Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Obří juniorský turnaj kategorie A má českého vítěze! Menšík ve finále pokořil syna slavného Borga

tenisovysvet.cz napsal briza 30.10.2021

Teprve šestnáctiletý Jakub Menšík dosáhl na juniorském okruhu obrovského úspěchu! V Kapském Městě v Jižní Africe vyhrál titul ve dvouhře na turnaji kategorie A, což je spolu s juniorskými grandslamy (a ITF World Tennis Tour Junior Finals) nejvyšší kategorie podniků pod hlavičkou ITF. Český tenista ve finále jednoznačně přehrál prvního nasazeného Lea Borga, syna slavného grandslamového šampiona, jehož porazil 6:3, 6:2.

Jakub Menšík

Takto významných juniorských turnajů není v kalendáři příliš mnoho a českých šampionů bylo v posledních letech jako šafránu. Teprve šestnáctiletý Jakub Menšík ovšem dokázal navázat například na Jonáše Forejtka, který v roce 2019 triumfoval v Miláně a na US Open, a rovněž ovládl turnaj kategorie A.

Ve finále turnaje v jihoafrickém Kapském Městě se český mladík střetl s prvním nasazeným Leem Borgem, synem slavného Björna. Také osmnáctiletý tenista útočil na svůj první titul z kategorie A, ovšem na Menšíka v sobotu vůbec nestačil!

V prvním setu se Menšík rychle ujal vedení 4:1 a úvodní dějství dotáhl do vítězného konce. Skvěle začal i v sadě druhé, propracoval se do vedení 3:1 a následně absolvoval dlouhý gem na podání švédského mladíka. Bitva, která se začínala velmi protahovat, měla však šťastný, a nakonec i jasný, konec. Menšíkovi se totiž povedlo obrat Borga ještě o jedno podání a nakonec vyhrál jasně 6:2.

Talentovaný Jakub, který v této sezoně byl už v červenci ve finále turnaje v Miláně, který náleží do stejné kategorie, a v dubnu si zahrál semifinále turnaje J1 v Kazani, vybojoval v Jižní Africe největší titul své dosavadní kariéry.

Navázal tím na poměrně vydařený loňský rok, kdy posbíral hned tři singlové tituly. Na kontě má rovněž dvě juniorské deblové trofeje.

Menšík svůj úspěch v Kapském Městě navíc okořenil postupem do finále čtyřhry. V ní nakonec se Slovákem Peterem Benjaminem Privarou nestačili na francouzsko-thajskou dvojici Paula Inchauspeho a Tanapatta Nirundorna, jimž podlehli 3:6, 4:6.

Povedený týden se výrazně projeví v Menšíkově postavení na juniorském žebříčku ITF. Aktuálně 38. junior světa získá za singlový titul 440 bodů (500 za titul, avšak odepíše 60 bodů za čtvrtfinále ve Stellenboschi) a za deblové finále 262 bodů, z nichž se mu do žebříčku zapíše čtvrtina, tedy 65,5 bodu. Celkový přípočet 505,5 bodu jej vystřelí do elitní patnáctky mezi nejlepší juniory světa.

23



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)