Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za Pardubickou juniorkou 2019

napsal briza 17.08.2019

Vítězi 92. ročníku Pardubické juniorky jsou Jonáš Forejtek a Linda Fruhvirtová. Čtyřhru chlapců vyhráli Daniel Siniakov a Jaroslav Šmédek, čtyřhru dívek Adéla Moravcová a Dominika Šalková. Výsledky: chlapci, dívky. Fotogalerie.

Jakub Beran

Finále chlapců
Do finále podle předpokladů postoupili nejvýše nasazený Jonáš Forejtek (2001, 5. hráč žebříčku ITF). Druhým finalistou se stal Martin Krumich (2002, 85. hráč žebříčku ITF). Zatímco Forejtek cestou do finále více než se soupeři bojoval se svou motivací, tak Krumich se hodně nadřel. Především tříhodinová semifinálová bitva s Paulsonem vzala Krumichovi hodně sil. Ve finále měl jasnou převahu Jonáš Forejtek a zaslouženě získal (jak sám Forejtek poznamenal) povinný titul. Krumich hned po finále prohlásil, že v Pardubicích jsou tak zajímavé odměny, že přijede i příští rok.

Finále dívek
Do finále dívek se probojovala čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová (2005, ITF 22), která se cestou turnajem stále zlepšovala a její výkony vygradovaly ve finále. Druhá finalistka Kristýna Lavičková (2002, ITF 50) podávala celý turnaj solidní výkony, bohužel pro ní ve finále narazila na rozjetou Lindu Fruhvirtovou. Kromě pomalejšího začátku Fruhvirtová hrála výborně, razantně a navíc bez chyb. Lavičková po finále pochválila výkon soupeřky. Snad Kristýna dorazí i za rok.

Příběh turnaje
Při své první účasti na Pardubické juniorce došla Dominika Šalková do semifinále dvouhry a vyhrála čtyřhru. Dominika hraje velmi agresivní tenis, založený především na dobrém pohybu a zabijáckém forhendu. Tak rychle tady u nás opravdu nikdo nehraje. Dominika navíc ovládá i servis s kombinovanou rotací tzv. kick-servis. Zní to hezky, tak v čem je háček? Žádný není. Dominice je 15 let, potřebuje ještě zesílet a samozřejmě nepřestat na sobě pracovat. Dominika ve svých zápasech byla schopná soupeřkám uštědřit přes 50 vítězných míčů. Bylo tam i hodně nevynucených chyb, ale ten instikt zabijáka je zřejmý a v dnešním tenise tak důležitý. Budu se opakovat, ale dle mého názoru jde o největší příslib českého tenisu. Ano, jsou tady sestry Fruhvirtovy, které mají hrozně moc natrénováno, ale to všechno má nějaké hranice. Tenis, který předvádí Šalková, má hranice mnohem dál. Když Dominika dostane správnou péči, tak by to mohlo vyjít.

Kdo předvedl dobrý tenis?

Předem avizuji, že jsem neviděl všechny hráče, takže se jedná jen o výběr z těch, které jsem měl možnost vidět hrát déle než pár gemů.

CHLAPCI

Jonáš Forejtek (2001, TK Škoda Plzeň z.s.) se za poslední rok hodně zlepšil, hodně zrychlil forhend a zlepšil servis. Už teď se dá říci, že Jonáš přechod do dospělých zvládl.

Ondřej Válek (2003, HTK Třebíč) vyhrál 2 kola a potrápil zkušeného Plevu. Válkovi to letí a navíc je i šikovný. Do Pardubic může přijet ještě dvakrát. Za rok bude určitě hodně kousat a za dva roky může být jedním z favoritů.

Jan Pleva (2001, Severočeská tenisová o.s.) prohrál ve čtvrtfinále s Forejtkem 6:7(2), 1:6. Pleva jako jediný přišel na to, jak potrápit o třídu lepšího hráče. Taktiku postavil na svém dělovém servisu a stopbalech. Forejtek od prvního míče muset běhat k síti pro stopbaly, což i ledově klidného Forejtka brutálně vytáčelo. Hodně stopbalů ani nedoběhl a ty, které doběhl, zahrál tam, kde stál již Pleva a uklízel míče do volného kurtu. Kdo ví, co by se stalo, pokud by Pleva vyhrál ten první set.

