Nový uživatel? Registrace | Přihlásit se
aktuálně  dv  top  dv  hot  dv  komentáře  dv  tagy  dv  populární tagy  dv  ATP / WTA top 20  dv  naši na ATP / WTA  dv  kam za tenisem  dv  
výsledkynaši v akcitenisové kartičkysoutěžmoje hvězdavědomostiturnaje
aktuálnětophotkomentářetagypopulární tagyATP / WTA top 20naši na ATP / WTAkam za tenisem
Tenisové rakety Tenisové oblečeníTenisové botyTenisové taškyTenisové míče
nabídkavýsledkyžebříčkykdo a co?breakpointydiskuseL!VEhistorietiketychallengeduelprasátkochallenge turnajdeblíktipovačka
seznam albkomentáře
videakomentáře
kompletní seznamnový inzerát
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský
Prahastředočeskýjihočeskýzápadočeskýseveročeskývýchodočeskýjihomoravskýseveromoravský

Články


  Aktuálně Top Hot Videa  

Ohlédnutí za libereckým challengerem 2019

napsal briza 04.08.2019

7. ročník ATP challengeru Svijany Open je za námi. Vítězem dvouhry se stal Srb Nikola Milojevič. Čtyřhru vyhráli Jonáš Forejtek a Michael Vrbenský. Turnaje s celkovou dotací $50,000 se zúčastnilo 48 hráčů z 18 zemí. Nejvíce bylo v hlavní soutěži dvouhry českých hráčů (13). A právě podobné příležitosti pro české hráče jsou jedním z přínosů tohoto turnaje. A nyní se pojďme na vše podívat podrobněji.

Milojevic, Dutra Silva

Finále
Souboj Srba Milojeviče a Brazilce Dutra Silvy byl důstojným zakončením celého turnaje. I když bychom raději viděli českého zástupce ve finále, tak to bylo fajn. Napínavý zápas plný zajímavých výměn pro sebe nakonec rozhodl Srb Milojevič, který získal svůj první titul na okruhu ATP challengerů. Nikola Milojevič i Rogerio Dutra Silva po zápase poděkovali pořadatelům za skvělou práci a slíbili, že za rok přijedou oba zase.

Svijany Open 2019

Česká stopa
Čeští hráči rozhodně nezklamali. Semifinálová účast Tomáše Macháče a Pavla Nejedlého byla obrovským a velmi milým překvapením. Ještě 18-ti letý Tomáš Macháč z TK Sparta Praha cestou do semifinále musel vyhrát 4 zápasy a neztratil ani set. Pavel Nejedlý, kterému je 26 let, se do semifinále probojoval z kvalifikace, takže vyhrál ještě o jeden zápas více než Macháč. Pro oba hráče to bylo turnajové maximum, kterého dosáhli. Macháč i Nejedlý získali 29 bodů do žebříčku ATP, což Macháče posune o 88 míst nahoru na pozici 389 a Nejedlého o 127 míst na pozici 407. Do čtvrtfinále turnaje se probojoval Jiří Veselý. Do druhého kola postoupili Šafránek, Lehečka, Vrbenský a Nouza.

Svijany Open 2019

Příběh turnaje
Nejsilnější příběh napsal Pavel Nejedlý. Asi nikdo by nečekal, že Pavel dojde do semifinále, kde nakonec prohraje 5:7 v rozhodující sadě s pozdějším vítězem. Nejdříve však si pojďme říci, kdo je Pavel Nejedlý. Pavel je stejný ročník jako Jirka Veselý, tedy 1993. Když v roce 2009 Jiří Veselý vyhrál Pardubickou juniorku, tak Pavel Nejedlý byl 91. na českém dorosteneckém žebříčku a do Pardubic se vůbec nedostal. Jako mladší žák byl nejlépe na 28. místě českého žebříčku, jako starší žák na 31. místě a jako dorostenec na 41. místě. Dá se říci, že tenis začal hrát pořádně až v kategorii dospělých. Až ATP vydá v pondělí po ukončení turnaje nové žebříčky, Pavel tam bude na 407. místě. A jaký tenis Pavel hraje? Středně rychlé výměny, nikam se moc necpe, dobře se hýbe a dokáže soupeřův tlak solidně ustát a počká si na chybu nebo umí i z těžkých pozic prohodit. Ale jak dokázal vnutit svoji hru tak kvalitním hráčům jako je Maďar Balazs, Španěl Gimeno-Traver nebo Portugalec Domingues, to je záhadou. Někteří tenisoví odborníci tento styl nazývají „uspáváním hadů“.

