Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Český tenis na univerzitách v USA: Kvapilová Hana

napsal briza 22.04.2020

Protenis ve spolupráci s agenturou Stipendia.cz pravidelně přináší čtenářům příběhy českých tenistů na univerzitách v USA. V rozhovoru s Hanou Kvapilovou, studentkou Texas State University, jsme měli možnost si popovídat nejen o jejím studiu a působení v americké univerzitní soutěži, ale především o současné situaci v USA.

Hana Kvapilová

Dobrý den Hanko, v této době a vzhledem k současné situaci nejde náš rozhovor začít jinak, než se vás zeptat, jaký je vývoj bezpečnostních opatření ohledně Covid-19 na vaší škole v Texasu?
Po celou dobu mého pobytu v USA jsem byla dobře informovaná. Měla jsem aktuální zprávy nejen z českých médií, ale především průběžné informace od mých rodičů. V době, kdy v Texasu a na naší škole ještě nebyl zjištěn žádný případ nakažení Covid-19 a všichni byli celkem v klidu, tak já jsem už měla informace o způsobu přenosu a možnostech ochrany. V tom jsem měla před americkými přáteli informační předstih. Vláda USA však naštěstí na základě špatných zkušeností z jiných zemí včas uzavřela školy a NCAA přerušila univerzitní soutěže a tréninky. Okamžitě jsem se tedy rozhodla pro návrat do České republiky.

Český tenis na univerzitách v USA

Neuvažovala jste tedy, že v USA počkáte, jak se celá situace bude nadále vyvíjet?
Vůbec jsem neměla myšlenky na to, že bych v USA za této situace zůstala. Pokud by mě nemoc měla potkat, nechtěla jsem být sama bez pomoci rodiny, pokud by měla nemoc potkat mé rodiče nebo brášku, chtěla jsem pomoct já jim. Při odjezdu z Texasu jsem tedy o žádném nakaženém člověku z mého okolí nevěděla. To, co ve Spojených státech vypuklo později, jsem už sledovala jen ve zprávách.

Vláda USA relativně brzy také rozhodla o uzavření leteckého mostu mezi USA a Českou republikou. Váš návrat do Evropy proběhl bez komplikací?
Vzhledem k tomu, že jsem se rozhodla velice rychle, tak jsem také zpáteční letenku sehnala okamžitě. Jak se později ukázalo, bylo to správné rozhodnutí. Od rodičů jsem měla také veškeré informace o prevenci, takže jsem cestovala se dvěma šátky na obličeji, přestože v USA žádné takové nařízení nebylo.

Český tenis na univerzitách v USA

Do České republiky jste se tedy vrátila jako jedna z prvních…
Ano, ale po mém návratu domů jsme stejně raději celá rodina absolvovali dvoutýdenní karanténu. Vzhledem k mé dlouhé předchozí cestě, kdy jsem se v letadle a na letištích setkala se spoustou lidí, jsme nechtěli ohrozit naše blízké, sousedy a kamarády. Než jsem přiletěla, rodiče nakoupili potraviny na celé období karantény a po tu dobu jsme nevystrčili nos z domu. Naštěstí jsme byli všichni zdraví.

Jakým způsobem probíhá výuka a dokončení tohoto semestru na univerzitách v USA?
Škola pokračuje online a denně mám spoustu povinností, které musím zvládnout. Vzhledem k tomu, že v současné době nejsou tréninky a tady v Česku jsou sportoviště uzavřená, tak mám na to relativně dost času. Tento časový luxus jsem zatím v Americe nepoznala, protože za normálního provozu tréninky zaberou hodně času. Se školou komunikuji e-mailem nebo přes zoom, s trenérkou také využíváme WhatsApp, takže v kontaktu jsme stále. Trenérka pravidelně posílá kondiční plány a až budeme mít příležitost trénovat, tak pošle i tenisový tréninkový plán.

Český tenis na univerzitách v USA

Nepoznamenala tato mimořádná situace také vaše osobní plány?
Již v době mé přípravy na studium v USA jsem měla informace od paní Moniky Mertové z agentury Stipendia.cz, že studenti amerických univerzit velice často využívají možnosti návštěv svých kamarádů a poznání dalších kultur. Měla pravdu. Vzhledem k tomu, že v USA studuji již třetím rokem a za tu dobu jsem potkala spoustu zajímavých lidí, tak jsem měla společně s kamarádkou z týmu a zároveň spolubydlící naplánovanou na prázdniny cestu do Mexika. Zde jsme chtěly 14 dnů pobýt u její rodiny a potom jsme měly v plánu další cestování po Americe. V minulém roce tato kamarádka přijala mé pozvání a měla jsem příležitost jí ukázat krásy Česka. Všechny tyto aktivity jsme musely díky současné situaci odložit… Pevně věřím, že bezpečnostní omezení jsou dočasná a budu mít příležitost realizovat své cestovatelské plá­ny.

