Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Tenisová extraliga 2014

napsal briza 13.12.2014

Od 13.-19.12.2014 se hraje v Liberci, Milovicích, Přerově a Prostějově nejvyšší domácí soutěž smíšených družstev v kategorii dospělých – Tenisová extraliga 2014. Titul obhajuje tým Prostějova. Tenisová extraliga bude mít stejnou finanční dotaci 800 tisíc korun jako v loňském roce. Bude ji ale hrát pouze devět týmů, tým TK Neridé se odhlásil. Od 13. do 15. prosince jsou na programu kvalifikační skupiny v Liberci a v Milovicích. Vítězové postoupí do semifinálových skupin v Přerově a v Prostějově, kde se 19. prosince odehraje finálový zápas. LIVESCORE.

Tenisová extraliga

Časový rozpis

Skupina Milovice
15.12.2014. Milten – TK SPARTAK Jihlava

Skupina Liberec
13.12.2014 LTK Liberec – TCF Purum Mar.Lázně
14.12.2014 TCF Purum Mar.Lázně – LTK Pardubice
15.12.2014 LTK Liberec – LTK Pardubice

Finálová skupina Prostějov 16.-18.12.2014
TK AGROFERT Prostějov
I.ČLTK Praha
vítěz ze skupiny Liberec

Finálová skupina Přerov 16.-18.12.2014
TK PRECHEZA Přerov
TK Sparta Praha
vítěz skupiny Milovice

Finále Extraligy 2014 – Prostějov 19.12.2014

Baráž:
16.12.2014 SF – poslední dva týmy z extraligy
17.12.2014 F – vítěz SF a vítěz 1.ligy


TK Agrofert Prostějov

Soupiska
Muži: Tomáš Berdych, Lukáš Rosol, Jiří Veselý, Jarkko Nieminen, Norbert Gomboš, Adam Pavlásek, Jan Hájek

Ženy: Petra Kvitová, Agnieszka Radwanska, Lucie Šafářová, Klára Koukalová, Tereza Smitková

Prostějov kraluje české extraligové scéně, od roku 1995 získal celkem jedenáct titulů a od roku 2007 vyhrál nejvyšší českou týmovou soutěž šestkrát za sebou! V sezoně 2009 se extraliga nehrála, český tým postoupil do finále Davisova poháru. Letos vstupuje TK AGROGFERT do nejvyšší týmové soutěže s cílem – obhájit extraligový titul. „Po našich mládežnických titulech chceme samozřejmě opět extraligu vyhrát. Zlato z týmové soutěže dospělých má přece jen ze všech titulů největší mediální ohlas, navíc si mnozí obchodní partneři už prostě zvykli, že k našemu klubu extraligový titul patří,“ konstatovala před extraligou ředitelka tenisových projektů TK PLUS Petra Černošková. „Loni po skončení extraligy se ozývaly hlasy, že se v organizaci nejvyšší týmové soutěže něco změní, zúží se počet účastníků či omezí start cizinců, respektujeme, že vše je – jako loni. Co se však proti uplynulé sezóně výrazně změnilo, do českého sportu jde zatím méně finančních prostředků a tím se samozřejmě mění naše klubová filozofie. Přesto – i letos vyvrcholí sezóna v našem klubu extraligou, je o ni v našem městě a celém regionu velký zájem a opět nabídneme našim příznivcům dokonalý tenisový svátek,“ dodává Petra Černošková. „Chceme nastoupit v nejsilnějším složení, ale jistě dostanou také příležitost mladí tenisté z našeho klubu. Na extraligovém titulu nám rozhodně záleží, ale chtěla bych zdůraznit, že mezi hlavní priority naší klubové filozofie patří péče o tenisové talenty. Za poslední čtyři roky nám v mládežnických kategoriích unikly pouze dva tituly ze dvaceti a to je obdivuhodná bilance. Obhajovat dosažené úspěchy je totiž vždy strašně náročné. Nám se to daří a všichni z toho máme obrovskou radost,“ říká Petra Černošková. „Letos chceme co nejlepším vystoupením v extralize opět poděkovat všem partnerům za podporu, především pak městu Statutárnímu městu Prostějov a Olomouckému kraji. Snažíme se plnit závazek, aby se o nich mluvilo jako o tenisově nejlepších v celé České republice,“ říká už dlouho šéf prostějovského tenisu Miroslav Černošek.