Jiří Barnat (2001, I.ČLTK Praha) ve čtvrfinále odvrátil 2 mečboly proti Musilovi a postoupil do semifinále. Ukázal bojovnost a psychickou odolnost.

Mathias Musil (2002, I.ČLTK Praha) měl ve čtvrtfinále na Barnata 2 mečboly za stavu 7:5, 5:3 a 15:40 při servisu Barnata. Musil hrál celý turnaj dobře, hraje střední rychlostí údery bez velkých spinů. Pokud Mathias zlepší nohy, jeho tenis půjde o třídu nahoru.

Dominik Rys (2002, TK PRECHEZA Přerov o.s.) odehrál v Pardubicích dobré zápasy. V prvním kole zvládl psychicky náročný zápas s Jakubem Prachařem, který za stavu 4:6, 0:5 prakticky zápas vzdával. Potom ale Prachař zase začal bojovat a dotáhl na 5:5, aby nakonec přepáleným druhým servisem na mínus brejkbol zápas víceméně zpátky odevzdal soupeři. Rys to zvládl a v dalším kole ve třech setech porazil Kristiána Kubíka. V osmifinále zahrál dobře i proti Musilovi.

Daniel Siniakov (2003, TK Sparta Praha) ukázal, že má dobře založené údery, hraje aktivně, dobře servíruje. Nestačil na Paulsona, který hraje podobně, ale o něco rychleji. Daniel si udělal radost ve čtyřhře, kde spolu s Jardou Šmédkem ve finále porazili favorizované Barnata s Paulsonem.

Martin Krumich (2002, TK Sparta Praha) došel až do finále. Martin si umí tenis řádně užít. A to se líbí i divákům, trochu méně rozhodčím.

Dobrý tenis předvedli i další: Kryštof Zapský, Matyáš Černý, Adam Jurajda, Mathew Donald, Hynek Bartoň, Ondřej Horák, …

DÍVKY

Linda Fruhvirtová ve finále předvedla výkon hodný světové juniorské špičky, kam Linda už ve svých 14 letech patří. Musím říci, že jsem měl velké pochybnosti zda výkonnost Lindy Fruhvirtové po jejím prvním zápase s Abeldinovou bude stačit vůbec na postup do dalšího kola. Ale Linda prošla až do finále, kde ukázala, že je velmi psychicky silná a že stres z finálového zápasu, který jiné hráče roztřese, tak Lindu nabudí k výjimečnému výkonu.

Sabina Břicháčková (2001, TK PRECHEZA Přerov o.s.) potrápila Lindu Fruhvirtovou. Věděla, co má proti Lindě hrát a byla schopná to realizovat, alespoň v prvním setu. Tuším, že Břicháčková vedla 4:3 a servírovala. Opticky unavená Fruhvirtová těžkopádně dobíhala stopbaly a většinu výměn, kdy musela běžet pro stopbal, prohrála.

Linda Klimovičová (2004, TK AGROFERT Prostějov) je velmi talentovaná hráčka. Bojovnice, nedá míč zadarmo, velmi dobře čte hru. Vyhrála 2 kola a nestačila na Pluhařovou.

Petru Horákovou (2001, TK Zlín) jsem viděl poprvé a byl jsem mile překvapen. V Pardubicích předvedla velmi dobré výkony. Petra má rychlé zápěstí na forhendu, dobrý bekhend a dobře se pohybuje. Výborná hráčka.

Dominika Šalková (2004, TK Neridé) se prostřílela do semifinále singla a spolu s Adélou Moravcovou vyhrála debla. Dominika v osmifinále porazila dobře hrající Vanesu Nikolovovou, především v prvním setu Vanese všechno pozabíjela asi za 15 minut.

Vanesa Nikolovová (2001, I.ČLTK Praha) v zápase s Bárou Pokornou předvedla velmi dobrý výkon, stejně jako Bára Pokorná (2001, TJ Start Ostrava – Poruba, z.s.). Byl to jeden z nejlepších zápasů dívčí části Pardubické juniorky.

Tereza Dejnožková (2002, SK HAMR, z.s.) se probojovala po dobrých výkonech do čtvrtfinále, kde odehrála výborný zápas s Kristýnou Lavičkovou. Příští rok bude jednou z favoritek na titul.

