěl získat pro své další studium dobré stipendium. Dále se mi moc nechtělo hrát tenis někde, kde panují velká vedra, nebo naopak, kde je velká zima. Nakonec jsem si ze všech nabídek vybral Tennessee Tech University, která skvěle splňuje mé již zmíněné požadavky.

Máte pro ostatní studenty nějaká doporučení ohledně přijímacího řízení na univerzitu v USA?
Jak jsem již zmínil, měl jsem to štěstí a díky spolupráci se Stipendia.cz vše proběhlo hladce a bez vážnějších komplikací. V každém případě doporučuji zájemcům o studium za oceánem se především rozhodnout včas – čím dříve, tím lépe. Na zkoušky SAT a TOEFL je dobré se připravit s dostatečným předstihem a v případě potřeby mít rezervu na opravu výsledku. Osobně vidím TOEFL o něco těžší, ale to je čistě můj vlastní pohled. Hodně pomůže sledovat filmy, popř. zprávy v angličtině a číst anglické knihy.

Vše jste tedy úspěšně zvládnul a čekala vás cesta do USA…
Musím přiznat, že ze samotné cesty do USA jsem měl docela obavy. Nikdy předtím jsem neletěl tak daleko a navíc sám. Na letišti v Nashvillu však ze mě už všechna nervozita spadla, protože na mě osobně čekal trenér tenisového družstva a odvezl mě až do domu, kde bydlím s dalšími dvěma hráči. Pokud budu porovnávat mé začátky za oceánem ve škole a v tenisovém družstvu, tak s tenisem to bylo o něco složitější. Musel jsem si zvyknout na tvrdý povrch, atmosféru v týmu a na samotné tréninky. Člověk potřebuje dva až tři měsíce na to, aby se přizpůsobil… Začátky ve škole byly až překvapivě bezproblémové. Více mi totiž vyhovuje americký styl výuky, než český. Děláme hodně domácích úkolů, projektů a v hodinách spoustu dalších aktivit. Testy máme v průběhu celého semestru. Musím také zmínit, že součástí mého stipendia je volný vstup do školní jídelny, která mi vyhovuje ve všech směrech a je příjemnou součástí každého dne na univerzitě.

Jak tedy hodnotíte svůj první rok v USA?
Abych byl upřímný, tak mě ani ve snu nenapadlo, že se zrovna během mého úvodního roku studia na univerzitě za oceánem může přihodit taková celosvětová pohroma. V polovině března jsme měli jarní prázdniny a následně byla z bezpečnostních důvodů škola uzavřena, čímž s okamžitou platností začala on-line výuka. Spoluhráči začali postupně odjíždět domů, takže jsem se také rozhodl pro předčasný návrat do ČR. Učitelé zadávali prostřednictvím internetu úkoly, které bylo potřeba průběžně plnit. Nakonec se mi podařilo akademický ročník uzavřít se skvělým průměrem známek, z čehož mám obrovskou radost. Tenisová sezóna byla hodně ovlivněna mým zraněním kotníku ze začátku března, ale vzhledem k bezpečnostním omezením sportovních aktivit jsem o tolik nepřišel.

Jste tedy s formou studia na univerzitách v USA spokojený?
Jak jsem říkal, vyhovuje mi především rovnoměrné vytížení během celého semestru. Pro mě osobně je tento styl učení, kdy máte školní povinnosti každý den, mnohem efektivnější. Od svých kamarádů z ČR mám informace, že na českých vysokých školách je během semestru volnější režim a vše se soustředí na zkouškové období.

Zmínil jste také jeden z vašich požadavků na vysokou úroveň univerzitního tenisového družstva.
Co se týče univerzitních soutěží, tak jsou na velmi vysoké úrovni. V tomto směru vše předčilo mé očekávání. Sám na sobě cítím, že se stále ještě každým tréninkem nebo zápasem zlepšuji. Máme stálou možnost konfrontace s velmi kvalitními hráči. Když se zpětně podívám na své rozhodnutí pro studium a tenis za oceánem, tak jsem se nemohl rozhodnout lépe. Z vlastní zkušenosti tedy mohu tuto cestu kombinace skvělého tenisu a kvalitního studia všem doporučit.

Prozradíte něco z vašich plánů do budoucna?
Především bych chtěl v USA dokončit bakaláře a pak ještě pokračovat v navazujícím studiu. Mým oborem je marketing, s čímž jsem zatím velice spokojený. Po tenisové stránce bychom v příštím roce opět rádi vyhráli naši konferenci a kvalifikovali se na závěrečný turnaj. Zde se pak pokusit uhrát co nejlepší výsledek.

Evžene, děkujeme za rozhovor a váš čas. Stejně jako všem ostatním studentům i vám přejeme příští školní rok bez jakýchkoliv akademických a sportovních omezení.


Kontaktní informace:
Ing. Monika Mertova, MBA
agentura Stipendia.cz
Mahenova 6B
Brno 602 00

Czech Republic
Tel: 00420 608765674
E-mail: info@stipendia.cz
www.stipendia.cz

57



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)