TK PRECHEZA Přerov

Soupiska
Muži: Denis Istomin, Igor Sijsling, Marius Copil, Rudolf Siwy
Ženy: Renata Voráčová, Pernila Mendesová, Marie Mayerová

Tenisový klub Přerov má dlouholetou tradici. Již v roce 1899 vznikla v Přerově první tenisová společnost. V letech 1924 – 1930 bylo družstvo, hrající pod názvem SK Přerov, nejsilnějším družstvem na Moravě. V roce 1970 se družstvo probojovalo poprvé do nejvyšší celostátní soutěže – 1. ligy. Oporou družstva v té době byli hráči Ing. Dušan Netopil, Jiří Bártek, Jaroslav Fabeš, Zdena Novotná, Alena Kopečková, Hana Kremlová, Míla Kultová a Ivana Havlová. Do družstva byli postupně zařazováni mladí hráči Petr Huťka, Vlastimil Melka, Mirka Bendlová, Hana Kopečková, Dušan Kulhaj, Jaroslav Navrátil, Miroslav Lacek a Marcela Skuherská. V roce 1979 se po F. Šáškovi na další nesporně nejúspěšnější období ujímá trenérství Petr Huťka. V roce 1982 se družstvo stává poprvé mistrem ČSSR, zásluhou hráčů Jaroslava Navrátila, Vlastimila Melky, Libora Pimka, Ivo Hanuše, Hany Kopečkové a Hany Fukárkové spolu s trenérem Petrem Huťkou a vedoucím družstva Ing. Jaroslavem Pimkem. V roce 1988 se stává družstvo již pošesté mistrem republiky. Do podvědomí přerovského tenisu se dostává „čtveřice mušketýrů s raketou“ – Jarda Navrátil, Libor Pimek, Karel Nováček a Richard Vogel, spolu s Janou Novotnou, Hanou Fukárkovou, Janou Pospíšilovou, Petrou Langrovou a trenéry Petrem Huťkou a Vlastimilem Melkou.

Po tomto velmi úspěšném období přichází generace tenistů jako jsou Ctislav Doseděl,Tomáš Zdražila, Tomáš Krupa, René Hanák, Eva Martincová, Kateřina Kroupová, Adriana Gerši a další. Vrcholem tohoto období je získání prvního titulu Mistra ČR smíšených družstev dospělých v roce 1993. V letech 2007, 2008 a 2010 se našemu družstvu v extralize podařilo získat stříbrné medaile. V roce 2011 naše družstvo skončilo třetí. V těchto letech klub nejvíce proslavil DC reprezentant Lukáš Rosol, Pavel Šnobel, Jaroslav Pospíšil, Zuzka Ondrášková, Renata Voráčová, Tereza Hladíková, Simona Dobrá, Jiří Školoudík a další. Pro další roky by se posilami mohli stát z děvčat Pernila Mendesová, Hanka Pektorová, Dominika Haldinová, Marie Mayerová, Dagmar Janischová či Martina Kudelová a z chlapců Vít Kopřiva, Filip Matějka či Radek Koudela. V loňském a předloňském roce naše družstvo vybojovalo stříbrné medaile.

Náš klub se odjakživa snažil pracovat s mládeží, v dnešní době tenisová školička Huťka & Doseděl má v kádru 70 dětí od 4 do 10 let. Nábory nových talentovaných dětí provádíme pravidelně 3 krát do roka a je rok od roku těžší zísvávat nové nadějné mladé tenisty. Trenérská činnost v jednotlivých věkových kategoriích je pod taktovkou těchto trenérů:Pavel Huťka, Petr Huťka jun., Vlastimil Melka, Marek Neruda, Marek Šubrt, Karel Čechák, Jakub Kušner, Jan Fedurco. Je stále těžší získávat peněžní prostředky na tuto činnost s mládeží. Touto cestou bychom chtěli poděkovat Olomouckému kraji, městu Přerov a všem našim partnerům za podporu. Družstva TK PRECHEZA Přerov všech věkových kategoriích se každoročně zúčastňují mistrovských utkání družstev.


I.ČLTK Praha

Soupiska
Muži: Miloslav Mečíř, Jan Mertl, Jan Hernych, Adrian Sikora, Jan Šátral, Robin Staněk
Ženy: Lucie Hradecká, Michaella Krajicek, Tereza Martincová

Tým I. ČLTK Praha vstoupí do letošního ročníku Tenisové extraligy již tradičně v sestavě, která se skládá pouze z hráčů našeho klubu, popřípadě hráčů, kteří na Štvanici čas od času trénují a dlouhodobě s námi spolupracují. Změna počtu účastníků a systému pro rok 2015 je určitě pro kvalitu soutěže prospěšná a věřme, že další úpravy řádů a pravidel extraligy budou postupně následovat, hlavně ve prospěch českého tenisu. Omezení počtu cizinců, ať už z EU nebo odjinud může jenom prospět českému tenisu, hlavně pak mladším hráčům. Nebylo by ani od věci zamyslet se povinností zařadit do týmu jednoho hráče nebo hráčku ve věku do 18 let. Vždyť si uvědomme, že naše nejvyšší soutěž se nehraje o vysoké finanční prémie, měla by být spíše ukazatelem klubové kvality a schopnosti vychovat hráče než finančním soubojem v nákupu cizinců.