Svijany Open 2019

Čtyřhra
Když se řekne čtyřhra, tak v Liberci musíme druhým dechem říci Majšajdr-Zahrádka. Stejně jako v minulých ročnících, tak i letos domácí hrdinové a dnes trenéři mládeže na LTK Liberec ukázali, že jsou stále konkurenceschopní i na úrovni ATP challengeru. Letos měli trochu smůlu na los a v prvním kole prohráli s druhými nasazenými a pozdějšími finalisty Srbem Čačičem a Chorvatem Sančičem 6:7(5), 4:6. Plné ochozy centrálního dvorce přesto svým hrdinům hlasitě aplaudovaly. Co se nepodařilo domácím hrdinům, podařilo se mladým puškám Jonáši Forejtkovi a Michaelu Vrbenskému, kteří ve finále porazili přemožitele páru Majšajdr-Zahrádka.

Svijany Open 2019

Obecenstvo
V Liberci na tenis lidi chodí. Na zápasy českých hráčů bylo vždy plno a dokonce na zápas Jirky Veselého už nebyla volná žádná místa na sezení a lidé stáli v rozích dvorce, aby aspoň trošku viděli.

Svijany Open 2019

Rozhodčí
O rozhodčí se staral Honza Smíšek. Je to již sehraná parta lidí, navíc vyškolení odborníci. Bez nich by to nešlo.

Supervizor
Potřebný klid dodal turnaji zkušený supervizor Valery Lutkov. Tento zkušený šéf, který mimo jiné umí česky, držel vše pevně ve svých rukou a za to dostal od manažera turnaje Tomáše Trska ocenění ve formě tekutého chleba od hlavního partnera turnaje.

Svijany Open 2019

Sběrači
Bezmála 30 sběračů celý týden usilovně sbíralo míčky hráčům libereckého ATP challengeru. Všichni tito malí pracovníci se rekrutují z řad mladých tenistů, kteří trénují na LTK Liberec. To nakonec ukázali i při exhibici, která proběhla před nědělním finále. Každý ukázal své tenisové dovednosti a za to kromě bouřlivého potlesku obdržel i diplom od Elišky Trskové a Nikolety Barošové, které se o ně celý týden starali jako o svoje vlastní :-)

Svijany Open 2019

Péče o hráče
O hráče se staral tým dívek z tzv. Players desk. Jejich úkolem bylo nejen to, aby hráči měli k dispozici čerstvé ovoce, dostatek tekutin a voňavou kávičku, ale také aby hráči věděli, kdy a kde mohou trénovat, aby měli k dispozici míče na trénink, ručníky na zápas, … Tomu se říká péče, co říkáte?

Svijany Open 2019

Technická četa
Počasí bylo letos ne úplně ideální a několikrát musel být program přerušen kvůli dešti. Proto bylo tak důležité, že technická četa pod vedením Petra Chvojky pracovala velmi spolehlivě a nejen že udržovala kurty v dobré kondici, ale také celá četa byla vždy připravena co nejrychleji po dešti dostat kurty do hratelného stavu. Dobrá práce, pánové.
Kvalita dvorců byla pochválena i v závěrečné zprávě supervisora tak je vidět, že poctivá práce správce Petra Šmídla a jarní příprava dvorců pod dozorem firmy tenis-schmid je tou správnou cestou.