Adéla Dörreová (2002, Sportovní klub Třebechovice pod Orebem,z.s.) předvedla dobrý tenis. Zvládla psychicky těžký zápas s dvanáctiletou Brendou Fruhvirtovou a pak sehrála výborný zápas s Terezou Dejnožkovou.

Brenda Fruhvirtová (2007, TK Sparta Praha) hrála na svůj věk výborně, ale Dörreová ve druhém kole měla dostatek razance, aby Brendu přetlačila. Brenda ráda výměny vede a to jí Dörreová nedovolila.

Petra Csabi (2002, TK AGROFERT Prostějov) měla těžký los. Ve druhém kole musela porazit mladou Přecechtělovou, což zvládla velmi dobře. A v dalším kole měla druhou nasazenou Lavičkovou, se kterou nakonec prohrála ve třech setech. Petra předvedla dobrý tenis a za rok bude favoritkou na titul.

Darina Přecechtělová (2005, TK AGROFERT Prostějov) je levoruká hráčka, která umí používat levácké zbraně. Její levácký servis-zatáčka z leva ven je výborná. Darina umí ale i rychlý přímý servis. Má rychlou ruku a celkem slušně se pohybuje. Od Csabi V Pardubicích sice dostala hodně, ale tenis to byl dobrý. Jen tak dál.

Kristýna Lavičková (2002, TK Sparta Praha) došla do finále Pardubické juniorky, to není vůbec špatné. Kristýna ukázala, že tenis hrát umí. Přejeme jí pevné zdraví a pak jistě přijdou úspěchy.

Dobrý tenis předváděly i Alla Abeldinova, Kamila Neradová, Tereza Křenková, Klára Nováková, Alexandra Silná, …

Co nového přinesla Pardubická juniorka?
Každý rok se pořadatelé snaží přijít s nějakým vylepšením. Letos to byla velkoplošná obrazovka, na které v průběhu hracího programu běželo LIVE SCORE a před a po ukončení programu se promítaly fotky hráčů ze zápasů Pardubické juniorky.

Soutěž pro hráče
Pořadatelé připravili pro hráče soutěž v přesnosti hodu tenisovým míčkem tzv. čáru. I když soutěž byla plánovaná na centrální dvorec, počasí nás vyhnalo do haly. Společná soutěž chlapců a dívek spočívala v tom, že vylosovaná dvojice házela míček od sítě k základní čáře a ten, jehož míček skončil blíže základní čáře, postoupil do dalšího kola. Soutěže se zúčastnilo 35 hráčů a zvítězil Jiří Barnat, který si jako odměnu odnesl sluchátka Apple AirPods. Soutěž se vydařila a byla tak nastartována nová tradice.

Motivace
Pardubická juniorka platila vždy za turnaj, který nejde nehrát. Aby tomu tak bylo i do budoucna, pořadatelé vypisují pro hráče vysoké nepeněžní odměny a letos nově i divoké karty na profesionální turnaje pro vítěze a vítězku dvouhry. Jonáš Forejtek obdržel divokou katu na ostravský ATP challenger dotovaný $50,000. Linda Fruhvirtová získala divokou kartu do hlavní soutěže turnaje žen ITF Macha Lake Open dotovaného $60,000. Nechme se překvapit, jestli taková motivace přivede na Pardubickou juniorku hvězdy ročníku 2002 Denisu Hindovou (2002, I.ČLTK Praha) a Dalibora Svrčinu (2002, TK Agrofert Prostějov). Pokud ne, tak se o divoké karty a další odměny poperou další hladoví vlčáci a vlčice.

Závěrem
Pardubická juniorka má novou nejmladší vítězku. Tou je čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová. Jako patnáctiletý tuším vyhrál Pardubickou juniorku Petr Korda a Ivo Minář. Možná za rok budeme zase přepisovat historii, protože dnes dvanáctiletá Brenda Fruhvirtová si Pardubice oblíbila a příští rok se pokusí napodobit svou starší sestru.

Napsal: Lukáš Březina

Linda Klimovičová DSC 8627 Rozhodčí Hynek Bartoň Linda Fruhvirtová Silná, Nováková 
30



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)