TK Sparta Praha

Soupiska
Muži: Radek Štěpánek, Marek Michalička, Michal Konečný, Ivo Minář, Tomáš Papík, Pavel Štaubert, Lukáš Dlouhý, Ondřej Krstev, Patrik Rikl
Ženy: Barbora Záhlavová Strýcová, Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková, Kateřina Siniaková

Dvě hráčky ze světové třicítky a k tomu jedna velká naděje. Ženská část týmu Sparty je pro extraligu nabitá jako už dlouho ne. Stačí se podívat na světový žebříček: z osmi Češek ve stovce jsou hned čtyři Sparťanky. A hlavně těm dvěma nejlepším se rok 2014 náramně povedl. Barbora Záhlavová Strýcová ho začínala na konci světové stovky a skončila ji ve třicítce. „Je to pro mě velká odměna za dobrou práci. Jsem šťastná, že jsem se dostala tak vysoko,“ říká tenistka, které se povedla hlavně část sezony na trávě: dostala se do finále v Birminghamu a do čtvrtfinále ve Wimbledonu. Výborně zvládla i poslední turnaj v Lucemburku: opět si na něm zahrála finále.

Kdo by to byl řekl, že ještě výš vyšplhá na žebříčku Karolína Plíšková. Ta patří k velkým objevům letošního světového tenisu. A možná je i tím největším. Za odměnu se poprvé dostala i do nominace fedcupového týmu – a hned na finále proti Německu. Během krátké kariéry vyhrála už tři turnaje. „Skvělý rok – doufám, že bude motivací i pro mou sestru,“ řekla Karolína Plíšková a mluvila při tom o dvojčeti Kristýně, která se nakonec do stovky nevešla. Sestrám se ale dařilo ve čtyřhře, v níž by mohly být i oporou týmu Sparty – vyhrály spolu například turnaj v Hong Kongu.

Sparta vždy byla místem velkých talentů, což letos potvrdily dvě slečny: Kateřina Siniaková a Marie Bouzková. Siniaková vyletěla hluboko do světové stovky a už v ní zůstala. Nejvíc se jí povedl velký turnaj v Moskvě, kde se z kvalifikace prokousala až do semifinále. Marie Bouzková zase v šestnácti letech jako první Češka vyhrála juniorku na US OPEN. K tomu už začala sbírat body mezi ženami na turnajích ITF.

Tenisová Sparta během své historie získala celkem 9 titulů a vždy se v této prestižní soutěži řadila mezi přední týmy. „Tento ročník jsme se rozhodli odehrát Extraligu pouze s našimi hráči, máme velice silné ženy, kterým se daří na mezinárodních turnajích. V mužích chceme dát šanci získat první zkušenosti našim mladým juniorům.,“ uvedl Petr Luxa, kapitán týmu a sportovní ředitel Sparty. Motto klubu zní: „Mimořádným úspěchům předchází mimořádná příprava.“

Tenisová Sparta během své historie získala celkem 9 titulů a vždy se v této prestižní soutěži řadila mezi přední týmy. „Tento ročník jsme se rozhodli odehrát Extraligu pouze s našimi hráči, máme velice silné ženy, kterým se velice daří na mezinárodních turnajích. V mužích chceme dát šanci získat první zkušenosti našim mladým juniorům.,“ uvedl Petr Luxa, kapitán týmu a sportovní ředitel Sparty. Motto klubu zní: „Mimořádným úspěchům předchází mimořádná příprava.“


MILTEN

Soupiska
Muži: Matthias Bachinger, Philipp Oswald, Jan Minář, David Škoch, Johannes Ager
Ženy: Vitalia Diatchenko, Alexandra Panova, Denisa Kulhánková, Sandra Záhlavová, Olga Panova

Vážení sportovní diváci a všichni příznivci tenisu,

rád Vás všechny vítám v našem sportovním areálu MILTEN SPORT CENTER, kde již třetím ve spolupráci s městem Milovice a Asociací extraligových klubů pořádáme základní skupinu tenisové Extraligy.

