Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za ostravským challengerem

napsal briza 06.05.2019

Vítězem ostravského challengeru Prosperita Open 2019 by MONETA se stal Polák Kamil Majchrzak (1996, ATP 129), který ve finále porazil Itala Jannika Sinnera 6:1, 6:0. Vítězem čtyřhry se stali Luca Margacoli a Filip Polášek. Nejsilnější příběh v Ostravě letos napsal Tomáš Macháč, který startoval na volnou kartu a po třech vítězných zápasech se probojoval až do čtvrtfinále.

Kamil Majchrzak

Nový formát turnaje
Od letošního roku se změnil formát turnaje. V loňském roce se hrála 32-členná tříkolová kvalifikace od soboty do pondělí, ze které postupovali 4 hráči do hlavní soutěže. Hlavní soutěž měla také 32 účastníků. Letos měl turnaj hlavní soutěž se 48 účastníky a jednokolovou kvalifikace s pouze 4 účastníky (hraná v pondělí). Turnaj tedy v novém formátu začínal v pondělí a končil v neděli. Všech 48 účastníků mělo zajištěné (a zaplacené) ubytování během jejich setrvání v soutěži.

Česká stopa na ostravském challengeru
V hlavní soutěži bojovalo 11 českých hráčů, z toho 4 startovali na divokou kartu (Svrčina, Lehečka, Macháč, Gengel). Nejdále došli Jiří Veselý a Tomáš Macháč do čtvrtfinále. Zatímco pro Veselého je to mírné zklamání, pro Macháče je to životní výsledek. Body si kromě Veselého (15 bodů) a Macháče (15 bodů) odvážejí i Jan Šátral (7 bodů), Lehečka (7 bodů), Poljak (3 body) a Pavlásek (3 body). Body ATP při změnách na okruhu ITF jsou velmi cenné a pomohou především Macháčovi, Lehečkovi a Poljakovi, kteří budou letos jezdit především turnaje ITF.

Příběh turnaje
Tomáš Macháč předvedl, že na to má. V Ostravě vyhrál 3 zápasy. V prvním kole porazil Jonáše Forejtka 6:3, 6:3. Forejtek přijel do Ostravy ve formě, když na turnaji $15,000 v turecké Antályi došel do finále. Zápas s Tomášem Macháčem mu ale vůbec nevyšel. Nabízel soupeřovi šance, které Macháč velmi efektivně využil a po jednom ztraceném podání v prvním setu a dvou ve druhém setu skončil zápas dvakrát 6:3 pro Macháče. Ve druhém kole Macháč na nerozehraného (předsazeného) Itala Napolitana. Macháč byl celý zápas lepší a zaslouženě vyhrál 6:1, 7:6(4). V osmifinále ho čekal obhájce titulu Belgičan De Greef, který je velmi rychlý, dobře servíruje a umí měnit rytmus hry. První set vyhrál jasně De Greef, který chodil na síť, výměny prokládal stopbaly a navíc velmi dobře atakoval druhý servis Macháče. Ve druhém setu Macháč místo prvního přímého servisu zařadil kick servis a tím nemusel přes druhý servis, což mu pomohlo. Druhý set dospěl do tiebreaku, kde Macháč odvrátil mečbol, aby set nakonec získal 7:6(6). Ve třetí sadě De Greef vedl již 5:3 a měl další mečbol, který Macháč znovu odvrátil a pak soupeře brejknul a srovnal na 5:5. I třetí sada dospěla do tiebreaku, ve kterém De Greef udělal několik zbytečných chyb a Macháč získal i třetí sadu a tím celý zápas 1:6, 7:6(6), 7:6(4). Ve čtvrtfinále Macháč nestačil na Kanaďana Stevena Dieze 4:6, 1:6. Diez hrál velmi dobře a nedal míč zadarmo, což Macháčovi nevyhovovalo. Navíc deštivý den, mokrý kurt a pomalé míče hrály do karet více Kanaďanovi. Viděl jsem všechny zápasy Tomáše Macháče a kromě jeho fenomenálního bekhendu po lajně mě udivil jeho klid během zápasu. Za 4 zápasy ani jednou nestrestal raketu nebo neměl žádný slovní průjem, nestěžoval si a prostě jen pořád hrál. Kdo tohle umí, má obrovskou výhodu před ostatními. Jen tak dál, Tomáši.