Svijany Open 2019

Fyzio
Dobrý fyzioterapeut je velmi důležitou osobou každého turnaje. A o Romanu Karpíškovi to platí dvojnásob. V tomto rozhovoru se dozvíte vše o úspěšném terapeutovi. Při závěrečném ceremoniálu umění Romana Karpíška pochválil i poražený finalista Rogerio Dutra Silva.

Ubytování
Pro hráče byl zajištěn Clarion Grand Hotel Zlatý Lev a styčnou osobou byla Maruška Sokolová, která se o hráče starala po celou dobu turnaje.

Svijany Open 2019

Transport
Sehraná dvojka Honza a Honza fungovala „na požádání“ a pohodových autech od firmy Hoffman – Žižák – Mercedes. David Prokop zajišťuje všechny důležité nákupy a má na starosti péči o velmi důležité osoby.

Vyplétač
Další stálice turnaje. Bratři Procházkové jsou neustále připraveni do „akce“ a od pohledu plni pozitivní energie. Vyplétat 48 hráčům a navíc s úsměvem je mnohdy nadlidský úkol, všichni přeci známe historky o tom, jak jsou hráči přecitlivělí na své rakety.

Organizace
Honza Stočes a Tomáš Trsek jsou již zkušení a vše pod jejich vedením běží hladce. Ale nejde jen o dění během turnaje. Honza i Tomáš pracují na turnaji po celý rok. Výsledkem jejich práce je pětihvězdičkový turnaj, který kromě ATP tenisu samotného nabízí i pestrý doprovodný program. Pro hráče organizátoři připravili ve středu párty. V sobotu se pro sponzory a pozvané osobnosti odehrál tenisový a golfový turnaj, který vyvrcholil večírkem na Golf Resortu Ypsilon. V neděli proběhla exhibice sběračů a vyhlášení kanáří naděje za účasti prezidenta ČTS pana Ivo Kaderky. V Liberci to prostě dělají pořádně a to je dobře.

Svijany Open 2019

Závěrem
Více takových turnajů. Ale jak na to? Na začátku vždy musí být jedna důležitá osoba a tou byl v Liberci předseda klubu Ivan Polívka. Právě on zajistil podporu hlavního partnera pivovaru Svijany. A všichni víme, že turnaje bez hlavního partnera nemají dlouhého trvání. Turnaji navíc hodně fandí i prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka a není se čemu divit, protože v Liberci se podařilo vytvořit opravdu krásný produkt. Všichni se asi shodneme, že tenis a sport vůbec je tím málem, co ještě v naší společnosti funguje. Takže všem podporovatelům turnaje je potřeba poděkovat. Tak zase za rok na Svijany Open 2020.

Napsal: Lukáš Březina

DSC 6776 DSC 6484 DSC 6529 DSC 6496 DSC 6899 DSC 6481 
Finále
Rog.Silva - N.Milojevic 3:6 6:3 4:6 Komentáře
Semifinále
N.Milojevic - Nejedlý 6:0 4:6 7:5 Komentáře
T.Macháč - Rog.Silva 3:6 0:6 Komentáře
Čtvrtfinále
J.Domingues - Nejedlý 6:1 4:6 6:7(4) Komentáře
Rog.Silva - N.Serdarusic 6:7(5) 6:3 2:0 ret. Komentáře
Molčan - T.Macháč 4:6 2:6 Komentáře
N.Milojevic - Veselý 7:6(2) 1:6 6:2 Komentáře
Posledních 16
F.Baldi - Rog.Silva 6:7(4) 1:6 Komentáře
N.Serdarusic - J.Clarke 4:6 6:0 6:1 Komentáře
J.Domingues - Marcora 2:6 6:4 6:3 Komentáře
27



Odeslat článek emailem    Facebook    Twitter



POSLEDNÍ ČLÁNKY

NEJHRANĚJŠÍ VIDEA (14 dní)