V letošním roce jsme se vrátili k původnímu názvu klubu MILTEN a naše stabilní hráče jsme doplnili o několik zajímavých zahraničních posil, které jsou umístěny v žebříčcích ATP a WTA do 200. místa.

Věřím, že všichni, kdo navštíví náš areál shlédnou zajímavá tenisová klání a že náš klub v letošním ročníku bude bojovat o nejvyšší příčky.

Přeji Vám všem příjemné sportovní zážitky.


LTC Pardubice

Soupiska
Muži: Andrej Martin, Uladzimir Ignatik, Jakub Lustyk, David Novák
Ženy: Andreea Mitu, Zuzana Skočdopolová Zálabská, Nikola Novotná

LTC Pardubice je klub s bohatou historií a patří k nejstarším v České republice. Klub byl založen v roce 1922 a původně sídlil na pronajatých dvorcích Na Olšinkách. Zlomovým okamžikem nejen v historii LTC, ale i celého pardubického tenisu, bylo otevření dvorců LTC Pardubice v roce 1924 Pod zámkem. Toto prostředí dává klubu jedinečnou polohu a atmosféru, na druhou stranu mu však neumožňuje další rozvoj vzhledem k umístění ve středu městu a pečlivému dozoru „památkářů“. V současné době klub disponuje 11 venkovními dvorci a 1 dvorcem v kryté hale. Po svém založení se klub aktivně zapojil do tenisového hnutí v rámci celé republiky. Ne náhodou mu bylo již v roce 1926 přiděleno pořádání Mistrovství ČR dorostu v tenise a letos už proběhl neuvěřitelný 87. ročník Pardubické juniorky. I v dnešní době, kdy je možnost hrát juniorské turnaje po celém světě, vítězství v Pardubicích stále platí za velké vítězství.

LTC Pardubice je v posledních desetiletích jednoznačně nejúspěšnějším klubem nejen pardubického regionu, ale i celých východních Čech. Tento rozvoj nastartovalo navázání nových kontaktů s pardubickými firmami, které měly zájem na podpoře nejen tenisu LTC, ale i tenisu v rámci celé České republiky. Generálním partnerem LTC se tak stala společnost Enteria Pardubice a.s., která společně s ostatními partnery podporuje Pardubickou juniorku, ale i ostatní činnost v rámci klubu. Klub však pořádá nejenom Pardubickou juniorku, ale také „A“ turnaj žen, kvalifikaci na MČR Rieter cup. Především se však zaměřuje na organizaci celé řady turnajů pro všechny mládežnické kategorie. Klubu nejde jenom o rozvoj tenisu v LTC, ale i tenisu v celostátním měřítku.

Závodní tenis začíná od přípravky a končí týmem dospělých. Ve všech kategoriích patří LTC ke špičce východních Čech a pravidelně se žákovské a dorostenecké týmy kvalifikují na MČR. Družstvo dospělých působí od roku 2007 úspěšně v extralize, i když vzhledem k finanční situaci ve sportu obecně a v konkurenci dalších silných sportů v Pardubicích (lední hokej, basketbal,…), je to stále těžší. Ukazuje se, že vychovat hráče pro extraligu je téměř nemožné, takže se mužstvo musí stále opírat především o nejúspěšnější odchovance D. Nováka a Z. Zálabskou, které v současné době doplňuje J. Lustyk.


TK Spartak Jihlava

Soupiska
Muži: Steve Darcis, František Čermák, Leoš Friedl, Robin Bulant, Karel Vesecký, Radim Hůda, Martin Slanař, Kamil Vondráček
Ženy: Claire Feuerstein, Stéphanie Foretz, Petra Melounová, Kristýna Roučková

TK Spartak Jihlava je klubem s dlouholetou tradicí v práci s mládeží, pořádání celostátních turnajů, včetně mistrovství ČR a úspěšnou účastí v soutěžích družstev i jednotlivců. V Extralize startoval už v letech 1992 – 1995 a od roku 2010 je jejím stálým členem. Nejúspěšnější byl v roce 1994, kdy tým ve složení J. Bulant, P. Kovačka, Z. Novák, M. Miškolci, L. Němečková aj. Dubcová celou extraligu vyhrál a stal se mistrem ČR. V roce 2004 postoupila mládežnická družstva TK Spartak ve všech věkových kategorií do finálových turnajů Mistrovství družstev ČR. Vynikajících výsledků dosahovali hráči rovněž v kategoriích jednotlivců. Mistry republiky ve dvouhře dospělých se stali: J. Bulant (2×), H. Šromová, M. Nekvapilová, I. Gerlová (4×), vmládežnických kategoriích pak A. Berková a odchovankyně K. Roučková. Nejúspěšnějším hráčem v historii klubu je Leoš Friedl, který vyhrál 16 ATP turnajů ve čtyřhře, v roce 2005 byl členem DC družstva ČR a v roce 2001 se stal wimbledonským vítězem společně s D. Hantuchovou. V současnosti je naší prioritou záchrana v extraligové soutěži a v dlouhodobém horizontu systematická práce s mladými talenty, kterými bychom navázali na úspěšná období z minulých let.