Objev turnaje
Kdo je Jannik Sinner? Mladík (ročník nar. 2001), který v letošním roce jezdí výhradně turnaje mužů. Když jsem viděl jeho první zápas v Ostravě proti Maďaru Balazsovi, tak jsem si hned říkal, že to je výjimečný hráč. Hubený, vysoký, dlouhé ruce, hraje velmi odvážně, dobře servíruje. Prostě hotový hráč. Sinner letos už vyhrál challenger v Bergamu (Itálie) a další dva turnaje $25,000. Tedy vyhrál 16 zápasů v řadě. Výborný hráč, který je nyní 298 na světě a pokud bude zdravý, tak může být do konce roku ve stovce a …

Kvalita tenisu
Letos jsme viděli v Ostravě velmi kvalitní tenis a několik velmi zajímavých hráčů s velkým potenciálem. To je samozřejmě dobře, že si ostravské publikum přijde na své. Na druhou stranu je téměř jisté, že finalisté Polák Majchrzak a Ital Jannik Sinner se v příštích několika letech asi neobjeví v Ostravě na challengeru, protože se svou kvalitou budou hrát vyšší turnaje ATP.

Organizace turnaje
Byl to 16. ročník turnaje, takže vše klapalo jako hodinky. Za tím stojí dva lidé, ředitel turnaje Václav Roubíček a manažer turnaje Tomáš Ostarek. Rozhodčí měl na starosti zkušený supervizor Ali Nili, který se do Ostravy tak rád vrací, že už dokonce česky rozumí. Jako supervizor tady byl 6-krát a jako empajrový rozhodčí 2-krát. Sběrače měl na starosti dlouholetý trenér SC Ostrava Mirek Eliáš.

Závěrem
Při absolutně nesmyslných změnách, které spustilo ITF od roku 2019 je ATP challenger jedinou reálnou možností pro české hráče bez žebříčku, jak získat body ATP. Ano, na turnajích ITF s dotací $25,000 jsou také body ATP, ale pouze ve finále a za vítězství (1 resp. 3 body) , takže z 32 hráčů dostanou ATP body pouze 2 hráči. Na challengeru startuje 48 hráčů, z nich 24 hráčů dosáhne na body ATP. Ale nejnižší challenger má dotaci $50,000. Proto je potřeba poděkovat partnerům ostravského challengeru především tomu generálnímu – koncernu Prosperita, že podporují tento výborný produkt, který už 16 let pomáhá českému tenisu.

Napsal: Lukáš Březina

Monika Pavlásková DSC 3541 DSC 3154 DSC 3035 DSC 3042 DSC 3326 
Finále
Majchrzak - J.Sinner 6:1 6:0 Komentáře
Semifinále
L.Harris - Majchrzak 6:7(5) 6:7(9) Komentáře
Diez - J.Sinner 4:6 6:4 2:6 Komentáře
Čtvrtfinále
J.Sinner - Veselý 6:4 7:6(4) Komentáře
T.Macháč - Diez 4:6 1:6 Komentáře
Majchrzak - De.Novak 6:4 6:0 Komentáře
L.Harris - Travaglia 6:1 7:5 Komentáře
Posledních 16
L.Harris - Šátral 6:4 6:1 Komentáře
De Greef - T.Macháč 6:1 6:7(6) 6:7(4) Komentáře
Majchrzak - Piros 7:6(3) 6:3 Komentáře
9



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)