S mimořádným stavem však už máte své zkušenosti…
Popravdě řečeno mám na takovéto mimořádné situace opravdu „štěstí“, protože na začátku mého studia v USA na Floridě, se touto oblastí prohnal hurikán Irma. Američané jsou však na tyto situace dobře připraveni. Naše město bylo rozděleno na jednotlivé zóny A, B a C – podle stupně nebezpečí a obyvatelé byli seznámeni s postupem evakuace. Trenérka trvala na tom, abychom jako tým byly pohromadě, aby nikdo z nás nebyl sám. Po psychické stránce bylo náročné sledovat postup hurikánu na meteorologických modelech na internetu. Obrázky z již zničených oblastí jsou znepokojující ještě dlouho předtím, než hurikán zasáhne vás. Já jsem se snažila si to moc nepřipouštět, ale přiznám se, strach jsem měla. Naštěstí hurikán před Tampou, kde jsem v té době studovala, zeslábl. Kampus školy tenkrát nebyl zasažen plnou silou, ale i tak to bylo děsivé. Spolužáci z jiných částí města mi potom ve škole na fotkách ukazovali jejich zdevastované domy bez střech a zahrady s popadanými palmami.

Český tenis na univerzitách v USA

Můžete tedy na základě vašich osobních zkušeností tyto situace porovnat?
Když porovnám obě mimořádné situace – hurikán a epidemie Covid-19, tak musím uznat, že Američané byli na hurikán celkem dobře připraveni. Lidé byli dobře informováni, věděli, co mají dělat, a měli dostatek času se z Floridy přesunout do bezpečnějších oblastí. Rozdělení města na jednotlivé bezpečnostní zóny ukazuje na to, že nebylo nic podceněno. Zkušenosti s tímto živlem mají a dokážou se na situaci připravit a dobře zorganizovat bezpečnostní opatření. Naproti tomu Covid-19 je něco nového, na co nikdo není připravený a nikdo pořádně neví, jak se účinně bránit. Ze zpráv vím, že situace v USA je nyní velmi dramatická a nikdo neví, jak dlouho budou trvat veškerá opatření vlády.

Dokážete nějak odhadnout další vývoj a vaše plány?
Už nyní vím, že díky nastalé situaci budu mít možnost si školu o rok prodloužit. Preferuji studium přímo ve škole, protože předměty mě moc baví a učitelé to umí zajímavě přednášet. Online výuka mi po této stránce příliš nevyhovuje. Doufám, že i tato mimořádná situace se brzy uklidní a v srpnu budu mít příležitost opět letět do Texasu. Co se týká mých plánů – nerada plánuji moc dopředu, jak je vidět, nemá to příliš smysl. Situace řeším tak, jak přijdou.

Hanko, děkujeme za váš čas a přejeme především pevné zdraví.


Agentura Stipendia.cz nabízí své služby na českém trhu již od roku 2005 a od samého počátku její činnosti je jejím hlavním cílem zajistit svým klientům studium na univerzitách v USA s možností získání sportovního nebo akademického stipendia. Během této doby se agentuře Stipendia.cz podařilo zajistit studium v USA stovkám spokojených klientů nejen z ČR, ale z celé EU, z nichž velice významné procento tvoří právě vyznavači bílého sportu. Nespornou výhodou pro práci agentury Stipendia.cz je osobní zkušenost s americkým univerzitním systémem a s možností využití stipendia. Veškerá činnost agentury směřuje především k tomu, aby bylo vyhověno konkrétním požadavkům klientů ohledně budoucího studia, tzn. studijního oboru, umístění univerzity, výše stipendia, sportovních možností, aj.

Kontaktní informace:
Ing. Monika Mertova, MBA
agentura Stipendia.cz
Mahenova 6B
Brno 602 00

Czech Republic
Tel: 00420 608765674
E-mail: info@stipendia.cz
www.stipendia.cz

58

Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)