LTK Liberec

Soupiska
Muži: Benjamin Becker, Lukasz Kubot, Tomas Przysiezny, Michal Schmid, Roman Jebavý, Dominik Suc, Jan Kunčík, Lubomír Majšajdr
Ženy: Stefanie Voegele, Katarzyna Piter, Petra Krejsová, Lenka Kunčíková, Karolína Stuchlá, Tereza Janatová

Po zhodnocení uplynulé sezony rozhodl výbor LTK Liberec posílit klub o české hráče s dobrou perspektivou do budoucna, kteří by měli dostat možnost reprezentovat klub na nejvyšší úrovni a současně i rozšířit členskou základnu klubu. V zimním přestupním termínu pak klub realizoval přestupy Romana Jebavého a Dominika Süče.

V průběhu sezóny se zatím potvrzuje správnost tohoto rozhodnutí, když Dominik Süč získal titul mistra republiky ze zimního mistrovství republiky, Roman Jebavý pak na letním mistrovství republiky získal tituly jak ve dvouhře tak i ve čtyřhře. Tým LTK složený výhradně z hráčů klubu vyhrál soutěž prvé ligy.

Extraligovou soutěž budeme hrát s posilami ze sousedního Polska. Hlavním tahounem týmu bude Lukasz Kubot, kterému se v letošním roce dařilo především ve čtyřhre. K vítězství na Australian Open přidal i semifinále na nedávném turnaji mistrů v Londýně. Pro jeho angažování hrál i ten fakt, že je pod dlouhodobým trenérským dohledem Jana Stočese, který povede tým LTK jako nehrající kapitán. Dalšími posilami jsou Michal Przysiezny , který LTK úspěšně reprezentoval již v loňském roce, a Katarzyna Piter.

Z domácích hráčů doplní letošní posily Jebavého a Süče Michal Schmid, Lubomír Majšajdr, Petra Krejsová a Karolína Stuchlá. Tým by se měl opírat především o mužskou část celku, kde by čtyřhry měly být hlavní údernou silou mužstva. Výkonnostní cíl je vítězství v liberecké kvalifikační skupině.


TCF PURUM Mariánské lázně

Soupiska
Muži: Flavio Cipolla, Libor Salaba, František Polanka
Ženy: Anais Laurendon, Jesika Malečková

Tenisové dvorce v Anglické ulici byly založeny v roce 1935. V době válečných let, kdy Mariánské Lázně sloužily jako místo pro rehabilitaci příslušníků německé armády, se zde tenis téměř nehrál. V poválečných letech byly značně zdevastované dvorce postupně obnovovány. Závodní tenis se začal hrát díky několika nadšencům.

Zpočátku klub fungoval pod hlavičkou TJ Slovan Mariánské Lázně a po dalším vývoji pod názvem TC Fontána, jehož generálním partnerem je v současné době společnost PURUM s.r.o.

V roce 1967 byl v Mariánských Lázních poprvé uspořádán na dvorcích tenisového klubu TJ Fontána známy Galeův pohár, který měli možnost vidět fandové tenisu na zdejších dvorcích naposledy v roce 2004 v novější podobě jako VALERIO/GALEA CUP. Svou sportovní kariéru zde začínalo mnoho našich i zahraničních tenistů. Za naše tenisty můžeme jmenovat například I. Janovského, T. Šmída, P. Složila a zejména Ivana Lendla, ale také Tomáše Berdycha. Ze zahraničních účastníků to byli Ital Panatta, Jugoslávec Franulovič, Maďar Tároczy, Polák Fibak a mnoho dalších v budoucnu kvalitních tenistů.

Tenisový klub se v současném období soustředil kromě sportovní činností stávajících kategorií zejména na sportovní výchovu mládeže, jako potenciálu pro budoucí závodní činnost (kategorie minižáci a kategorie předžáci).

Tenisové extraligy, nejvyšší soutěže smíšených družstev České republiky v tenisu, se účastní současný tenisový klub TCF PURUM Mariánské Lázně pravidelně od roku 2002.

DSC 1277 DSC 0443 DSC 0596 DSC 0448 DSC 0282 DSC 0307 
106



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)